ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor’un efsaneleri buluştu
Erzurumspor’un efsaneleri buluştu
Erzurum Pulur Köy Enstitüsü mezunuydu
Erzurum Pulur Köy Enstitüsü mezunuydu
Eroğlu’ndan bilimsel başarı
Eroğlu’ndan bilimsel başarı
JASAT’tan kaçamadılar
JASAT’tan kaçamadılar
44 ilde uyuşturucu tacirlerine operasyon
44 ilde uyuşturucu tacirlerine operasyon

Ahmet Göksan

Tünelin Işığı
15 Eylül 2024 Pazar

“Birleşmiş Milletlerin yalnız bir tarafı dinleyerek haklının kendini müdafaa etme imkânlarını elinden alması kadar barışa indirilen darbe olamaz. 1963’lerden jenosit hareketlerine girişmiş Rum toplumunu insanlığa utanç verici icraatlarından vazgeçirmek için ‘Garanti Antlaşması’ çerçevesi içinde hareket eden anavatana karşı düşmanca davranışlar ve alınan kararlar, Birleşmiş Milletlerin prestijine indirilen yumruk değil de nedir?” 1979 Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

Tarih, uluslararası ilişkilerin tek düze olduğu dönemlerin de kısa ömürlü olduğuna tanıklık ediyor. Türk Yunan ilişkileri ise İstanbul’daki Adalar vapurunun lodosa tutulmuş halini gösteriyor. Yarım asrı aşan bu sürede de bu yargımıza tanıklık eden olayları örnek olarak tanımlamak ve anımsamak gerekiyor. Son dönemde gerek Yunanistan’ın gerekse Mendil büyüklüğündeki ülkenin önde gidenleri silahlanmayı sürgit ediyorlar. Bunun nedenlerini de Türkiye’den gelecek olası saldırılara karşı kendilerini güvende hissetmek olarak belirtiyorlar. Bunun için sürekli olarak Amerika ile bağlarını güçlendirecek çalışmaları yapıyorlar.

BM Genel Kurul çalışmaları için Amerika’ya gidecek olan Yunanistan Başbakanı Mitçotakis Mavi Vatan konusunda kendilerinin de haklarının olmasını savunuyorlar. Buna karşın Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki bölgeyi işgal ettiğini aynaya bakmadan söylüyor. Adı geçen kişinin konuya ilişkin olarak “Mavi Vatan ülkemizin egemenlik haklarına yönelik önemli meydan okuma olmaya devam ediyor” diye konuşuyor. Mavi Vatan konusunda Türkiye revizyonunun devam ettiğini belirtiyor. Doğu Akdeniz’e hiçbir bağlarının olmamasına karşın Türkiye’yi Antalya Körfezi’ne hapsetmek istedikleri belli oluyor.

Diğer yandan Yunanistan Kara Harp Okulu Jeopolitik ve Modern Askeri Teknoloji Öğretim Görevlisi Dr. Konstantinos Grivas, Rum ve Yunan Hükümetlerine “Askeri bilime ve yerli düşünceye yatırım yapma gerektiği mesajını veriyor”. Alınmasını istediği önlemlerin yukarıda da belirttiğimiz gibi Türkiye düşmanlığına ilişkin olarak olası saldırı senaryoları olduğu paranoyası olarak hastalıklı bir yapının ürünü olduğu bir gerçektir.

Bir süredir karşımızdaki unsur Amerika ile Savunma İşbirliğini geliştirme çalışmalarını AKEL’in sözde karşı olmasına rağmen başlatılması çalışmaları yapıyor. Düşünülen müzakere süreci konusu da belirsizliğini koruyor.

Buna koşut BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 2024 yılının başından itibaren görevlendirdiği Kişisel Özel Temsilcisinin hazırladığı raporun varsa meyvelerini konuşmak istiyor. Karşımızdaki unsurun önde gidenleri konuya ilişkin açıklamalar yaparak ön almaya çalışıyorlar. Bunu yaparak da yeni zemin kazanmayı amaçladıkları anlaşılıyor. Yapılacak olası görüşmelerin baş başa mı yoksa Garantör ülkelerin de katılımı ile üretilerek 4+1 formülünü ortalıklara çıkararak sureti haktan görünerek (inandırıcı olmadan) çözüm için aceleci olduklarını kanıtlamaya çalışıyorlar.

BM gözetiminde yapılması planlanan görüşme maratonunun müzakere sürecine evrilmesi karşımızdaki unsurun elindeki İngiliz anahtarındadır. Bu düşüncelerinde ısrarlı oldukları takdirde şu anda var olan iki devletli yapıya razı olacaklardır.

Çözüm istiyorlarsa tünelin ucundaki ışığı söndürmemeleri gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
İnsanlıktan bütünüyle çıktık
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva