Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü, Erzurum ve bölgenin olduğu kadar, çeşitli üniversitelerin de alabalık ihtiyacını karşılıyor. Su Ürünleri Bölümü’nde üretilen ‘Gökkuşağı’ diye adlandırılan yavru alabalık ve yumurtalar, Ege Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi başta olmak üzere, Bayburt, Trabzon ve Bitlis’teki üniversitelere de gönderiliyor.
//A.Ü. ÜRETİYOR
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Esat Mahmut Kocaman, ellerinde 300 bin yavru Gökkuşağı Alabalığı bulunduğunu belirterek, “Bölümümüz, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki üniversiteler için adeta bir üretim tesisi haline geldi.” dedi. Gökkuşağı adı verilen alabalıkların, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında kuluçka dönemlerini geçirdiklerini dile getiren Kocaman, şu anda ellerinde yüz binlerce yavru ve yumurtanın bulunduğunu kaydederek, sadece üniversitelere değil, kamu kurum ve kuruluşlarının yanında üreticilere bile balık temin edebilecek durumda olduklarını ifade etti. Ege Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi gibi yüksek öğretim kurumlarının yanında, Trabzon, Bayburt ve Bitlis’teki üniversitelere de, Erzurum’dan yavru alabalık ve yumurta gönderdiklerini anlatan Kocaman, Su Ürünleri Bölümü’nün, bölgenin ve hatta Türkiye’nin bile markası durumunda olduğunu söyledi.
//DPT’YE PROJE SUNULACAK
Yılda 3,5 ton balık üretiminin yapıldığı Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü olarak, Devlet Planlama Teşkilatı’na sunulmak üzere yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydeden Yard. Doç. Dr. Kocaman, “Hazırladığımız kapalı devre üretim sistemi proje sayesinde, tesisimizin kapasitesini büyütmeyi amaçlıyoruz. Bu projemizin hayata geçirilmesiyle birlikte yavru üretim kapasitemizi 2 milyona çıkarabileceğiz. Şu anda elimizde 300 bin yavrumuz var.” ifadelerini kullandı.
Su Ürünleri Bölümü’nün, sadece bilimsel anlamda balık üretiminin gerçekleştirildiği bir tesis olmaktan çıktığını, aynı zamanda balık yetiştiricileri için de, önemli bir imkan haline geldiğini anlatan Kocaman, “Ürettiğimiz balıkları üniversitelere görmekle kalmıyoruz. Aynı zamanda yetiştiricilere damızlık balık ve yavru da veriyoruz. Kamu kurum ve kuruluşları da, bizden diledikleri kadar yavru ya da balık temin edebilirler.” dedi. Şu anda Gökkuşağı Alabalığı’nı 7,5 TL’den, Kırmızı Benekli Alabalığı da, 10 TL’den sattıklarını bildiren Kocaman, alabalık üretimine meraklı olan herkesi, tesisleri gezip görmeye davet etti.