//ÇANKAYA AŞI VERİLERİNİ AÇIKLADI
Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı Cumhur Hakkı Çankaya, Erzurum’da Kasım ayı başından bu yana yapılan Domuz Gribi Aşısı sayısının 26 bin 519’a ulaştığını bildirildi. Erzurum’un nüfusu ile kıyaslandığında, aşı olanların sayısının yüzde 3’e tekabül ettiğini anlatan Çankaya, bu oranın çok düşük olduğunu dile getirdi.
//AŞILANANLARIN SAYISI
İl genelinde, başta risk grubu altında bulunanlar olmak üzere 6 aydan büyük herkese aşı yapıldığını belirten Çankaya, aşılama çalışmalarının, Aile Sağlığı Merkezleri’nde devam ettiğini kaydetti. İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Çankaya, “Erzurum’da kronik hastalığı bulunanların sayısı yaklaşık 4 bin civarında. Bunun dışında, risk grubu altında bulunanları sayısı ise, 5 bin 500. Hamile bayanların aşılanma oranı da, toplam içerisinde yüzde 5’lik bir orana sahip. Çünkü hamile bayanlar, aşı olmaktan kaçınıyorlar.” diye konuştu. Aile Sağlık Merkezleri’nde uygulanan aşıların dışında, okullarda da aşı yaptıklarını dile getiren Çankaya, “Okullardaki aşılama işlemleri sona erdi. Ailelerinden onay formu aldığımız toplam 10 bin öğrenciye aşı yapıldı. Okullarda yapılan aşıların dışında, Aile Sağlığı Merkezleri’nde de aşı yaptıran öğrencilerimiz oldu.” şeklinde konuştu.
//ÇANKAYA: TEDBİRLİ OLMAKTA FAYDA VAR
Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı Cumhur Hakkı Çankaya, “İlimizde hekim bulunan tüm sağlık birimlerimizde 6 ay üstü tüm yaş gruplarına aşı yapılabilmektedir. Süratle devam eden aşılama hizmetlerimiz sonucunda bildirilen bir olumsuzluk olmamıştır. Unutulmamalıdır ki, aşılanma hastalığa karşı çok yüksek oranda koruyuculuk sağlamaktadır. Mevcut salgında diğer bir önemli hususta hastalığa yakalanan vatandaşlarımızın son süratle bir sağlık birimine başvurmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde çok ağır seyredebilecek olan Pandemik Grip H1N1 hastalığı için tüm bireylerin ve özellikle riskli grupta yer alan, yani 5 yaş altı çocuklar, kronik hastalığı olanlar (diyabet, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği v.b), 65 yaş üstü kişilerin dikkatli olması gerekmektedir. Hastalığa yakalanan bireylerin gerekmedikçe kalabalık ortamlarda bulunmamaları ve kişisel hijyen kurallarına riayet etmeleri bulaştırıcılıklarını azaltacaktır. Mevcut veriler önümüzdeki dönemlerde özellikle köylerde çocuklu ailelerin hastalığa karşı daha dikkatli olması gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle gribal enfeksiyon geçiren herkesin özelliklede çocuk ve yaşlıların zaman kaybetmeden sağlık birimlerine yönlendirilmesi hayati önem arz etmektedir.