"BAZI İLAÇ VE BİTKİLER GÜNEŞ ALERJİSİNİ TETİKLİYOR"
Bazı antibiyotikler, diabet ilaçları, maydonozgiller, turunçgiller, turpgiller ve gülgiller ve bazı çayır bitkileri ile temas sonrasında cildin açık havada UVA (ultraviyole A) ışınlarına maruz kalması, güneş alerjisini tetikliyor.
UZMAN UYARISI
Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aynur Akyol, ozon tabakasının incelmesiyle birlikte UV ışınlarının güneşle temas eden cilt bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı, şişkinlik, yanma ve içi su dolu alerjik tepkiler yapabildiğini söyledi.
Hava sıcaklıklarının artması ve güneş ışınlarının daha dik gelmeye başlamasıyla birlikte, başta alerji olmak üzere güneş yanıkları ve akne problemleri gibi çeşitli cilt sorunlarının artabileceği uyarısında bulunan Akyol, alerjilerin geçici ve kalıcı türde olabileceğini kaydetti. Akyol, ''Güneşe çıkar çıkmaz ilk 6-24 saat içerisinde reaksiyonlarda geçici alerji, 24-48 saat sonrasında görülen reaksiyonlarda ise kalıcı alerji düşünülmelidir'' dedi.
Akyol, furokumarin (bazı bitkilerde bulunan ve temas edildiğinde güneş ışınlarının etkisi ile kızarma su dolu kabarcıkların oluşmasına neden olan bir madde) içeren bitkilerle temas edildikten sonra güneşe çıkılması halinde, geçici alerji görülebileceğini söyledi. Akyol, güneş alerjilerinin, ''çok kızarık cilt görünümü, su dolu kabarcıklar ve keskin sınırlı belirtiler'' şeklinde görüldüğünü, genellikle yüz, boyun, eller, kollar gibi açıkta kalan bölgelerin daha çok etkilendiğini kaydetti.