“TARIM BÜYÜDÜ SANAYİ KÜÇÜLDÜ”
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Bölgesel Gelişme ve Yapısal uyum Genel Müdürlüğü İllerde Öne Çıkan Sanayi Sektörleri çalışmasını yayımladı. Çalışmanın Erzurum bölümünde, ilin sosyo ekonomik durumu: Sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi sıralamasında 60. sırada yer alan Erzurum Türkiye’nin az gelişmiş illerinden biridir.”tespiti yapıldı.
HİZMETLER SEKTÖRÜ İLK SIRADA
Çalışma’da, Erzurum’da öne çıkan Sanayi Sektörleri bölümünde 2001 yılı itibarıyla Erzurum’un GSYİH’sının sektörel dağılımı incelendiğinde yüzde 66.6’lık pay ile birinci sırada hizmetler sektörünün yer aldığı kaydedildi.
TARIM BÜYÜDÜ, SANAYİ KÜÇÜLDÜ
Erzurum’da Hizmetler sektörünü yüzde 24.1 ile tarım ve yüzde 9.3 ile sanayi sektörleri izliyor. Bununla birlikte 1987-2001 döneminde tarım yüzde 0.2 ile büyüyen sektör olurken, sanayi yüzde 0.2 oranında küçüldü.
ÖNE ÇIKAN SANAYİ SEKTÖRLERİ
Erzurum’da çalışma sonuçlarına göre “Gıda ürünleri ve içecek imalatı”, “ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı”, “mobilya imalatı”; başka yerde sınıflandırılmamış diğer imalatlar” ile “kimyasal madde ve ürünlerin imalatı” sektörleri öne çıkıyor.
ÜLKE İÇİNDEKİ PAY DÜŞÜK
Gıda ürünleri ve içecek imalatı sektörü, TÜİK 2002 Genel Sanayi işyeri Sayımı(GSİS) göstergeleri, özel sektör iş gücü verimliliği, il Sanayi ve Ticaret odalarının tercihleri ve ihracat il içi yüzde göstergelerinde önde bulunuyor.
Genel Sanayi işyeri Sayımı ve verimlilik grafikleri incelendiğinde Gıda ürünleri ve içecek imalatı sektörü il içinde öne çıkarken, il sektörel payının, ülke içindeki payından düşük olduğu görülüyor.
YEM İMALATI ÖNEMLİ KONUMA SAHİP
Alt sektörler itibarıyla ele alındığında ise, unlu mamüller ve öğütülmüş tahıl ürünleri sektörlerinin dışında, hayvancılığa bağlı olarak “süthane işletmeciliği ve peynir üretimi” ve “çiftlik hayvanları için hazır yem imalatı” sektörleri de önemli bir konuma sahip bulunuyor.
AĞAÇ SEKTÖRÜ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
İllerde Öne Çıkan Sanayi Sektörleri çalışması Erzurum bölümünde verilen bilgiye göre; Ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı; Gıda ürünleri ve içecek imalatı sektörü (GSİS) göstergelerinde öne çıkıyor. GSİS grafiğine göre Erzurum’da, Türkiye ortalamasının üstünde olan tek sektör Ağaç sektörü.”İnşaat kerestesi ve doğrama imalatı” da önemli alt sektör olarak gelişmiş durumda.
GSİS GÖSTERGELERİNDE MOBİLYA SEKTÖRÜ
Mobilya imalatı; başka yerde sınıflandırılmamış diğer imalatla; GSİS göstergelerinde öne çıkan diğer bir sektör durumunda. “Diğer Mobilya imalatı” ile “mücevherat ve başka yerde sınıflandırılmamış ilgili eşyaların imalı” sektörleri bu sektörü öne çıkaran alt sektörler durumunda bulunuyorlar.
İL İHRACAATINDA KİMYASAL ÜRETİM ÖNDE
DPT verilerine göre Erzurum’un ihracatının düşük olmasına rağmen kimyasal madde ve ürünleri imalatı; ihracat göstergelerinde öne çıkıyor. GSİS verilerine göre Erzurum’da sektör oldukça gerilerde yer alırken, ihracatta ise birinci sırada. Sektörde, “Diğer inorganik ana kimyasal maddelerin imalatı” ve “sabun ve deterjan ile temizlik ve cilalama maddeleri imalatı” önemli alt sektörler.
MADENCİLİKTE İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİ YÜKSEK
Çalışmada, Madencilik sektörünün değerlendirmeler sonunda ilk sıralarda yer almamakla birlikte, Erzurum’da özel sektör işgücü verimliliğinde birinci sırada bulunduğu; Türkiye ortalamasının ise oldukça üstünde yer aldığı kaydediliyor.