ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ 2024’ü 28 TÜBİTAK Projesiyle tamamladı
ETÜ 2024’ü 28 TÜBİTAK Projesiyle tamamladı
Çamlıkaya HES Tüneli ulaşıma kapandı
Çamlıkaya HES Tüneli ulaşıma kapandı
ETSO Model Fabrika Yatırım Projesini değerlendirdi
ETSO Model Fabrika Yatırım Projesini değerlendirdi
‘377 terörist etkisiz hale getirildi’
‘377 terörist etkisiz hale getirildi’
Büyükşehir’den Palandöken’e turizm yatırımı
Büyükşehir’den Palandöken’e turizm yatırımı
HABERLER>EKONOMİ
25 Mart 2010 Perşembe - 00:01

112 yıl önce görülen gerçek

BEKİR KOCA(İHA) 1882 yılında kurulan İTO’nun 1898 yılında ilk raporunu hazırladığını ve çalışma planını ortaya çıkardığını söyleyen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş, İTO’nun ilk raporunda ‘Anadolu'daki ticaretin artması için özellikle İstanbul, Trabzon ve Erzurum ile ticaretin artması gerekiyor' vurgusunu yaptığını belirtti.

112 yıl önce görülen gerçek

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TTSO) ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, söz alarak iki odanın birbirine yabancı olmadığını ve uzun yıllar abi-kardeş ilişkisi içinde çalıştıklarını söyledi. TOBB'un en kötü dönemlerinde İTO'dan destek gördüğünü hatırlatan Ulusoy “Trabzon Dünya Ticaret Merkezi’nde ağırlıklı İTO'nun hissesi var ve yapının temelinde çok büyük katkıları var. İTO ve TOBB'un ağırlığı ile şehrimizde yapılan bu yatırım, şehrimizin geleceği açısından çok önemli. şimdi sayın Başkanın döneminde ilimizde bir okulun temelini atmak odamızı ve Trabzon'umuzu memnun etmiştir" dedi.
//TİCARETTE KARADENİZ’İN ÖNEMİ
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise Trabzon'la İstanbul arasında sağlam bağların bulunduğunu belirterek, batıya açılan kapı nasıl İstanbul'sa Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan kapısının da Trabzon olduğunu söyledi.
Başkan Yalçıntaş, Trabzon ile İstanbul arasında çok önemli bağlar olduğunu kaydederek “Bu 1453'e kadar dayanıyor. İstanbul'un fethi ile Osmanlı'nın imparatorluk olmasının tescili de Trabzon'un fethidir. Bu yüzden ikisinin kaderi birdir. Bugün batıya açılan kapı nasıl İstanbul'sa Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan kapısı da Trabzon'dur. İTO Meclisi’nde de bunu görüyoruz. İstanbul'daki ticaretin önde gelen isimleri her zaman Karadenizliler ve Trabzonlular olmuştur. İstanbul, ekonomik anlamda ciddi anlamda mesafe almışsa bunu bu yörenin insanına, pratik zekasına, bu yörenin insanının tuttuğu zaman kopartan karakter yapısına borçludur. Trabzon ile İstanbul arasındaki bağ gibi TTSO ile İTO arasında çok sağlam bağlar var. İTO kuruluşu 1882, İTO 1898 yılında ilk raporunu hazırladı ve çalışma planını ortaya çıkardı. İTO ilk raporunda ‘Anadolu'daki ticaretin artması için özellikle İstanbul, Trabzon ve Erzurum ile ticaretin artması gerekiyor' demiş. Ondan sonra bugün hala geçerli olan İran'a nakledilecek malların Trabzon'da depolanması için bir deponun inşa edilmesi gerekmektedir. Trabzon'daki ticaretin temeli İran'la olan ticaretin geliştirilmesine bağlıdır. Biz 16 Kasım 1882 de hükümete önerge vermişiz, Anadolu'da 7 yerde oda açılsın bunlardan birisi de Trabzon. 1887 de TTSO açılmış. Bu iki şehir ve oda arasında böylesine sarsılmaz böylesine tarihe dayanan böylesine köklü ilişkiler var. Bizler de bu köklü ilişkileri daha da geliştirip ileri götürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
//TÜRKİYE’NİN ORTAYA KOYDUĞU TİCARET DEĞERİ
“Türkiye'nin ortaya koyduğu ticari değerin yarısını İstanbul ortaya koyuyor, bu övünülecek bir durum değil” diyen Yalçıntaş şunları söyledi:
“Türkiye'nin refah düzeyinin yükselmesi için İstanbul'un üzerindeki nimetin de külfetin de hafiflemesi gerekiyor. Zenginliğin tabana yayılması için Türkiye'deki en az 10-15 ilin en az İstanbul kadar zenginlik üretmesi gerekiyor. Bu zenginliği üretecek illerin başında da Trabzon geliyor. Trabzon coğrafi konumuyla son derece önemli bir nokta. Burada lojistik sektörün çok büyük önemi vardır. Trabzon Limanı bu açıdan son derece önemlidir. Limanı, karayoluyla ve demiryoluyla aynı şekilde Azerbaycan, Gürcistan, İran ile yapılacak anlaşmalar sayesinde Trabzon'un bir lojistik merkezi haline gelmesi, Avrupa'dan gelecek ticaretin Trabzon Limanı üzerinden, daha sonra inşa edilecek demir yada karoyuloylu bu ülkelere ulaştırılması Trabzon'u çok önemli bir merkez haline getirecektir. Trabzon'da önemli gördüğü bir başka sektör de turizm sektörü. Burası son derece büyük bir potansiyel gösteriyor. Yeter ki bu potansiyeli işleyelim. Dünyanın pek çok ülkesini gezdim Doğu Karadeniz'deki güzellik dünyanın pek çok yerinde yok, oralarda bu güzellikleri iyi işleyip tanıtıyorlar. Trabzon'un önemli bir başka kaynağı, zenginliği ve markası Trabzonspor. Son bir yıldaki performansını da kutlamak istiyorum."
Konuşmaların ardından günün anısına karşılıklı olarak plaket takdim edildi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Talat Dündar dundar@hacettepeçedu.tr 25 Mart 2010 Perşembe 09:16

Sayın İTO Başkanları güzel şeyler araştırmış bulunmaktasınız teşekkürler. Erzurum ve hemşerilerimizi şilte,berata ve övgüye çoktan doymuş vatandaş aç,işsiz,köylünün ürünü para etmiyor,hayvancılık öldü göç başını almış gidiyor Sizler lüks hayat moderin binalar hanedanların sürmediği saltanatlat görçemli törenler v.s . Bırakın onları da Erzurum için ne yaptınız veya neler yapabiliriz gayretine insanlık namına giriniz ne mutlu 112 yıl önce ki o insanlara bu günleri görmüşler.Mekanları cennet olsun Amin...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vergi geliri yetersiz düzeyde
SAMET ÖZÜNAL/Erzurum Defterdarı Osman Şimşek, Ocak ve Şubat aylarına ait ...
Pasinler Patates Birliği toplandı
MURAT ÇANKAYA(İHA) - Pasinler ilçesinde Patates Birliği toplantısı İlçe ...
Gelir vergisi beyanında son 2 gün
Geçen yıl elde edilen kazançlar için vergi beyanname verme dönemi 25 Mart ...
 
SODES Pasinler’de tanıtıldı
Erzurum’un Pasinler ilçesinde Sosyal Yaşamı Destekleme Projesi (SODES) ...
Kadın girişimcilere AB desteği
İHA/Kadınların ve kadın sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi amacıyla ...
MÜSİAD'tan Erzurum gecesi
Genç MÜSİAD Erzurum Şubesi’nce “Mazideki Erzurum’dan Bugüne” gecesi düzenlendi.
 
Üzülmemek elde değil..
Erzurum’da KOBİ bazında üretim daralması patent başvuru ve tescil verilerinde ...
Tarımsal teşviklerde başvuru durgunluğu
SAMET ÖZÜNAL/GHA/DAP kapsamında bulunan illerdeki yetiştiricilere yönelik ...
İşçi emeklileri vizyon büyüttü
SAMET ÖZÜNAL/GHA/ SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’u, SGK çatısı altında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva