ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Dadaşlar İsrail’i lanetledi
Dadaşlar İsrail’i lanetledi
Erzurum’da arandılar, Erzincan’da yakalandılar
Erzurum’da arandılar, Erzincan’da yakalandılar
‘Filistin’deki Çocuklar İçin Çiz’diler
‘Filistin’deki Çocuklar İçin Çiz’diler
Çiftçi muhtarlarla istişare etti
Çiftçi muhtarlarla istişare etti
Gazze’deki zulmü gündeme taşıdılar
Gazze’deki zulmü gündeme taşıdılar

İslamhan Bulutlar

Üstümüze pislik yağıyor niye?
6 Ekim 2024 Pazar

Kur’an-ı Kerim, insanı akletmeye davet eder. “Aklınızı kullanın,” der, tekrar eder, ısrarla yineler. Çünkü akıl, insanı insan yapan en büyük nimettir. Ne diyor Rabbimiz? “Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırırım!” Bu ikaz, inananlara yapılmıştır. İnsana yapılmıştır. Aklını kullanmayan, nimetlerin içindeyken bile sefaletin en dip noktasına varır.

Bugün İslam dünyasına bir bakın; fakr-u zaruret içinde, savaşın ve gözyaşının göbeğinde. Kan gölüne dönmüş coğrafyalar, aklını kullanmayan toplumların trajik hikâyesidir. Oysa petrol zengini Arap ülkelerine bakın! Yer altı zenginlikleriyle dolu topraklarda halk sefalet içinde, yönetenler ise lüks ve israfın zirvesinde. Niye? Çünkü akıl kullanılmıyor.

Yedi milyonluk İsrail, birkaç yüz milyonluk Arap dünyasını nasıl sindiriyor? Bunu soralım kendimize. Cevap basit: Aklını kullanmayan her toplum, önce kendi düşmanı olur. İsrail aklını kullanıyor; eğitimde, teknolojide, savunma sanayinde. Araplar ise yerinde sayıyor. Bağımlı oldukları silahları dışarıdan alıyorlar, kendi topraklarındaki hazineleri işletemiyorlar. Çünkü akıl kullanmıyorlar.

Müslüman âlemi, akletme görevini unuttu. Zenginlik verilmiş, petrol verilmiş ama akıl yoksa bunlar neye yarar? Kendi hazinesine kilit vurup, başka ülkelerin nimetlerine el açanlar mı akıllıdır? Başkalarının buluşlarını, silahlarını kullanmakla övünenler mi? Asıl problem burada işte. Aklını kullanmayan toplumlar, başlarına pislik yağdırılan toplumlardır.

Bugün savunma sanayine bakın! Arap ülkelerinde orijinal bir şey var mı? Hep dışa bağımlı, hep başkalarının eline bakan. Akıl kullanmayınca, başkalarına muhtaç olunur. İşte bu yüzden, yüz milyonlarca Müslüman, kendi zenginliği içinde yoksul, kendi topraklarında tutsak, kendi aklında esirdir. Bu esaret, maddi değil, zihinsel bir esarettir.

Ve diyoruz ki, her birimiz aklımızı başımıza almazsak, bu pislik yağmuru hepimizin üzerine yağacaktır. Cemil Meriç’in o tok sesiyle dile getirirsek, “Köleler aklını kullanmayanlardır.” Özgürlük, akılla başlar; aklı terk eden ise kendi cehaletinde boğulur. Rabbimiz defalarca uyarıyor; aklını kullan diyor, düşün diyor. Eğer bu davete icabet etmezsek, kendi yazdığımız bu karanlık senaryoda başrolü oynamaya mahkûm oluruz.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Üstümüze pislik yağıyor niye?
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Sosyal Çürüme: Sessiz Çöküşün Ayak Sesleri mi?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva