ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aşkale karla buluştu
Aşkale karla buluştu
Oltu'da öğrencilerin barınma sorunu çözüldü
Oltu'da öğrencilerin barınma sorunu çözüldü
Tekin eğim gündemini değerlendirdi
Tekin eğim gündemini değerlendirdi
ETÜ'de 119 bilim insanı 85 bildiri sundu
ETÜ'de 119 bilim insanı 85 bildiri sundu
Filenin dadaşları Tuşba önünde set arayacak
Filenin dadaşları Tuşba önünde set arayacak

Ahmet Göksan

Yeşeren Umutlar
18 Ocak 2023 Çarşamba

 “Siz açıkça 1963’ten 1974’e kadar silah zoruyla, zorbalıkla, kalleşlikle alamadığınızı almak, yapamadığınızı yapmak mücadelesini yürütmektesiniz. 11 yıl silah zoruyla zorbalıkla ve kalleşlikle elde etmeniz mümkün müdür? Bunu soğukkanlılıkla hiç düşündünüz mü? Düşününüz…” 1979 Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

Savaşların yaşanmaması dileklerimizle girdiğimiz 2023 yılını şimdiden savaşlarla anmak durumunda kalacağız. Ne yazık ki göstergeler bu yargımızı doğruluyor. Emperyal güçlerin silah satarak destekledikleri açlıkla yaşamdan kopmamak için direnenler, diğer yanda ise ırkçılık perdesinin arkasına saklanarak kırım yapanlara destek olanlar. Bu yargımızın canlı örneğinin Almanya olduğu açıklanan raporlarla doğrulanmak-tadır. AB’nin motor ülkesi olan Almanya’nın geçen yıl ikinci büyük silah ihracatçısı olarak ülkesinin ekonomisini güçlendirerek işsizliği önlediği belirtiliyor. İşin ilginç olan yanı ise şu anda Almanya’da hükümet edenlerin silah satışına sınırlama getireceği vaadiyle yönetime geldikleri biliniyor. Kıbrıs’taki Rum yönetiminin de Amerikan ambargosunun kaldırılması sonrasında silahlanmaya ağırlık verdiklerini de belirtmek gerekiyor.

2023 yılında Kıbrıs’ta çözüm olur mu diyerek adeta fal bakanların fazladan umutlu konuşmadıkları BM Genel Yazmanı başta olmak üzere müzakere zeminin olmadığının türküsünü çığırıyorlar. Karşımızdaki unsur geçtiğimiz günlerde yeni Başpiskoposunu seçti. Seçildiği koltuğunu ısıtmadan yaptığı açıklamasında hedeflerini ortalıklara bırakıyordu. Helenizme hizmet edeceğini söyledikten sonra adanın Yunanistan’a bağlanması için mücadele edeceğini duyuruyordu. Diğerlerinden geri durmamak için Bay Başpiskopos “milli davada kilisenin sözü dinlenmeli” diye konuşuyordu. BM bu nedenle mi yapılan açıklamasında müzakere sürecinin başlatılması için umut vermediği gibi de güven de vermiyor.

Adanın Rum bölgesinde yapılacak olan başkanlık seçiminin sonunda kim kazanırsa kazansın müzakere sürecinin canlanması konusunda fazladan katkılarının olmayacağının bilinmesi gerekiyor. Nedenine gelince uzun yıllardır karşımızdaki unsurun başkanlığına her siyasi görüşten kişilerin seçildiği biliniyor. Bu nedenle şimdi sormak durumundayız. Hangisinin Kıbrıs Türklerinin haklarını teslim edelim ve savaşsız bir dünyada yaşayalım dediğini duyan bilen varsa bilgi versin.

İki dönemlik görev süresini tamamlamaya hazırlanan Bay Nikos Anastasiyadis, yeni seçilecek olan kişiye adeta vasiyet diye tanımlayacağımız kırmızı çizgilerinden söz ediyordu. 5 Maddede özetlediği vasiyetnamede bugüne değin uyguladıkları taktik konusunda bilgilendiriyordu. Adanın askerden arındırılması ve Türk ordusunun çekilmesinden tutunuz garantilerin kaldırılmasını içeren düşünceler dizisini belirtiyordu. Tamamını yazmaya gerek olmadığı için müzakere masasına uzlaşmamak ilkesi ile oturduklarını da kanıtlamış oluyorlar.

Eğer adada gerçekten çözüme ulaşılması isteniyorsa garantör ülkelerin dışındaki ülkelerin hiçbir şekilde müdahil olmaması gerekiyor. Her ne kadar o günlerde müzakere masasına oturan ülkeler ne şekilde olursa olsun çözüm bulmayı amaçlıyorlardı. Aradan derelerden akan sular ırmağa dönüştüğünden köprülerin altından akan suyun debisinin hesabının yapılması bile zorlukları gerektire-cek bir durumdur.

Uzun sürede çözülemeyen uluslararası anlaşmazlıklarda var olan durumun kabul edilmesi en mantıklı çözüm oluyor. Aksi halde gelecek kuşaklar adada nelerin yaşandığını yazılanlardan okuyup bilgi sahibi olabilecekleri için uyuşmazlığın çözümü nadasa bırakılmış olacaktır. O günün koşullarında kimin haklı kimin haksız olduğuna bakılsa bile yine de adil bir çözüme ulaşılamayacaktır.

Yeni yılın umut olduğu kabul edildiğine göre hep birlikte umudu diri tutarak armudun çöpü üzümün sapı demeden Kıbrıs’ta umutları canlı tutmamız gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türkiye’nin Kanını Donduran Çete
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Rakamların dili
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
DAP'la Dans Eden Doğu!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Sosyal Çürüme: Sessiz Çöküşün Ayak Sesleri mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva