DONAT ERZURUM’A YOĞUNLAŞTI
Donat, yazısında ayrıca, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun sitemine de yer verdi. Donat, Bakan Başesgioğlu’nun; “Ama her şey devletten bekleniyor. Şunu da devlet yapsın, bunu da devlet yapsın deniliyor. Erzurumlu'nun da biraz elini taşın altına sokması lazım. Pekin'de gördünüz... Bütün bir Çin ayakta... Herkes işin bir ucundan tutuyor” dediğini aktardı. Yazısında, Bakan’a hak verdiğini kaydeden Yavuz Donat, yerel yönetimlerin ve yerel olanakların acilen devreye sokulması gerektiğine dikkati çekerek, “Herşey Ankara’dan beklenmemelidir” dedi.
2011 SÜRECİ
Yavuz Donat, Çin’de yapılan Pekin Olimpiyatları’nda hiç bilinmedik spor dallarının açıldığına işaret ederken, yazısında ayrıca Palandöken’in eteklerine turistik evler yapılması önerisinde bulundu. Bu evlerin, kış oyunlarının ardından yok satacağını kaydeden Donat, 2011 Kış Oyunları için vakit geçirilmeden harekete geçilmesi ve geniş düşünülmesi çağrısında bulundu. İşte Sabah Gazetesi Yazarı Donat’ın, “Erzurum- Pekin Hattı” ve “Olimpiyat Köyü’nden Palandökene” başlığıyla bugün kaleme aldığı o yazı:
ERZURUM-PEKİN HATTI VE OLİMPİYAT KÖYÜNDEN PALANDÖKEN’E…
“Biz de olimpiyat yapacağız. Şaka değil gerçek. "2011-Üniversitelerarası Kış Oyunları" Erzurum'da olacak. "Bu iş için" Erzurum'da 400 milyon dolarlık yatırım gerekiyor. Ankara "hiçbir fedakarlıktan çekinmeyecek. Kesenin ağzı açılacak." Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu dedi ki: - Bu yıl Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bütçesinin üçte birini Erzurum'a ayırdık. Ayrılan para "56 trilyon." Erzurum'a gittiğimizde vali ile de konuşmuştuk, belediye başkanı ile de. Sivil toplum liderleriyle, kanaat önderleriyle de. Erzurum "2011-Kış Oyunları" havasına girmişti. "Gözlemlerimizi" Murat Başesgioğlu'na aktardık. "Doğru" dedi: - Erzurum'da büyük bir heyecan var... Ayrıca, 2011-Erzurum kış oyunları, yakın çevreyi de etkileyecek... Sarıkamış'a, Kars'a büyük katkısı olacak. Başesgioğlu sonra da bir "sitemini" dile getirdi: - Ama her şey devletten bekleniyor. - Şunu da devlet yapsın, bunu da devlet yapsın deniliyor. - Erzurumlu'nun da biraz elini taşın altına sokması lazım. - Pekin'de gördünüz... Bütün bir Çin ayakta... Herkes işin bir ucundan tutuyor. Murat Başesgioğlu "doğru söylüyor." Her şey devlete bırakılmamalı. Her şey Ankara'dan beklenmemeli. "Yerel yönetim... Yerel olanaklar" devreye girmeli. Ama bu "nasıl olacak?" Erzurum'daki yerel yönetici, Kış Oyunları gibi uluslararası bir organizasyonun gerektirdiği ilave bir güce, otoriteye, olanağa sahip mi? Ayrıca Erzurum "zengin bir bölge değil ki." Karnını zor doyuran "dadaş", Kış Oyunları'na hangi katkıda bulunsun? Murat Başesgioğlu ile konuştuktan sonra "Çin bu işi nasıl yapmış?.. Kime hangi yetkiyi tanımış?.. Devletin dışında nerelerden kaynak sağlanmış" sorularına yanıt aradık. Araştırdık. Gördük ve öğrendik ki... Öğrendiklerimiz "Erzurum-Pekin Hattı" başlıklı yazıda.
ERZURUM-PEKİN HATTI…
Yıllar önce, 2008 olimpiyatlarının Pekin'de yapılacağına karar verilince, Çin'in 188 üyeli "Polit Büro'su" olağanüstü toplanmış. Toplantının "tek gündem maddesi" varmış: Olimpiyatlar. Alınan ilk karar: - Organizasyonun tepesinde güçlü ve yetkili bir isim olsun... Bu kişi gerektiğinde Polit Büro'nun yetkilerini bile kullanabilsin. Ve "işin başına" Pekin Parti Sekreteri getirilmiş. Parti Sekreteri demek "Pekin'in 1 numarası" demek. İşin başındaki kişiye verilen yetkiler arasında "Polit Büro'nun daimi üyeleriyle istediği an görüşebilmek" de var. Polit Büro'nun "daimi üyesi" 9 kişi. Bu 9 kişi arasında Cumhurbaşkanı da var, Meclis Başkanı da, Cumhurbaşkanı Yardımcısı da, Başbakan da, Senato Başkanı da. "Orası Çin" katı bir rejim. Burası Türkiye, "rejim demokrasi." Biz "tek kişiye" büyük yetkiler verebilir miyiz? Oturup konuşmamız, tartışmamız ve bir "orta yolda" buluşmamız gerek. Aksi halde "Erzurum-2011'i elimize yüzümüze bulaştırmaktan" korkarız
OLİMPİYAT KÖYÜNDEN PALANDÖKEN’E…
Çin'in "geleneksel sporları" var. "Masa tenisi" gibi. Bir de "Çin'in yabancısı olduğu spor dalları" var. "Sörf" gibi, "plaj voleybolu" gibi. Çin'de "olimpiyat organizasyonunun en tepesindeki kişi", sporla ilgili uzmanları toplamış: - Sürpriz yapalım... Hiç bilmediğimiz spor dallarına açılalım... Arkanızda ben varım. Çin "sörfte altın aldı." Plaj voleybolunda "hem ikincilik, hem üçüncülük." Çin "bu işi becerirken" parayı sadece "devletin kasasından" harcamamış. Ödemelerin bir kısmını da "sponsorlara" yıkmış. Örneğin Coca-Cola'ya." Örneğin "Bank of China'ya." Ve daha "irili ufaklı pek çok sponsora." Çin'de "Pekin Parti Sekreteri" karar veriyor: - Olimpiyat köyü "modern bir kent gibi" olacak. Ve "oluyor." Olimpiyatlar başlarken "bir karar daha" veriyor: - Olimpiyatlar bitince, tatil köyündeki evler satılacak. Ve "haftalardır satılıyor... Hem de kapış kapış... Çoğu yabancılara." Gidenler iyi bilirler. Erzurum "Palandöken'in hemen aşağısındadır." Bugün Palandöken'in eteklerine ev yapsak, 2011'de "yok satılır." Zira "evden çık, yürüyerek kayak yapmaya git."