ERZURUM gazetesi
Erzurum'un taşra kesimlerindeki çocuklara, bu yıl 25'incisi düzenlenen Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları, tiyatro Oyunuyla anlatılıyor.
Erzurum 2011 UNIVERSIADE Genel Koordinatörlüğü Kültür Sanat Komitesi tarafından organize edilen etkinlik kapsamında, İStanbul'dan gelen Üstün Sanat Tiyatrosu, özellikle hayatında hiç tiyatro görmeyen öğrencileri hem tiyatroyla buluşturuyor hem de 2011 UNIVERSIADE hakkında bilgi veriyor.
//çevreci karagöz
Tiyatro ekibi, gittikleri bütün okullarda 'Çevreci Karagöz' Oyununu sahneleyerek, öğrencileri Erzurum'da düzenlenen 2011 Winter UNIVERSIADE'nin yapılış amacı, kente getireceği katkıları, çevre ve sporun önemi ile cahilliğin zararları hakkında bilgilendiriyor.
//CİNİSLİ’NİN AÇIKLAMASI
Kültür Sanat Komitesi tiyatrolardan sorumlu komite başkanı Selim Cinisli, yaptığı açıklamada, 2011 Winter UNIVERSIADE'nin sadece spor değil, sanat alanında da resim, müzik, heykel gibi etkinliklerinin olduğunu söyledi.
Bu etkinliklerden birinin de tiyatro olduğunu ifade eden Cinisli, 'Tiyatro özellikle görsel anlamda eğitimin temelini oluşturuyor. Eğitimde çocuk tiyatrosu çok önemlidir. Bunun için de tabii Türkiye genelinde çocuk tiyatrosuna önem veriliyor' dedi.
//2011 ÇOCUK PROJESİ
2011 Winter UNIVERSIADE bünyesinde bir çocuk tiyatrosu projesi hazırlayarak, hayata geçirdiklerini anlatan Cinisli, şunları kaydetti:
'Bu projemizin amacı, Erzurum'un kenar mahallelerinde, ilçe ve köylerindeki ilköğretim okullarına çocuk tiyatrosunu ulaştırmak, oradaki çocuklarımıza toplumda birer birey olma anlamında sosyal sorumluluklarını yerine getirme ve çevre konusunda da bir takım sorumluluklar yüklemektir. Bir takım mesajlar iletmek için böyle bir çalışma yaptık. Yaptığımız bu çalışmada tiyatro ekibimiz, öğrencilere 'Çevreci Karagöz' Oyununu sahneleyerek bir takım mesaj veriyor.'
//2011 TANITIMI
Cinisli, 'Oyuncularımız, herkesin bildiği 'Hacivat ve Karagöz' gölge Oyunu mantığının dışına çıkarak, karakterleri bizzat sahnede canlandırıyor. Ek olarak çocukların da sahnede Oyuna katılımını sağlıyor. Çocuklara verilmek istenen mesaj, sahnede iken veriliyor ve böylece bilginin daha kalıcı olması sağlanıyor' diye konuştu.
//HEM GÜLDÜRÜ, HEM EĞİTİM
Tiyatro ekibinin, öğrencileri hem güldürdüğünü, hem çevre, hem de 2011 UNIVERSIADE hakkında bilgilendirdiğini kaydeden Cinisli, şöyle konuştu: 'Erzurum'da 2011 Winter UNIVERSIADE'nin yapılacağını herkese duyurmak istiyoruz. Bunun için de İstanbul'dan gelen tiyatro ekibimiz, taşra, kenar mahallelerde eğitimlerini sürdüren öğrencilerimize kış Oyunlarını anlatıyor. Bu yıl 25'incisi düzenlenen Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları tarihinde çocuklara yönelik hiç bir etkinlik yapılmamış. Biz de kültür komitesi olarak bir proje hazırladık ve en ücra köşelerdeki çocuklara kadar 2011 UNIVERSIADE'yi anlatıyoruz. Böylece, kültür komitesi olarak çocuklara yönelik bir ilki gerçekleştirdik.'
Tiyatro etkinliğinin Erzurum'daki bazı okullarda da ilk olduğunu savunan Cinisli, gittikleri okullarda, hayatında hiç tiyatroya gitmeyen öğrencilerle karşılaştıklarını dile getirdi.
Hedeflerinin kış Oyunlarını kırsal kesimde dahil olmak üzere herkese duyurmak olduğunu anlatan Cinisli, Kültür Komitesi olarak tiyatronun dışında başka etkinlikler de düzenleyeceklerini belirtti.
//YEŞİLBAĞ’IN DEĞERLENDİRMESİ
Üstün Sanat Tiyatrosu yardımcı yönetmen Şenol Yeşilbağ da sporun sağlık anlamına geldiğini bunun için de Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın hem spor hem de çevre açısından önem arz ettiğini söyledi.
Hazırladıkları 'Çevreci Karagöz' Oyunu ile sporun, çevrenin ve Erzurum'da düzenlenecek 2011 UNIVERSIADE'nin önemini anlatmaya çalıştıklarını vurgulayan Yeşilbağ, 'Oyunumuzda, çevrenin, sporun önemine vurgu yapıyoruz. Çünkü spor sağlık demektir. Çevrenin faydaları, çevreye, doğaya sahip çıkılması ve cahilliğin zararlarıyla alakalı mesajlar vermeye çalışıyoruz. Oyunumuz, insan olmanın erdemini de anlatan güzel bir komedi türü. Yediden yetmişe herkese hitap ediyoruz' şeklinde konuştu.
//2011’E SANATSAL YAKLAŞIM
Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında daha önce çocuklara yönelik bir etkinliğin yapılmadığını ileri süren Yeşilbağ, şunları ifade etti: '2011 UNIVERSIADE Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, 'bu organizasyonu ilçelere hatta köylere kadar ulaştıralım' dedi. 'Kırsal kesimlerdeki, taşradaki öğrencilerimiz de 2011 Kış Oyunları'ndan haberdar olsun' dediler. Biz de kenar mahalle, ilçe ve köylerdeki okullara giderek, hem tiyatro Oyunu sahneliyoruz hem de 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nı anlatıyoruz. Onlara 2011 ile ilgili hediyeler de veriyoruz.'
//OYUN 23 OKULDA SERGİLENDİ
Şu ana kadar Erzurum'un taşra kesimlerindeki 23 okulda tiyatro Oyunu sahnelediklerini söyleyen Yeşilbağ, salonu olmayan okullarda öğrenciler tiyatrodan mahrum kalmasın diye okulun bahçesine portatif bir sahne yaparak, Oyunlarını sahnelediklerini ifade etti.
Erzurum genelinde kırsal kesimdeki bütün çocuklara ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Yeşilbağ, şuana kadar 4 bin civarında öğrenciye ulaştıklarını belirtti.
//ÇİZGİ FİLMLERİN VAR OLMA SEBEBİ, KARAGÖZ VE HACİVAT''-
Oyunda Hacivat karakterini canladıran Atlıhan Çetinkaya ise yaklaşık 15 yıldan bu yana Oyunculuk hayatını severek devam ettirdiğini, kendisini artık Hacivat ile özdeşleştirdiğini kaydetti.
Hacivat karakteri ile her zamanki gibi Karagöz'ü aldattığını, ona Oyunlar oynadığını söyleyen Çetinkaya, 'Oyunlardaki bilinenin aksine Karagöz dayak atan tip değildir. Onun aksine dayak atan tip Hacivat'tır. Tabii bu yanlış biliniyor' dedi.
Gittikleri okullarda, Hacivat ve Karagöz'ü de çocuklara anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Çetinkaya, 'Çünkü Karagöz ve Hacivat bu gün televizyonlarda seyrettiğimiz çizgi filmlerin atasıdır. Çocuklar bugün Tom ve Jerr'ilerle büyüyorlar. Oysa bugün onların var olmasındaki sebep Hacivat ve Karagöz'dür' şeklinde konuştu. AYŞE YILDIZ/AA/ERZURUM