ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU BAŞKANI PROF. DR. TURAL:
“DİLİMİZİN KORUNMASINDA DUYARLILIK GÖSTERMELİYİZ”
Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçenin korunması amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural'ı dinledi.
Prof. Dr. Tural, konuşmasında, UNESCO verilerine göre dillerin süratle yok olduğunu bildirerek, ''Zamanla yaşadığımız yerlerin mimarisi nasıl değişiyorsa, dilin de mimarisi değişiyor'' dedi.
Dil ile çamı birbirine benzeten Tural, ''İkisi de sürekli yeşil gözükür ama diplerinde daima dökülmüş sarı yapraklar vardır'' diye konuştu. Kültürün ve halkların kendi kimliklerini korumasında dilin önemini vurgulayan Tural, ''Hepimiz, 'Türkçe Cumhuriyeti'nin vatandaşları olarak dilimizin korunmasında duyarlılık göstermeliyiz'' dedi.
BENLİK, KİMLİK VE DİL
Toplumlarda ''benlik'' ve ''kimlik'' kavramlarının önemini anlatan Tural, bir yabancı karşısında Türkçe konuşan bir kişinin aynı zamanda milliyetini de ortaya koyduğunu söyledi.
Prof. Dr. Tural, Türklerin İslam dinini kabul etmesinden sonra Türk kavimlerine gelerek propaganda yapanların hep Farslar olduğunu belirten ''Bu yüzden dini terim ve kelimelerimizin çoğu Arapça değil, Farsçadır. Örneğin namaz ve abdest...'' diye konuştu.
Türk aydınlarının 11. yüzyılda dini terim ve kelimelere Türkçe karşılık aradığını, ancak daha sonra bu çalışmaların durduğunu kaydeden Tural, ''Aydınlarımız, yabancı kelimelere karşı duyarsız kaldı. Aydınlarımız, konuşmalarında İngilizce, Fransız, Arapça ve Farsça kelimeler kullandıklarında halktan farklı olacakları yanlışından kurtulmalıdır'' dedi.
Dini ve ticari terimlerdeki yabancı kelimelere dikkati çeken Tural, dilini kaybeden bir toplumun, ihaleyle yeniden dilini kazanamayacağını söyledi.
''BAKANLIKLAR, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI MI?''
Prof. Sadık Tural, Türkçenin korunmasıyla ilgili pek çok yasa bulunduğuna dikkati çekerek, ''Peki neden hep 50 yıldır bu konuyu tartışıyoruz? Acaba Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda üzerlerine düşeni yaptı mı?'' diye sordu.
Ders kitaplarının ticari kaygılarla hazırlanmasını da eleştiren Tural, çocukların Türkçe kullanmaya özendirilmesini istedi. Tural, ''TDK, terimler sözlüğü hazırlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı buna ilgi göstermezse ne olacak?'' dedi. Başka dillerden, ihtiyaç halinde kelime alınabileceğini ifade eden Tural, ancak kesinlikle yabancı dillerden ek alınmaması gerektiğini söyledi. Tural, atasözleri ve deyimlerin giderek azaldığına dikkati çekerek, deyimlerin de hala bir sözlükte toplanamadığını belirtti.