ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
İl Sağlık bir ilki başlattı
İl Sağlık bir ilki başlattı
Futbol hakemleri yeni hizmet binasına kavuştu
Futbol hakemleri yeni hizmet binasına kavuştu
Palandöken beyaz renge büründü
Palandöken beyaz renge büründü
Tekman yolunda kar ulaşımı olumsuz etkiledi
Tekman yolunda kar ulaşımı olumsuz etkiledi
Devlet korumasındaki çocuklar sergi açtı
Devlet korumasındaki çocuklar sergi açtı

Ahmet Göksan

Eşitsizliğin Eşitliği
14 Ekim 2023 Cumartesi

 “Rum tarafını meşru hükümet olarak tanıyıp, Kıbrıs Türklerine bu hükümete tabi olmak için yapılmakta olan baskılar, Kıbrıs’ı birleştiremez, tamamıyla ayırır. Kıbrıs’ı birleştirmenin yolu Kıbrıs Türklerinin eşitliğini ve kurucu ortaklık haklarını inkâr yolundan geçmez”. 1982 Dr. Fazıl KÜÇÜK

İkinci Paylaşım Savaşı sonrasında dünya, adeta karpuz gibi iki büyük parçaya ayrılıyordu. Savaş sırasında ölenlerin sayısı dahi gerçek olarak duyurulamadı. Bu sayılar çelişkili de olsa milyonlarla açıklanıyor. Kısa süre sonrasında da başlatılan savaşlarda ölenlerin sayılarının milyonlarla anlatılması abartılı olmasa gerek. Soğuk Savaş diye tanımlanan olgu ortalıktan tam olarak kaldırılmasa da bölgesel savaşların önü alınamıyor. Hatta kışkırtılıyor. Japonya’ya İ-kinci Paylaşım Savaşını sonlandırabilmek için Amerika tarafından atılan atom bombasının yarattığı kırımın da savaşın dikkate alınmadığının göstergesi oluyor.

Yaşanan kırımlardan sonra karşılıklı yapılan suçlamalar aylarca hatta günümüze dek tartışılıyor. Bu noktada hakem rolü oynaması gereken BM bazen karar almadan bazen de suya tirit türü açıklamalarla yaşananları geçiştirmeye çalışıyor. Hal böyle olunca da adı geçen kurum sürekli olarak güç ve saygınlık kaybediyor. Bu şekilde tavır alınmasının yapısal sıkıntılardan kaynaklandığı biliniyor.

Gelişmekte olan ülkelerin sürekli olarak şikâyet konusu ettikleri bu yapının düzeltilmesinin uzun süre alacağı biliniyor. Türkiye’nin de Dünyanın 5’ten büyük olduğu açıklamasının da doğal karşılanması gerekiyor. BM Genel Kurulunda alınan kararların yaptırım gücünün olmaması, buna koşut BMGK’inde alınan kararların yaptırım gücü olmasına karşın tarafların sırtlarını dayadıkları ülkelerin de baskısı ile kararlar buzun üzerine yazılmış olarak da kalıyor. Bu nedenle dünya ölçeğinde savaşlar ve çatışmaların önü alınamıyor. Bu uygulamaya bir de 5 büyüğün birisinin veto uygulamasını da eklemek gerekiyor.

Yeni yapılanma için çalışmalara başlanmadan önce Rusya ile Çin’in duydukları rahatsızlık gözleniyor. BMGK’nin Batının ağır baskısından kurtarılması isteniyor. Buna koşut Arap ve Afrika grubu ülkelerinin de

BMGK’nde veto yetkisi olan Daimi Üyelik konusunun müzakereye açılması için ısrarcı olacakları belirtiliyor.

Görünen o ki yıllar öncenin koşullarına uygun olarak düzenlenen BM’in yapısının günümüzde ortalıklara çıkan anlaşmazlıkların çözümüne katkısının olmadığını kanıtlıyor. Dünün emperyalistlerinin baskısı altında inim inim inletilen halklar günümüzde eşitliğin sağlanarak haklarını haklı olarak istiyorlar.

Kıbrıs’ta yaşanmakta olan uyuşmazlığın da bu nedenlerle çözümsüzlüğünü korumasının yanında karşımızdaki unsurun da uzlaşmazlığa çanak tutması Doğu Akdeniz’de çıbanın başı olarak sürgit ediyor. Yarım asrı aşan süredir oluşan karşılıklı güvensizlik nedeniyle çözümsüzlüğe demir atmış konumunu koruyor.

Yunanistan’ın Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarı ve AİHM Başkan Yardımcılarından olan Hristos Rozakis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların çözülmesinin ve yeniden yakınlaşmasının Kıbrıs sorununun çözümüne olumlu katkısının olacağını belirtiyor. Rum tarafının Crans Montana zirvesinde izlediği tutumun Yunanistan’ın diktatörlük dönemindeki ve Türkiye’nin adanın kuzeyini işgal etmesinin ardından sahte devlet kurmasına neden olan Başpiskopos Makarios’a yönelik darbe girişimi suçlarından arındığını öne sürüyor. Türkiye’nin de iki devletli çözüm isteğinden vazgeçmesini Rum tarafının da Türklerin siyasi eşitliğini kabul etmesini çözüm olarak öneriyor.

Ada’da yaşanmakta olan uyuşmazlığın çözümü için siyasi eşitliğin kabul görmediği noktada iki devletli yapıya işlerlik kazandırılması gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız

 

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türkiye’nin Kanını Donduran Çete
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Rakamların dili
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
DAP'la Dans Eden Doğu!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Sosyal Çürüme: Sessiz Çöküşün Ayak Sesleri mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva