ERZURUM gazetesi
Düzce Üniversitesi Dil, Tarih ve Kültürel Zenginlikleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜKMER) tarafından düzenlenen "Kültürel Akışta Düzce" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu Düzce'nin tarihini ve kültürel değerlerini anlattı.
Düzce Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Konferansta açılış konuşmasını yapan DÜKMER Müdürü Okutman Çiğdem Sütcü, DÜKMER'in kuruluş amacını anlatarak bilgi verdi.
KONUKÇU HOCA’NIN SUNUMU
Daha sonra "Kültürel Akışta Düzce" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Enver Konukçu, Düzce'nin tarihi ve kültürel gelişmeleri hakkında genel bilgiler vererek "Düzce özellikle eğitim alanında gelişme yaşamaya müsait bir yer oldu. Eski dönemlerde bizim en büyük hayalimiz önce il olmak sonra bir üniversitemiz olmasıydı. Bu iki hayalimiz gerçekleşti. Üniversite kurulana kadar birçok aşamadan geçildi. İlk olarak göçmenler sayesinde Düzce'ye ilkokullar kuruldu. Daha sonra ortaokul kurulması talep edildi. En sonunda da Düzce Lisesi'ni kurmayı başardık. Bununla birlikte dönemin Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol, Bolu'ya Üniversite kurulacağı müjdesini verdi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi kuruldu. Bu arada Düzce'de nüfus patlaması yaşandı. Sadece Konuralp Bölgesi'nde başlayan yerleşmeler daha sonra Düzce geneline yayıldı. Eğitimin artması ile birlikte çok eski zamanlardan günümüze kadar bir çok alim, ilim adamı ve Profesör Düzce tarihindeki yerini aldı. Baktığımızda Düzce, üniversite ile çağ atladı. Gelişimini hızla sürdürdü ve başında olan Rektör Hanım ile birlikte birçok üniversiteye fark atmış durumda görünüyor" dedi.
DÜZCE’NİN İNKİLAP TARİHİNDEKİ YERİ
Düzce'nin tarihte önemli yeri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Konukçu, "Düzce'nin İnkilap Tarihi, Atatürk'ün Hayatı ve Dünya Tarihi'nde önemli yeri vardır. Avrupalı gezginler Düzce'ye gelerek mutlaka gezip görmüşler ve kitaplarında Düzce'den söz etmişlerdir. Düzce bataklık bir alanken 1871 yılında ilçe sıfatını kazanmış, o zamanın Kastamonu Beyliği'ne bağlı olarak uzun süre ilçe sıfatını korumuştur. 14. yüzyıla kadar adı Düzpazar olan Düzce'nin şimdiki adı telaffuz edilmeye başlanmıştır. Düzce anlatmakla bitmez. Hem kültürel hem de tarihsel olarak önemli bir yere sahiptir. Ankara ve İstanbul arası geçiş noktası olması Düzce'nin kariyerini daha da arttırdı" ifadelerini kullandı.
Konuşmanın sonunda Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Prof.Dr. Enver Konukçu'ya plaket takdim etti. Konferansa katılan konuklar ise Prof. Dr. Konukçu ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler.