2011 KIŞ OYUNLARININ EKONOMİK YÖNÜNÜ DEĞERLENDİREN DOÇ.DR. KARABULUT:
“2011, ERZURUM VE BÖLGENİN KALKINMA ŞANSIDIR”
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kerem Karabulut, üniversiteler arası kış oyunlarının ekonomik boyutu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Karabulut, “2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları”nın Erzurum'da yapılması öncelikle Erzurum ili daha sonrada tüm bölgenin ekonomik kalkınması için yakalanmış önemli bir fırsattır. Bu fırsatın uzun dönemli ekonomik getirilerini maksimuma çıkarmak için geleceğe yönelik etkin planlamalar yapmak, bölge ve Erzurum’un kalkınma çalışmaları ve çabalarını ona göre yönlendirmek gerekmektedir” dedi.
2011 KIŞ OYUNLARININ EKONOMİK BOYUTLARI
2011 kış oyunlarının ekonomik boyutlarına değinen Doç. Dr. Karabulut, “2011 aynı zamanda, Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum için bir değişim ve gelişme kararıdır. Böyle organizasyonların temel iktisadi getirilerini ana başlıklarla şu şekilde sıralamak mümkündür. Kısa ve uzun vadede, bu sektöre ait bir girişimci grubu gelişerek yeni girişim alanları ortaya çıkar.Altyapı yatırımlarının tamamlanması çalışmaları özellikle inşaat sektörü ve bağlı sektörlerde canlanmaya yol açar. Böylece, istihdama önemli katkı olur. Hizmet sektöründe de önemli bir atılımın yaşanmasına sebep olur. Yerli ve Yabancı yatırımcıların bölgeye yatırım yapmasına sebep olmaktadır. Özellikle Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinde yaşanan göçün tersine çevrilmesine sebep olabilir. Milli gelire anlamlı katkı yapar.Bu etkileri çoğaltmak mümkündür. Bu tür organizasyonların ekonomiye katkısını artırmak için konunun tüm yönleriyle ve uzmanlarca ele alınması gerekir” diye konuştu.
KIŞ OYUNLARI ÖNEMLİ BİR FIRSAT
2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarının önemli bir fırsat olduğunu belirten Doç. Dr. Karabulut, “ Erzurum'da yapılması öncelikle Erzurum ili daha sonrada tüm bölgenin ekonomik kalkınması için yakalanmış önemli bir fırsattır. Bu fırsatın uzun dönemli ekonomik getirilerini maksimuma çıkarmak için geleceğe yönelik etkin planlamalar yapmak, bölge ve Erzurum’un kalkınma çalışmaları ve çabalarını ona göre yönlendirmek gerekmektedir. Aksi takdirde, 2011’e kadar bir miktar yatırımlar yapılır ve 2011 sonrasında sektör, tekrar şimdiki düzeyinde işleyen bir seviyede devam eder. Bu nedenle, oluşan bu ortamı, kış sporlarıyla beraber bölgenin genel turizm potansiyelini uzun dönemli işleyecek bir yapıya dönüştürmek yararlı olacaktır. Bunun için yapılması gerekenlerin başında, bölgenin tüm potansiyelini birlikte harekete geçirecek çalışmalar yapmaktır. Böylece 2011 sonrası için bir altyapı ve turizmin sürekliliği ve yoğunluğu sağlanmış olacaktır. Doğu Anadolu bölgesinde başta Erzurum-Palandöken ve Kars-Sarıkamış olmak üzere hemen her ilde kayak yapılabilmektedir. Ayrıca, bölgede bakir olan diğer turizm potansiyelleri de işlenmeyi beklemektedir. Bu nedenle, mevcut bu potansiyel tüm dünyaya bu vesileyle tanıtılmalıdır” dedi.
KALICI TURİZM SEKTÖRÜ OLUŞTURULMALI
Ulaşım alt yapısının tamamlanmasının önemine değinen Karabulut, “Diğer taraftan, bölgede bulunan Ağrı dağı tüm dünya tarafından bilinen ve kutsal kitaplarda insanlığın dünyaya yayıldığı bir yer olarak değerlendirilen kutsallık özelliği olan bir potansiyeldir. Bu dağın görünümü ve dağda yapılacak altyapı yatırımları palandöken ile birlikte yürütülmelidir. Birlikteliğin etkinliğini sağlamak için de ulaşım altyapısı şimdiden tamamlanmalıdır. Örneğin, Erzurum-Iğdır ve Erzurum-Kars arası charter ya da normal uçak seferlerinin yapılabileceği bir alt yapı hazırlanmalıdır. Hazırlanan bu altyapı uzun dönemde çok amaçlı da kullanılabilir. Bölgenin sağlık merkezi konumundaki Erzurum’a çevre illerden hasta nakli için değerlendirilebilir. Ulaşım altyapısı, Erzurum-Kars arası mevcut demiryolunun Iğdır üzerinden Ağrı Dağı ve İran sınırına kadar olan bölümünün eklenmesiyle de tamamlanabilir. Böylece, hem kış hem de yaz aylarındaki turizm sektörüne sunulacak anlamlı bir paket potansiyel ortaya konmuş olur ki, bunun uzun dönemde hem bölge illerine hem de ülke turizmine önemli katkısı olacaktır.Kısacası, yapılması gereken şudur;
Bölgedeki bütün potansiyeller, yapılacak olan “2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları” toplantı, tanıtım, reklam vb tüm faaliyetlerinde birlikte ele alınmalı ve bir nevi birbirine monte edilerek dünyaya sunulmalıdır. Ağrı Dağı potansiyelinin, Sarıkamışın, Erzincan’ın işin içine katılmasıyla hem Palandöken potansiyelinin gücü ve çekiciliği artacak hem de tüm bölgede kalıcı bir turizm sektörü yaratılmış olacaktır. Böylece, 2011 öncesi ve çok sonraları için altyapı hazırlanmış ve başta Erzurum olmak üzere tüm bölgenin kalkınmasının lokomotif sektörü yaratılmış olacaktır” diye konuştu.