ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Artvin yolunda feci kaza: 1 ölü
Artvin yolunda feci kaza: 1 ölü
Erzurum jandarma bölgesi trafik verileri açıklandı
Erzurum jandarma bölgesi trafik verileri açıklandı
Tarihi Erzurum evlerine bilimsel yaklaşım
Tarihi Erzurum evlerine bilimsel yaklaşım
Gazze Yürüyüşü 52’inci haftasında
Gazze Yürüyüşü 52’inci haftasında
Şehit Toppuz’a vefa
Şehit Toppuz’a vefa
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
7 Nisan 2011 Perşembe - 08:28

Rektör Uluçam’dan ‘Hasankeyf’ sorgulaması

Atatürk Üniversitesi’nin eski öğretim üyelerinden Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Hasankeyf’in Türkiye’nin büyük bir kültür mirası olduğunu hatırlatarak, “Ilısu Barajı’nın inşaatı devam ediyor. Baraj bittiğinde Hasankeyf’in büyük bölümü sular altında kalacak. Artık karar verilmelidir, Hasankeyf’deki tarihi doku ne olacak, taşınacak mı, baraj suları altında mı kalacak?” diye sordu.

Rektör Uluçam’dan ‘Hasankeyf’ sorgulaması

ERZURUM(GHA) - Atatürk Üniversitesi’nin eski öğretim üyelerinden Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Hasankeyf’in Türkiye’nin büyük bir kültür mirası olduğunu hatırlatarak, “Ilısu Barajı’nın inşaatı devam ediyor. Baraj bittiğinde Hasankeyf’in büyük bölümü sular altında kalacak. Artık karar verilmelidir, Hasankeyf’deki tarihi doku ne olacak, taşınacak mı, baraj suları altında mı kalacak?” diye sordu.
//ERZURUM’DA DEĞERLENDİRME YAPTI
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nün davetlisi olarak Erzurum’a gelen ve Kültür Merkezi’nde bir konuşma yapan Uluçam, 2004 yılından beri Bakanlar Kurulu Kararı ile Hasankeyf Arkeolojik Kazı Başkanlığı’nı yürüttüğünü ve pek çok eseri gün yüzüne çıkardıklarını ve pek çoğunun da onarımını gerçekleştirdiklerini söyledi.
“Hasankeyf Tarihi, Hasankeyf kenti tam anlamıyla bir ören yeri konumundadır. Hasankeyf’teki kültür varlıklarından hiç birisi sağlam olarak günümüze ulaşamamıştır. Bazı mimari elemanları ile varlığını sürdürebilenler de yıkılmak üzeredir,” uyarısında bulunan Uluçam, “Bunlardan Ulu Cami, Rızk Camisi’nin taç kapısı, Koç Camisi’nin ana giriş eyvanı ile örtü sistemi ve mihrabı, İç Kale kapıları, Küçük Saray, Su Kulesi, İmam Abdullah Zaviyesi minaresi her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır. 2010 yılında Zeynel Bey Türbesi, Rızk Camii taç kapısı, Sultan Süleyman ve Koç Camileri, Artuklu Hamamı ile İç Kale kapılarında sağlamlaştırma çalışmalarına başlanmıştır.” bilgisini verdi.
//BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Hasankeyf’te bugün için bir belirsizliğin söz konusu olduğunu ifade eden Uluçam, “Gelecek endişesi ve yoksulluk içinde yaşayan Hasankeyf halkı, sahibi olduğu kültürel zenginliğin farkında değildir. Bunları koruma bilinci de oluşmamıştır. Hasankeyf zengin bir turizm potansiyeli sahiptir. Ancak ihtiyaçlara cevap verebilecek çağdaş standartlarda hiçbir tesis ve konaklama ünitesi bulunmamaktadır. Mevcut tesislerin tamamı yasadışıdır ve sağlığa uygun değildir” değerlendirmesini yaptı.
//NASILSA SULAR ALTINDA KALACAK!
1952 yılından bu yana Hasankeyf’in Baraj suları altında kalacağı gerekçesiyle yeterince yatırım ve kaynak aktarımından yararlanamadığını anlatan Uluçam, ekonomik imkânsızlıkların, cehaletin ve tembelliğin bu bölgeye büyük bir zarar verdiğini anımsattı.
“Ilısu Barajı’nın yapım aşamasına gelmesi ile Hasankeyf’in doğal yapısı ve kültürel donanımı değişik çevrelerce gündeme taşınarak çok yönlü bir sahiplenme sürecine girilmiş, ancak sahipsizlikten hala kurtarılamamıştır” yakınmasında bulunan Uluçam, “Barajın yapımı halinde, Ortaçağ dünyasının zengin ve mamur kenti, Artuklu Devleti’nin Başkenti olan Hasankeyf Aşağı Şehri’nin tamamı sular altında kalacaktır” uyarısında bulundu.
//NELER YAPILDI?
2004-2010 yılları arasında bölgede önemli hizmetler yaptıklarını hatırlatan Uluçam, şöyle devam etti: “GAP Bölge Kalınma İdaresi Başkanlığı, Batman Valiliği ve Hasankeyf Kazı Başkanlığı arasında 2004’te imzalanan Protokol çerçevesinde arkeolojik kazı ve araştırma çalışmaları sürdürülmektedir. 2007 yılında da Kültür Bakanlığı ile DSİ Genel Müdürlüğü arasında imzalanan ve tüm Ilısu Baraj havzasını kapsayan benzer protokol kapsamında çalışmalar hızlandırılmıştır. 2005-2012 yılları arasında Kazı Başkanlığınca tüm projeyi kapsayan “Uzum Erimli Eylem Planı” hazırlanarak yürürlüğe konmuştur. 2004-2010 kazı dönemlerinde su altında kalması muhtemel 31 alanda kazı çalışması gerçekleştirilmiş, bu süreçte bilinmeyen 76 taşınmaz kültür varlığı ortaya çıkarılarak kimlikleri tespit edilmiş, belgeleme, kısmi sağlamlaştırma ve fiziki korumaları yapılmıştır. Önceki dönem kazı alanlarının da temizlik ve çevre düzenlemeleri gerçekleştirilerek gezilebilir yerler haline getirilmiştir. Kazı alanları ve dışındaki anıtsal nitelikli kültür varlıklarının video çekimleri yapılarak görsel belgelemeleri sağlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, Hasankeyf’te daha önceleri yapılan tüm bilimsel çalışmaların sonuçlarına ulaşmak amacıyla bir büro oluşturulmuştur. 2008 yılında da anıtsal nitelikli 11 yapının korunmasına yönelik proje ihalesi yapılmış, bazı projelerde uygulamaya geçilmiştir.”
//NELER YAPILMALI?
Barajın yapım sürecine paralel olarak yeni bir çalışma takvimi ve stratejisi belirlenmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Uluçam, “Bilimsel Danışma Kurulu’na gerekli ve yeterli maddi destek sağlanarak araştırma yapmaları ve sonuca ulaşmaları sağlanmalıdır. Bu sonuca göre mimari yapıların taşınıp taşınamayacakları, varsa taşınabileceklerin hangileri olduğu belirlenerek Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’na görüş sunulmalıdır” dedi.
//HASANKEYF TAŞINMALI!
“Bugünkü Hasankeyf, acilen yeni yerleşim alanına taşınmalı, altındaki tarihi Hasankeyf’e ulaşacak arkeolojik kazılar için ortam hazırlanmalıdır” diyen Uluçam, konuşmasını şu önerilerle tamamladı:
“Kazı Başkanlığının koordinatörlüğünde, sondaj, kazı, belgeleme, koruma ve taşıma ekipleri oluşturulmalı, bu ekiplere her açıdan gerekli destek sağlanmalıdır. Kültür varlıklarının niteliklerine göre envanter ve belgeleme çalışmaları tamamlanmalıdır. Barajdan etkilenmeyecek kültür varlıkları hızla restore edilmelidir. Kültürel Mirasın korunması ve turizm işletmeciliği konusunda Hasankeyf halkını bilinçlendirmek amacıyla, Batman Üniversitesi’ne bağlı olarak Yeni Hasankeyf’te kurulması planlanan Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu ve uygulama oteli bir an önce gerçekleştirilmelidir. Tarihi ören yerini tek elden yöneterek korumak ve sağlıklı bir turizm hizmeti sunmak açısından, Hasankeyf’i bir kuruma tahsis ederek yetki ve sorumluluk verilmelidir.”
Konferanstan sonra Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam’a teşekkür etti ve bir onurluk takdim etti.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vakıflardan tarihe hizmet..
Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Gürcükapı semtindeki İhmal Camisi için ...
'Sultan Sekisi 2011' Mayıs'ta
Bu yılki Sultan Sekisi Toplantısının mayıs ayının son haftasında, İstanbul ...
GSF’den Karma Sergi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı ...
 
Sessiz Nehir vizyona giriyor
Bazı sahneleri nedeniyle 5'nci Uluslararası Dadaş Film Festivali'nde ...
Erzurumlu Erzincan Aya İrini’de
2010 yılında geleneksel ile moderni, yerel ile küreseli harmanlayan usta ...
Tabya ihalesi tamamlandı
Osmanlı - Rus Devletleri arasında 1877 - 1878 yılları arasında gerçekleşen ...
 
Kızıltunç sanata ‘Nefes’ veriyor
Atatürk Üniversitesi’nde açılan sergilere her gün bir yenisi ekleniyor. ...
Sanatçı Esenboğa CD’sini tanıttı
Erzurumlu yerel sanatçı Ayse Esenboğa, piyasaya çıkardığı Türk Halk Müziği ...
A.Ü. Felsefe Kulübünden tiyatro açılımı
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğrencileri, önümüzdeki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva