Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından aralarında Erzurum’un da yer aldığı 11 ilde düzenlenecek olan Ailenin Güçlendirilmesi Çalıştay'ının ilki Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın katılımıyla Antalya'da başladı.
Antalya'nın Duacı köyünde bulunan Ayko Vital Otel'de düzenlenen Çalıştay'a Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Vali Alaaddin Yüksel, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü İsmail Barış, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan, sivil toplum kurumu temsilcileri, üniversite, yeler yönetimler ve kamu kurumları temsilcileri katıldı.
//BİREYİN SOSYALLEŞMESİ VE AİLE
Bakan Kavaf, yaptığı konuşmada, bireyin sosyalleşmesinde, kimlik kazanmasında ailenin önemine değinerek, "Başta sosyal güvenlik ve sosyal hizmetler olmak üzere çocukların ve kadınların istismarında kadına dönük ayrımcılıkta, uyuşturucu ve diğer suçlarda, muhtaç bireylerin bakımında ortaya çıkan devasa sorunların çözüm adresi ailedir. Nüfus dengelerinin korunması başta olmak üzere, çocuklara ve kadınlara dönük koruma programlarının, suç ve kötü alışkanlıklarla mücadelenin, sosyal yardım ve hizmet
politikalarının temelinde yine aile vardır" dedi.
Ailenin ihmal edilmesinin telafisi güç insanı sorunlara yol açtığının altını çizen Kavaf, "Aile kurumunun sorun çözme kabiliyetini geliştirmek ve bu kurumu güçlendirmek için uygulanacak olan destekleyici program ve politikaların başarısını belirleyecek olan kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin işbirliğidir" diye konuştu.
//AİLENİN ÖNEMİ
Aile konusunda faaliyet gösteren kamu ve özel sektörün işbirliği ve koordinasyon eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini anlatan Kavaf, şunları söyledi:
"Kamuda aile konusunda bilgi üretenlerle özel sektörde pratik çözümler getiren ve faaliyet gösteren kuruluşların işbirliğinin aile sorunlarının önlenmesinde önemli bir eksikliği gidereceğine inanmaktayım."
12 ilde yapılacak çalıştayların ardından Ankara'da bir 'Tarama Toplantısı' yapacaklarının altını çizen Kavaf, "Çalıştayların sonunda aile sorunlarına yönelik bir harita çıkarılması ve bir veri tabanı oluşturulmasını hedefliyoruz. Oluşturduğumuz haritayla gelecekte yapılacak benzer çalışmalarda hangi sorun alanlarında değişim meydana geldiği daha kolay gözlemlenebilecektir. 2011 yılında gerçekleştirilmesi düşünülen 'Türk aile yapısı' araştırmasına da alt yapı oluşturacaktır" şeklinde konuştu.
//EVLENDİRME PROGRAMLARINA TEPKİ
Vali Yüksel, televizyonlarda yayınlanan evlendirme programlarını eleştirerek, bu programların aile yapısını çatırdattığını söyledi. Yüksel, "Televizyonlar dest-i izdivaç programlarına yoğunlaştı. Bu nasıl bir rezalet ve kepazeliktir. Toplumun büyük bir bölümü bu bu programları izliyor. Bugüne kadar karşılaşmadığımız ilginç bir takım programların ailenin neresinde yer aldığını bilim adamlarının tartışması gerekiyor. Yaşlı yaşlı teyzeler televizyon ekranlarında 'Kahve içtik olmadı. Öbürü gelsin. O daha etli butlu' diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bir toplumun toplumsal değerleri olmaz mı?" dedi.
//NEYLE ÖVÜNECEĞİZ
Türk toplumu olarak "Neyle övüneceğiz?' diye soran Vali Yüksel, "Her şeyi internetten öğreneceğini sanan insanlar, birbirleriyle konuşmayan karı kocalar, akşam eve toplanıp hiç konuşmayan aileler var. Bu nasıl bir toplumsal kopmadır. Bu kadar güçlü bir toplumu tepe taklak etmenin yegane yolu, Türk ailesinin gücünün ortadan kaldırılmasıdır" ifadelerini kullandı.
Çalıştay, konuşmaların ardından basına kapalı devam etti. Aile eksenli yaşanılan güncel sorunların tespiti ve bu sorunlara çözüm önerileri belirlemek amacıyla gerçekleştirilen toplantının sonunda aile sorunlarına yönelik bir harita çıkartılması ve veri tabanı oluşturulması hedefleniliyor.