Osmanlının ‘sadık millet’ olarak nitelendirdiği Ermeniler, Rusya ve ihtilaf devletlerinin 'bağımsızlık' vaatlerine kanar.
Ermeni isyanları ve katliamları başlar.
Erzurum’dan 80’li, 90’lı yıllarda Dünyanın gözleri önüne sermiştik.
Sadece Erzurum mu?
Ermeniler'in Erzurum, Kars, Iğdır ve Van'da yaptığı 'toplu katliamlar'
açılan ‘toplu mezarlar’la ‘gün yüzüne’ çıkmıştı.
Hala açılmayan toplu mezarlar da sırada bekliyor.
O yıllarda düşmanla işbirliğine giren Ermenileri, Talat Paşa yasal düzenlemeyle 'tehcir' eder.
Tehcir, 'göç ettirme ya da sürme' anlamına geliyor.
Şurada 2015'e ne kaldı?
İşte 'tehcir'in yüzüncü yıldönümünde Ağrı Dağına, topraklarımıza 'bizim' diyen Ermenilerin sinsi hazırlıkları ve hesapları var.
KİM ÇIKARDI BU ERMENİ MESELESİNİ?
‘Nereden çıktı bu Ermeni meselesi’ derseniz, açıklayalım:
Palandöken Polat Renaissance Otelde geçtiğimiz Çarşamba günü KUDAKA'nın Kalkınma Kurul toplantısı yapıldı.
Toplantıda Erzurum, Erzincan, Bayburt'tan sivil toplum kuruluşlarının liderleri, kamu kurum temsilcileri olmak üzere 50 kadar konuk vardı.
Kısıtlı olan zamanı değerlendirmek için bir taraftan konuşmalar yapılıyor, diğer taraftan da yemek yeniliyordu.
Toplantıda ilk sözü Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu aldı ve Ermine meselesini gündeme taşıdı.
ERMENİLERİN GÖZÜ KADAYIF DOLMASINDA
Tebriz’de Azerilere kendini ‘Ağa Hakkı’ olarak tanıtan Hakkı Hınıslıoğlu, Hınıs'ta dedesinin Ermeniler tarafından şehit edildiğini anlattı.
Tehcirin 100'üncü yıldönümüne Erzurum'un da hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Vali Ahmet Altıparmak'a 2015 ile ilgili endişelerini aktarıyor.
Amerika'ya giderek Los Angales'te Ermeni diasporasını tanıma olanağı bulduğunu anlatıyor.
Orada görüştüğü Ermenilerin en çok kadayıf dolması ile civil peyniri merak ettiklerini öğreniyor.
ERVAK’A PAS ATTI
Ermenilere kadayıf dolması, civil peyniri kaptırmamak için de Hınıslıoğlu, Erzurum'a dönünce ilk iş olarak bu ürünlerin Cografi İşaret Belgelerini alıyor.
Hakkı bey sonra da pası, ERVAK'a ve bilim adamlarına atıyor.
Hemen ardından ERVAK Başkanı Erdal Güzel de önümüzdeki yıl 'Sultan Sekisi'ni Hınıs'ta yapacaklarını açıklıyor.
HINIS'IN ELMASINDAN YİYEN VAR MI?
Söz Hınıs'tan açılınca Ağa Hakkı, doğum yerinin farklı bir özelliğinden söz etti.
Hınıs'ta elma yetiştiriliyormuş ve her ağaçtan ortalama 300 kilo elma alınıyormuş.
Duyanlar şaşırıyor.
Hınıs ve elma.
Hasankale'nin armudu gibi bir şey.
Uzundere, Tortum, İspir, Oltu, Olur’dan bahsedilse neyse.
Oralarda elma da var, ayvada.
Aslında Hınıs'ın kuru fasulyesinden yemişliğimiz vardı.
Kilosu 11- 12 liradan işlem gören 'İspir kuru fasulyesi' karaborsaya düşünce biz de "İspir yok, yarı fiyatına Hınıs kuru fasulyesi verelim" diyenleri kırmıyoruz.
Ağa Hakkı'yı dinleyenler, şimdi Hınıs elmasını merak ediyor.