ANADOLU'NUN SAF ARI IRKI ERZURUM’DA ÜRETİLECEK
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, (DATAE) Anadolu'nun iklim koşulları ve coğrafi yapısına uygun, verimi yüksek bal arısı ırkı geliştirmek için çalışma başlattı.
Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, ülkede kovan başına alınan bal miktarının dünya ortalamasının altına olduğunu vurgularken, ''Proje tamamlandığında Anadolu'ya özgü verimi yüksek saf bir hat (ırk) oluşturmuş olacağız'' dedi.
BAL ÜRETİMİNDE DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDAYIZ
Çakal, yaptığı açıklamada, ülkemizdeki bitki çeşitliliği ve aracılık potansiyeline rağmen kovan başına ortalama 16 kilogram olan bal üretiminin, gelişmiş ülkelerde 30 kilograma kadar çıktığını, dünya ortalamasının ise 20 kilogram olduğunu hatırlattı.
Arıcılığın geliştirilmesini sağlamak ve kovan başına alınan verimi yükseltmek amacıyla bir süre önce ''Saf Hat Oluşturma'' projesini başlattıklarını ifade eden Çakal, söz konusu proje kapsamında göçer arıcıların gitmediği özellikle dağ köylerinde arıcılık yapan vatandaşlardan, 194 koloni (kovan) toplandığını belirtti.
SAF HAT OLUŞTURMA PROJESİ
Çakal, daha sonra ise toplanan kolonilerin bal üretimi, ilkbaharda gelişme hızı, yavru üretimi sonbahardaki gücü sakinliği ve oğul eğilimine bakılarak yapılan değerlendirme sonucunda ilk 50'ye giren kolonilerden lavra transfer yöntemiyle ana arı üretildiğini belirtti.
300 ANA ARI KULLANILDI
Değerlendirmelerde en iyi sonucun alındığı kolonilerden yeni melez kolonilerin oluşturulacağını kaydeden Çakal, şunları konuştu: ''Bu yıl ürettiğimiz 300 ana arıyı aştırmalarımızda kullandık. Bundan sonraki yıllarda da ana arı yetiştireceğiz. 2010 yılına kadar melezleme çalışmalarını bitireceğiz. Proje tamamlandığında Anadolu'ya özgü, verimi yüksek saf bir hat (ırk) oluşturmuş olacağız. Daha sonra ise ürettiğimiz verimi yüksek saf ırkın ana arılarını halkımıza dağıtacağız. Arıcılıkta verimi artırmayı başardığımız zaman, hem üreticilerin gelir seviyesi yükselecek hem de aracılığın ulusal ekonomimizdeki payı artacaktır.''
Erzurum'un İspir ilçesinde buldukları bir arı ırkının, Kafkas cinsinden daha verimli olduğunu tespit ettiklerine vurgu yapan Çakal,''Ancak verim tek başına yeterli değil. Verimin yanında bizim Anadolu'ya özgü saf ırk oluşturma çalışmalarımızın bazı önemli değerlendirmeleri var'' diye konuştu.
DOĞU'DAKİ ARICILIK POTANSİYELİ
Bu arada Erzurum gibi topraklarının büyük bir kısmı meralardan oluşan bölgelerin arıcılık için önemli bir potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Çakal, ''Arılar meralardaki en az 20 çeşit bitkiden alacağı polenle daha kaliteli ve lezzetli bal yaparlar. Ayrıca yem bitkileri arasında çok iyi bal özü olanlar vardır. Doğu Anadolu ise yem bitkilerinin en fazla ekildiği bölgedir. Dolayısıyla bölgemiz arıcılığın yapılabileceği en mükemmel yerlerden'' dedi.
Çakal ayrıca, projenin tamamlanmasıyla özellikle Doğu'da aracılığın yaygınlaşacağını sözlerine ekledi.