Uzun bir süredir Türkiye'nin gündemine oturan İnsanlık Anıtı için Aşıklar sazları eşliğinde şunları söyledi:
"Demokrasinin sembolü, ucube senin neyine / Gündemi bak değiştirdin, ucube senin neyine / Aşık sen âşıklığını et, ucube senin neyine / Duygu ile düşünce doğ, ucube senin neyine / Barışın bak anıtı var, insanların kanıtı var / Emeklerin sanatı var ucube senin neyine / Neler neler saymak lazım, söyleneni duymak lazım / Uyanlara uymak lazım ucube senin neyine / Herkesin bir görüşü var, demokrasi yarışı var / İnsanlığın barışı var ucube senin neyine / Elem keder kaygı duydu, sevilene saygı duydu / Milli olup duygu duydun ucube senin neyine / Aşık Bilal hür olalım, beraber birlik olalım / Sanata saygı duyalım ucube senin neyine / Emri ferman buyurmayın, gerçekleri duyurmayın / Şahbaz oğlu ayırmayın ucube senin neyine"
Aşıkların söyledikleri deyişleri büyük bir beğeni ile izleyen yerli ve yabancı turistler bu eğlencenin karşılığında da aşıkların sazlarına para taktılar.
BAŞBAKAN’IN UCUBE BENZETMESİ
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ocak günü Kars'ta yaptığı miting ve toplu açılış töreninde 'ucube'ye benzettiği İnsanlık Anıtı hakkında Belediye meclisinin verdiği kaldırılma kararı, onay için valiliğe gönderildi.Yaklaşık 5 yıldan bu yana bitirilemeyen İnsanlık anıtı için Kars Belediye Meclisi 1 Şubat günü yaptığı toplantıda 4'e karşı 19 oyla heykelin kaldırılmasına karar vermişti. Belediye Meclisinden çıkan karar Başkanlık tarafından 3 Şubat günü Kars Valiliğine gönderildi. Meclis kararı, valilik tarafından incelenerek onaylanmasından sonra yürürlüğe girecek.
ERZURUM’UN TARİHİ KARARI
Yıllardır yapılamadığı gibi yıkılamayan İnsanlık Anıtı için Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu heykel için bugüne kadar birbirinden farklı kararlar almıştı. 2 Kasım 2006'da alınan ilk kararda, herhangi bir SİT alanı içinde bulunmayan anıt heykelin yapıldığı parseldeki bazı taşınmazlar (ikinci dünya savaşı sırasında yapılan makineli tüfek mevzileri tonuzlu yapı) kültür varlıkları olarak tescil edildi ve bu nedenle anıt heykel uygulamasının durdurulmasına her türlü uygulama öncesi koruma kurulundan izin alınması gerektiğine karar verildi. 23 Aralık 2006'daki ikinci kararda anıt yapma talebinin anıtın teması ile şehir ve kale ile alan peyzaj ilişkisi açısından uygun olunduğuna karar verildi. Anıtın yeri ve kaidesi dışında kalan çevre düzenlemesine ait önerilerin kesinleştirildiği uygulama projesinin kurula iletilmesi istendi. 8 Şubat 200'deki üçüncü kararda, önceki toplantıda istenen çevre düzenleme projesinin uygun olduğuna karar verildi. Anıla ilgili 10 Eylül 2008'de verilen kararda da, heykelin yapımının durdurulmasına ve yıktırılması yönünde görüş birliğine varıldı. Koruma Bölge Kurulunun karar metninde maliye hazinesine ait taşınmazın hafriyat çalışmalarında çıkan yeni bulgular ışığında çıkan tescilinin devamına bu alan içerisinde hiçbir uygulamada bulunamayacağına mevcut yapıların yıktırılması gerektiğine karar verildi.
BAKANLIK BAŞVURUSU
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başvurusu üzerine konu Ankara'daki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'na intikal etti. Koruma Yüksek Kurulu Erzurum Koruma Bölge Kurulu'nun bir üst mercii. Bakanlık Eylül 2009'da heykel projesine dair alınan birbirinden çelişkili kararlar nedeniyle görüş istedi. Koruma Yüksek Kurulu bir yıllık önceleme sonucunda 6 Ocak 2011'de kararını verdi. Esas ve usul yönünden çelişkili olan ve mülkiyet konusu çözümlenmeden alınan tüm koruma kurulu kararları iptal edildi. Kararda parseldeki inşaat ve fiziki müdahalenin 3194 sayılı imar kanunun kapsamında değerlendirilerek ilgili belediyece çözüme kavuşturulmasına karar verildi. Kars'ın AK Partili Belediyesi 1 Şubat'ta konuyu meclise taşıdı ve 4'e karşı 19 oyla heykelin kaldırılmasına karar verdi. Başkanlık kararı onay için Valiliğe gönderdi.