KATI ATIKLARIN YENİDEN KAZANIMI VE BERTARAFI
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, Erzurum’un “katı atık” fotoğrafını çekti. Son yıllarda yaşanan olumlu gelişmeler sayesinde katı atıkların çok daha modern bir biçimde bertaraf edilmesinin mümkün hale geldiğini kaydeden Toraman, belediyelerin bir araya gelerek oluşturdukları birliklerin, bu süreçte çok büyük bir payın sahibi olduklarını dile getirdi.
Toraman, “Ülkemizde hızlı ekonomik büyüme, şehirleşme, nüfus atışı ve refah seviyesinin yükselmesi giderek artan miktarda atık üretimine yol açmaktadır. Artan atık miktarı ise; atıksız veya olabildiğince az atıklı üretim sağlanmasını, atıkların geri kazanılmasını ve nihayet atıkların ekonomi ve çevre açısından en uygun şekilde bertarafını gerektirmektedir. Özellikle katı atıkların vahşi depolama adı verilen yöntem ile doğaya gelişi güzel bırakılması sonucu yeraltı ve yerüstü su kaynakları kirlenmekte, yangın ve heyelan gibi kazalara sebebiyet vermekte, görüntü kirliliği oluşmakta, çevreye kötü kokular yayılmakta, haşere ve sinekler üremekte, mikrobiyal hastalıklar yayılmakta, rüzgarın etkisiyle katı atıklar depolama alanları dışına taşınmakta ve çevre kirliliği oluşmaktadır. Katı atıkların çevreye zarar vermeden ve ekonomik bir biçimde bertaraf edilmesi için atıkların düzenli depolanması büyük önem arz etmektedir.” diye konuştu.
KATI ATIK BELEDİYELER BİRLİĞİ
Katı atıkların vahşi depolanmasının önüne geçilmesi, daha modern ve çevreye zarar vermeden depolamasını sağlamak amacıyla Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, Erzurum Katı Atık Belediyeler Birliliği (EKABB), Çoruh Havzası Kalkınma Birliği (ÇOKAP) ve Pasinovası Belediyeler Birliği olmak üzere üç birlik oluşturulduğunu hatırlatan Toraman, bu birliklerin çok önemli girişimlere imza attıklarını söyledi.
Toraman, “İl merkezinde, Erzurum Katı Atık Belediyeler Birliliği (EKABB) için Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Süngeriş mevkiinde Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi kurulmuş ve 2008 Mayıs ayından itibaren günlük 250 ton evsel atık kapasitesi ile işletmeye alınmıştır. Aynı sahada tıbbi atıkların bertarafı için Tıbbi Atık Sterilizasyon Ünitesi kurulmuş olup, tıbbi atıklar sterilize edildikten sonra evsel nitelikli atıklarla birlikte depolanmaktadır. Daha önceleri ilimizde vahşi depolama alanı olarak kullanılan Evren Tepesi mevkiinde ise, rehabilite çalışmaları devam etmektedir.” dedi.
PASİN OVASI BELEDİYELER BİRLİĞİ VE ÇOKAP’IN KATI ATIK HEDEFLERİ
Bunun yanında Pasin Ovası Belediyeler Birliği’nin de, 7 ilçe ile 4 belde belediyesinin katılımı ile kurulduğunu belirten Toraman, bu birliğin, depolama alanında günlük yaklaşık 130 ton civarında atığın depolanmasını hedeflediğini dile getirdi. Düzenli depolama tesisinin ihalesinin yapıldığını ve inşaat aşamasına geçildiğine işaret eden Toraman, Çoruh Havzası Kalkınma Birliği (ÇOKAP)'ın da, Oltu, Tortum, İspir merkezli katı atık düzenli depolama tesisleri ile ilgili ÇED sürecini tamamladığını ve ihale aşamasına getirdiğini ifade etti. İl Çevre ve Orman Müdürü Toraman, “Bu kapsamdaki Merkezli Katı Atık Depolama Tesisi’nde, 4 ilçe ile 2 belde belediyesinin ortak kullanımıyla günlük yaklaşık 45 ton; Tortum Merkezli Katı Atık Depolama Tesisi’nde 2 ilçe ve 4 belde belediyesinin ortak kullanımıyla günlük yaklaşık 22 ton; İspir Merkezli Katı Atık Depolama Tesisi’nde ise, 2 ilçe ve 2 belde belediyesinin ortak kullanımıyla günlük yaklaşık 16 ton atığın depolanması planlanıyor.” bilgisini verdi.
Toraman, bu çalışmalar neticesinde, daha önceleri il merkezi ve ilçelerde 40 ayrı noktada vahşi depolanan katı atıkların, toplam 5 noktada düzenli olarak depolanacağını ve Çoruh Nehri, Karasu Nehri, Araş Nehri, Tortum Çayı ve Hınıs Çayı gibi suların katı atıklardan kaynaklanan kirlilikten kurtulmuş olacaklarını sözlerine ekledi.