YARIŞMA AÇIKLAMASI
Bursa merkez Osmangazi Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yarışmanın duyurusu Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile jüri üyeleri, yazar Ali Çolak, Prof. Dr. Abdullah Uçman, şair/yazar Metin Önal Mengüşoğlu tarafından Haraççıoğlu Medresesi'nde yapıldı. Jüri Başkanı Hilmi Yavuz ise rahatsızlığı sebebiyle toplantıya katılamadı.
TANPINAR’A SAYGI
Başkan Mustafa Dündar, 2001 yılından bu yana aralıksız yapılan yarışmaya Türkiye ve dünyanın her tarafından yoğun katılım olduğunu söyledi. Geçen yıl yapılan 'şiir' yarışmasından sonra 'acaba yeter mi' diye düşündüklerini hatırlatan Dündar, şöyle konuştu: "Bu yarışmanın ne kadar çok sahiplenildiğini gördük. Çok büyük talep oldu. Gelecek nesil edebiyatçılara bir zemin olması dolayısıyla, yeni isimlerin ortaya çıkması noktasında önemli bir yarışma olduğu ifade edildi. Bu işin devamı istendi. Bizlerin de aslında devam etmesi yönünde düşüncemiz vardı. Sonuçta ne kadar doğru bir iş yapıldığı ortaya çıkmış oldu. Esas amacımız, yeni kalemlerin kazanılmasının yanı sıra aynı zamanda Ahmet Hamdi Tanpınar'a bir saygıdır, onu anmaktır."
ERZURUM TANPINAR’A SAHİP ÇIKMALIYDI
Jüri üyesi yazar Ali Çolak ise Tanpınar'a Osmangazi'nin sahip çıkmasının çok önemli olduğunu dile getirdi. Çolak, "Tanpınar'a Artvin sahip çıkabilirdi, Tanpınar'ın babası Artvinli. İlk öğretmenlik yaptığı Erzurum sahip çıkabilirdi, bir süre yaşadığı Antalya sahip çıkabilirdi. Ama Bursa hakikaten Tanpınar'a sahip çıkmakla, anısını yaşatmakla çok büyük iş yaptı." dedi.
Cem Kalender'in yarışma sayesinde ortaya çıkan çok iyi bir romancı olduğunu hatırlatan Çolak, şöyle konuştu: "Cem Kalender şuan üçüncü romanını yazıyor. Bu çok önemli bir şey. Yani Bursa'da bir ilçenin yaptığı edebiyat yarışması ülke edebiyatına çok iyi bir romancı kazandırabiliyor. Hakeza geçen yıl Ercan Yılmaz şiir ödülü almıştı, yeni kitabı yayınlandı. Bundan sonrada sınırım Bursa, önemli edebiyatçılar yetiştirmeye, sadece yerel olmaktan çıkıp, Türk edebiyatını ilerde de etkileyecek bir yarışma olmaya devam
JÜRİ ÜYESİ MENGÜŞOĞLU:15 BİN SAYFA METİN OKUDUM
'İkinci Zamana Mektuplar' başlığıyla yapılacak mektup yarışmasının da çok önemli isim ve eserleri Türk edebiyatına kazandıracağını vurgulayan Çolak, şunları söyledi: "Tanpınar'ın zaten kendi eserleri onun yaşaması için yeterlidir, ama yeni nesillerin ondan alacakları çok şey var. ve yeni bir gözle, yeniden Tanpınar okumaları çok önemli. Bu başlık altında da sanırım çok orijinal mektuplar gelecek, biz keyifle okuyacağız ve sonunda da sanırım bu zamanların nesilleri Bursa'ya nasıl bakıyor bu sorunun cevabını bulacağız. Bize eğlenceli, neşeli, tatlı bir eser bırakacak diye tahmin ediyorum."
Jüri üyesi Metin Önal Mengüşoğlu da, yarışmanın yeniden başlatılması nedeniyle Başkan Dündar'a teşekkür etti. Yarışmada ön jürisi olduğu için çok büyük ilgiyi bizzat gördüğünü dile getiren Mengüşoğlu, "Roman yarışmasında 15 bin sayfa metin okudum. Bu çok zahmetli ama son derece sevindirici, beni mutlu eden bir hadiseydi. Bugün de mektup yarışmasına 15 bin sayfa metin gelse gecelerimi gündüzüme katarak okuyacağım." şeklinde konuştu.
Yarışma için son başvuru tarihi 22 Nisan 2011. Sonuçlar 30 Nisan 2011'de açıklanacak. Birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 3 bin ve mansiyonlara ise 2 bin TL para ödülü verilecek. Ödüller 7 Mayıs 2011 tarihinde düzenlenecek törenle sahiplerine teslim edilecek