KAVGALARLA GÜNDEME GELMEYELİM
Orucun bir ibadet olduğunu, Oruçlu duruşunun ise İslam ruhunu yansıttığını belirten Kocabeyoğlu, Erzurum’un önceki yıllarda dikkat çeken iftar öncesi kavgalarıyla değil, hoşgörü ve dayanışmasıyla gündeme taşınması gerektiğini vurguladı. Ayın bir rahmet mesajı olduğuna işaret eden Kocabeyoğlu, “Gelin bu ayda Erzurumluluk ruhuna uygun biçimde yüreklerimizi, sofralarımızı ve dualarımızı paylaşalım” dedi.
PAYLAŞMAYA VAR MISINIZ?
Afrika’da yaşanan kuraklıktan dolayı 40 milyon kişinin yaşama savaşı verdiğini, Diyanet işleri Başkanlığınca “ Bir Yudum Su, Bir Lokma ekmek Paylaşmaya Var mısınız, “başlıklı bir yardım kampanyası başlatıldığını açıklayan Kocabeyoğlu, imkanı olan her Erzurumluyu bu kampanyaya katılmaya davet etti. Kocabeyoğlu, “Soframızdan bir kap yemeği Afrika’daki kardeşlerimizle paylaşalım, bu insanlık dramına seyirci kalmayalım’ diye konuştu.
KOMŞULUK
Yine Diyanet işleri Başkanlığı tarafından bu yılki Ramazan temasının ‘Komşuluk’ olarak belirlendiğini söyleyen Kocabeyoğlu, “ Erzurum’da son yıllarda dikey yapılaşma yoğunluğu sebebiyle mahalle, sokak komşuluğu kayboldu. Dadaşlık dayanışması kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir yalnızlaşma ve birbirimizden uzaklaşma süreci yaşıyor, her şeyi nefsimiz etrafında görüyoruz. Bu yılki Ramazan komşuluk hasletimizi yeniden hatırlatma ve canlandırma dönemi olmalı. Ramazan ayının şevk, heyecan ve coşkusunu komşularımızla, dar gelirli ve yoksullarla paylaşmalıyız.” kaydını düştü.
ERZURUM RAMAZAN ŞEHRİ
Erzurum’un bir Ramazan Kenti olarak tarif edildiğine değinen Kocabeyoğlu, “ ilimiz Ramazanla adı özdeşleşen Mekke ve Medine dışındaki tek şehir. Bu tanımı Alvarlı Efelere, Haşizade Ali Efendilere, Sokzadelere, Taşkesenlilere, hasılı tüm mübarek ecdadımıza borçluyuz. Bu bir şehrin duruşunun tarifidir. Bu tanımlamada hoşgörü, sevgi, oruç tutan tutmayan herkese saygı vardır. Yardımlaşma ve bütünleşme vardır. Gelin bu Ramazanı ecdadımızın bize emanet ettiği ruh ve halet içinde idrak edelim. “ dedi.