ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum kamuda farkındalık sürecinde
Erzurum kamuda farkındalık sürecinde
Erzurumspor sezonun en zorlu maçına çıkacak
Erzurumspor sezonun en zorlu maçına çıkacak
TRENDYOL 1. Ligde 13. Hafta mesaisi
TRENDYOL 1. Ligde 13. Hafta mesaisi
TRENDYOL 1. Ligde 13. hafta
TRENDYOL 1. Ligde 13. hafta
Erzurum Maarif Kongresinde geri sayım
Erzurum Maarif Kongresinde geri sayım
HABERLER>EĞİTİM
15 Şubat 2011 Salı - 04:36

Trakya’dan A.Ü’ye yol haritası

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Türkiye'deki bazı üniversitelerin, yurt dışındaki üniversitelerle işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Duran, "Ben diyorum ki Muğla Üniversitesi, Girit'le işbirliği yapsın. Atatürk Üniversitesi, Kafkas ülkeleriyle işbirliği yapsın. Antakya, Antep Üniversiteleri Suriye'deki üniversitelerle iş birliği yapsın. Herkes bölgesindeki üniversiteler ile iş birliğine gitmek mecburiyetindedir diye düşünüyorum." dedi.

Trakya’dan A.Ü’ye yol haritası

ERZURUM gazetesi
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Türkiye'deki bazı üniversitelerin, yurt dışındaki üniversitelerle işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Duran, "Ben diyorum ki Muğla Üniversitesi, Girit'le işbirliği yapsın. Atatürk Üniversitesi, Kafkas ülkeleriyle işbirliği yapsın. Antakya, Antep Üniversiteleri Suriye'deki üniversitelerle iş birliği yapsın. Herkes bölgesindeki üniversiteler ile iş birliğine gitmek mecburiyetindedir diye düşünüyorum. Üniversitelerin dışa açılımı ancak bu şekilde gerçekleşebilir." diye konuştu.
YABANCI ÖĞRENCİ AÇILIMI
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran ABD üniversitelerinde 700 bin yabancı öğrenci okurken Türkiye'de bu sayının 21 bin civarında olduğunu kaydetti. Üniversitenin Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Kabulü' konulu toplantıya konuşan Duran, dünyada yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin yurt dışında eğitim gördüğü belirtti. Öğrencilerin eğitim almak için tercih ettiği ülkelerin başında ABD ve İngiltere'nin geldiğini ifade eden Duran, "Gerçekten yabancı öğrencileri kabul eden diğer ülkelere baktığımızda bizdeki rakamlar çok düşük kalıyor. ABD'de yaklaşık 700 bin yabancı öğrenci okuyor. 16 milyon öğrencinin yüzde 4.6'sını yabancı öğrenciler oluşturuyor. Gelelim bize; Türkiye'de 3 milyon öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerden yaklaşık 21 bini yabancı dersek bu da öğrenci sayısının yüzde 0,08'ini oluşturuyor. Ülkelerin ekonomik seviyesiyle doğru orantılı olarak okuyan yabancı öğrenci sayısı da çoğalıyor." dedi.
PROSEDÜR ENGELİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin öğrenci almamak için her türlü kolaylığı gösterdiğini anlatan Duran, "Bir takım prosedürler nedeniyle öğrenci sayısını arttıramıyoruz. Öğrenci en başta gideceği üniversitenin eğitime katkısına, kabul edilebilirliğine, gittiği ülkedeki kayıt ücretlerine bakıyor. O ülkenin coğrafi yapısına ve o ülkede kendini nasıl hissedecek, onu düşünüyor. Eğer şartlar uygunsa o ülkede okumaya karar veriyor." açıklamasını yaptı.
ÜNİVERSİTELERE ÇAĞRI
Prof. Dr. Enver Duran, Türkiye'deki bazı üniversitelerin, yurt dışındaki üniversitelerle işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Duran, "Ben diyorum ki Muğla Üniversitesi, Girit'le işbirliği yapsın. Atatürk Üniversitesi, Kafkas ülkeleriyle işbirliği yapsın. Antakya, Antep Üniversiteleri Suriye'deki üniversitelerle iş birliği yapsın. Herkes bölgesindeki üniversiteler ile iş birliğine gitmek mecburiyetindedir diye düşünüyorum. Üniversitelerin dışa açılımı ancak bu şekilde gerçekleşebilir." diye konuştu.
"DÜNYAYA AÇILMAK İÇİN ÖNCE KENDİNİ TANITACAKSIN"
Dünyadaki uluslararası üniversitelerin tarihi ve öğrenci kabulü ile Türkiye'dekini karşılaştıran Duran, işin oldukça başında olduklarını ifade etti. Dışarıya açılmak için önce kendini tanımak gerektiğinin altını çizen Duran, "Malatya'da tıpla ilgili bir hastane var. Bir eğitim verilmiş ama şimdi yok. Yani şunu vurgulamak istiyorum. Dışarıya açılmak istiyoruz ama dışarıya açılmak için önce kendini tanıtacaksın sonra karşıyı tanıyacaksın. Zayıf ve kuvvetli noktalarını, dezavatajlarını avantajlara çevireceksin. Ama biz daha yolun en başındayız. Üniversitelerin tarihi sorduğunuzda her kafadan bir ses çıkar. Avıcenna ismiyle bilgisayar programları var. Kardeşim, İbn-i Sina de şuna. İşin garibi ne biliyor musunuz? İbn-i Sina Avrupa'da okutuluyor. Bizde de Avrupa'dan tercüme ediyoruz. İbn-i Sina'yı, Farabi'yi kendin tercüme et. Yani tarihimize hakim değiliz. Hele hele eğitim tarihine hiç hakim değiliz." şeklinde konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğitimde zorlu maraton
Erzurum’da 188 bin 239 öğrenci ve 9 bin 100 öğretmen için ikinci dönem ...
Pasinler'e eğitim sinerjisi
Atatürk Üniversitesi Senatosu’nun, Pasinler ilçesinde “Ticari Bilimler ...
Eğitime projeli yaklaşım
'Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Hibe Programı' kapsamında ...
 
Öğrenciler bilim yarışında
TÜBİTAK ile Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından ortaklaşa ...
DAP illerine eğitim desteği
Erzurum’u da kapsayan, Doğu Anadolu Projesi'nde (DAP) Genel ve Anadolu ...
“ETÜ Erzurum’a ufuk çizecek”
ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yaylalı, yeni kurulan üniversite olarak kendilerine ...
 
GSF halka etkileşimde lokomotif
GSF Dekanı Prof.Dr. Karcıoğlu, üniversitenin halkla iç içe olmasında ...
GSİM’den 14 Şubat açılımı
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılacak etkinlikle, ...
YÖK’te “Erzurum Gündemi”
YÖK Başkanı Özcan, Erzurum'da düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva