AB DESTEKLİ BÖLGESEL KALKINMA PROĞRAMI SÜRÜYOR
KOBİ VE YEREL YÖNETİMLERE AB DESTEĞİ
Düzey 2 bölgelerinde ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmanın yanı sıra merkezi ve bölgesel düzeyde proje uygulama kapasitesini artırmak amacını taşıyan AB destekli Bölgesel Kalkınma Proğramları uygulamada.
Bu kapsamda içinde Erzurum’un da yer aldığı Düzey 2 bölgelerinde; yerel kalkınma girişimleri, KOBİ’ler, Küçük ölçekli altyapı için hibe programları ve Proje uygulamasını destekleyecek teknik yardım hizmeti uygulamaya konuluyor.
EĞİTİM ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLÜYOR
Kalkınma Birliği, TR83 (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat) Düzey 2 Bölgesi için Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği ve TRA1 (Bayburt, Erzurum, Erzincan) Düzey 2 Bölgesi için Erzurum-Erzincan-Bayburt İlleri Kalkınma Birliği faaliyet gösteriyor..
Program Uygulama Birimlerinin personeline yönelik olarak; DPT tarafından 7-10 Eylül 2004 tarihlerinde Proje Fişi Ön Eğitimi ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından 22-26 Mart 2004 tarihleri arasında hibe yönetimi eğitimi verildi.
17-18 Aralık 2004 tarihlerinde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığında Amasya ve Kastamonu Vali Yardımcıları (Program Genel Sekreterleri) ile Erzurum, Kastamonu ve Samsun Düzey 2 Bölgeleri Program Uygulama Birimlerinde görevli personele İş Tanımları ve Teklif Çağrısı Mekanizması konusunda eğitim verildi ve genel görüş alışverişinde bulunuldu..
Hibe Başvuru Rehberleri Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Program Uygulama Birimleri ile işbirliği içerisinde hazırlandı. Şubat ayı itibarıyla Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonunun onayı bekleniyor..
Programın uygulanmasına destek sağlamak üzere açılan Teknik Yardım ihalesi Aralık 2004’te sonuçlandı. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonunun onayını müteakip, Merkezi Finans ve İhale Birimi ve ihaleyi kazanan firma arasında sözleşmenin imzalanması ve Teknik Yardım Ekibinin 2005 yılı ilk çeyreği itibarıyla bölgelerde göreve başlaması öngörülüyor.
2005 yılı ilk yarısında Hibe Teklif Çağrısına çıkılması planlanıyor.
FİNANSMAN ANLAŞMASI YÜRÜRLÜKTE
TR82, TR83 ve TRA1 Düzey 2 Bölgeleri Kalkınma Programı; Amasya, Bayburt, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Kastamonu, Samsun, Sinop ve Tokat olmak üzere 10 ili kapsıyor.. Hazırlık çalışmalarına 2002 yılında başlanan söz konusu program 2003 yılı Mali İşbirliği Programlaması kapsamında. Finansman Antlaşması 1 Mart 2004 tarihinde Avrupa Komisyonu ve Türk Hükümeti tarafından imzalandı.
PROĞRAMIN BÜTÇESİ 40 MİLYON EURO
Program, Avrupa Birliği PHARE kuralları çerçevesinde destekleniyor. Programın bütçesi 40 milyon euro’su AB desteği, 12.33 milyon euro’su ulusal bütçe katkısı olmak üzere toplam 52,33 milyon euro. Bu miktarın 3 milyon euro’su program uygulama faaliyetleri için (tanıtım toplantıları, eğitim programları, teklif çağrıları vb.) Program Uygulama Birimlerine destek vermek üzere ayrıldı.
TEKNİK YARDIM İHALESİ ONAY BEKLİYOR
2005 yılı Ocak ayı itibarıyla teknik yardım ihalesi prosedürleri tamamlandı. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonunun onayını bekliyor. Bu çerçevede 2005 yılı ilk çeyreğinde Türk ve yabancı uzmanlardan oluşan teknik yardım ekibinin bölgelerde faaliyete geçmesi ve program uygulamasının 2006 yılı itibarıyla bitirilmesi öngörülüyor.
PROGRAMIN GENEL AMACI
Düzey 2 bölgelerinde ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmanın yanı sıra merkezi ve bölgesel düzeyde proje uygulama kapasitesini artırmak. Bu kapsamda Programda, ilgili Düzey 2 bölgelerinde;Yerel kalkınma girişimleri, KOBİ’ler, Küçük ölçekli altyapı için hibe programları ve Proje uygulamasını destekleyecek teknik yardım hizmeti uygulamaya konuluyor.
YEREL KALKINMA GİRİŞİMLERİ DESTEKLENİYOR
Yerel kalkınma girişimlerinin desteklenmesi önceliği, hedef alınan bölgelerde hükümet dışı kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla, il özel idareleri ve yerel yönetimler tarafından uygulanacak küçük ölçekli müdahalelere destek sağlıyor. Bu alanda: Ekonomik kalkınma, Kırsal kalkınma faaliyetleri, İnsan kaynaklarının geliştirilmesi, Müşterek fayda sağlayacak hizmetlerin geliştirilmesi, Katılımcı demokrasi kültürünün geliştirilmesine ilişkin faaliyetler yer alıyor.
Bu öncelik çerçevesinde proje başvurusunda bulunabilecek kuruluşlar, mahalli idareler, Birlikler, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), üniversiteler ve araştırma enstitüleri, mesleki eğitim kurumları, dernekler, odalar. Bu öncelik alanındaki faaliyetlerle, yerel olarak belirlenen ihtiyaçlara cevap veren yerel kalkınma girişimlerinin ve ortak hizmetlerin teşvik edilmesi; kamu kuruluşları, STK’lar ve üniversiteler arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve kırsal alanda yaşayan nüfusun gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi hedefleniyor.
KOBİLERE DESTEK
Bu öncelik; tarım, imalat sanayi ve hizmetler sektörlerindeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik. KOBİ destek programı kapsamında, ilgili Düzey 2 Bölgelerindeki şirketlerin rekabet gücünü geliştirecek faaliyetler desteklenecek.. Bu öncelik alanındaki faaliyetlerle, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere fiziksel yatırım kaynakları sağlanacak. İşletme eğitimi, danışmanlık ve bilgiye daha iyi ulaşım gibi hizmetler vasıtasıyla insan kaynakları ve yönetimi güçlendirilecek, girişimcilik faaliyetleri teşvik edilecek.
Bu hibe programından faydalanacak olanlar; hizmet, tarım, turizm ve imalat sektörleri dahil, ekonominin tüm sektörlerinde faaliyet gösteren özel kişilere ait KOBİ’ler. Prensip olarak, KOBİ’lerin resmi kayıtlı olmaları ve şirket merkezinin veya en azından tesislerinin hedef bölge içerisinde bulunması gerekli. Teklif çağrısı başvuru rehberinde tarif edilecek istisnalar dışında, tüm sektörlerdeki yatırımlar hibeden faydalanabilecek.
Projeler için, faydalanıcı tarafından asgari yüzde 50 finansman katkısı sağlanması gerekli. Proje başına verilecek azami hibe miktarı PHARE kuralına göre 100.000 euro.
KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALT YAPI İNŞAASINA DESTEK
Yaşam kalitesine katkı sağlayan veya işletmeleri geliştirmek için ihtiyaç duyulan kollektif tesislerin ve altyapının inşası ve kalitesinin artırılmasına yönelik olarak Küçük ölçekli alt yapı inşasına destek veriliyor.. Mahalli idareler bu kapsamda desteklenebilecek.
Bu bileşen altındaki faaliyetler ve projelerle, altyapı bakımından öncelikli ihtiyaçların karşılanması ile bölgedeki yaşam standardının yükseltilmesine yardımcı olunması hedefleniyor.
Erzurum-Erzincan-Bayburt İlleri Kalkınma Birliği :Cumhuriyet Caddesi Özel İdare Sitesi Kat 3 Yakutiye adresinde faaliyet veriyor. Birliğin İnternet adresi: http://www.eeb-kalkinmabirligi.gov.tr/’şeklinde.