Erzurum’un bir birlik ve beraberlik şehri olduğu, ili bir takım ayırımlara tabi tutarak değerlendirmenin tarihi bir yanlış olacağına vurgu yapan AK Parti Erzurum milletvekili aday adayı, Doğu Anadolu Basın Konseyi(DABKON) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir,’Erzurum güneyi ve kuzeyi ile bir bütündür’ dedi.
ALGI YANLIŞI
Erzurum’da yanlış bir algı oluşturulmaya çalışıldığı, ilin güney ve kuzey ilçeleri adresleriyle tarife kalkışıldığına değinen Aydemir, ‘Erzurum’u yönlerle değil, ifade ettiği ruh, sergilediği değerleri, gösterdiği tarihi, sosyal ve ekonomik atılımlarıyla ifade etmek gerek. “ kaydını düştü.
AYRIM YAPMAK GAFLETTİR
‘Ayırım yapmaya kimin hakkı var’, diyen Aydemir, Hınıs’ı Narman’dan, Tekman’ı Aşkale’den, Karayazı’yı Oltu’dan ayrı göstermek olsa olsa bir gaflettir. İli iki bölge halinde ifade etmek, kutuplara ayırarak birini diğerine göre ötekileştirmek kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Erzurum Çat’tır, Erzurum Horasan’dır, Erzurum Olur’dur, Erzurum Şenkaya’dır, Erzurum Karaçoban’dır, Erzurum Tekman’dır.” dedi.
BİZ BÖYLE GÖRDÜK
Açıklamasında çocukluk yıllarına atıfta bulunan Aydemir, ‘Bizim yetiştiğimiz 70’lı 80’li yıllarda büyüklerimiz ilçelerimizi bir bütün halinde tanıtır ve sevdirir, güneyli, kuzeyli tariften kaçındıkları gibi, bunları yapanları da ağır biçimde tedip ederlerdi. Biz bu maya üzerine büyüdük. Dadaşlık kültürümüzün temeli de budur. Erzurum tüm ilçeleriyle bir bütündür. Erzurumlu tüm ilçelerinde yaşayanlarıyla dadaşlar şehridir. Bunun ötesi yoktur.” diye konuştu.
ERZURUMLU NE DEMEK?
Aydemir, ‘Karayazılıyı Uzundereli, Tekmanlıyı Aziziyeli, Hınıslıyı Tortumlu gibi sevmeyen, aksini düşünen Erzurumlu olamaz. Dadaşlık doku ve geni bunu içerir. Bir halının desenleri durumundaki ilçelerimizin tümü sevdamız, tümü ruhumuzdur. Çat’ı bilmeyen, Narman’ı bilmeyen Erzurum’u ne bilir? Bunları birbirinden tefrik eden Erzurum’u sevdiğini nasıl iddia eder?. Böylesi yanlış bir yaklaşım muazzez ecdadın ruhunu muazzep etmez mi?’ dedi. Tarihi, kanaat önderleri, ufku ile Erzurum’un örnek bir kardeşlik şehri olduğunun altını çizen Aydemir, ‘Dadaşlık örfümüz, Erzurumluluk kültürümüz ve yüce inancımız bunu emreder’ vurgusunu yaptı.
İLÇELERİN KALKINMA SÜRECİ
Açıklamasında ilçeler bazlı kalkınma gerçeğini ele alan Aydemir, ‘Biz yıllardır şunu söyledik, her ilçemiz kendi ekonomik potansiyel ve imkanlarıyla ele alınmalı, ilçelerimizin öncelikleri belirlenmeli ve bu alanlarda ihtisas gerektiren ve emek yoğun olan sektörlere yoğunlaştırılmalıdır. İlçelerimiz ekonomik değerleri bazında markalaşma sürecine sokulmalı, tarım, turizm, sanayi ve hizmetler sektörleri ölçeğinde vizyon edinmelidir. İstihdam öncelikli olarak emekyoğun sektörler tüm ilçelerimizde ayrıcalıklı ve öncelikli hale getirilmeli, istihdam sorunun temellendirdiği göç olgusu böylelikle önlenmelidir’ dedi.
MARKALAŞMA
Gerek ülkede ve gerekse küresel bazda her yerleşim alanının sahip olduğu sosyal ve ekonomik kıymet ve potansiyeli ile ifade edilmeye başlandığına dikkat çeken Aydemir, Erzurum’da ilçeler arasında oluşturulabilecek ekonomik rekabetin böylesi bir markalaşma sürecine imkan sağlayabileceğini kaydetti. Türkiye’de bazı ilçelerin ekonomik bağlamda bağlı olduğu il ekonomisine yön verir hale geldiğini aktaran Aydemir, Erzurum’un da bunu başarabileceğine inandığını söyledi.
HÜKÜMET ENGİN DESTEK VERİYOR
Son 13 yıllık süreçte iktidarın tarım, turizm, eğitim, sağlık, enerji, spor başta olmak üzere, 5’inci teşvik bölgesinde yer alan Erzurum’a önemli ve tarihi destekler sunduğuna işaret eden Aydemir, ‘kalkınma sorunumuzun temelinde hükümetler yok, kendi imkan, yetenek, tecrübe ve potansiyelini yeterince fark edemeyen bizler varız. İlçeler boyutundan başlamak üzere artık kendi ekonomik değerlerimizle yüzleşmeli ve onları katma değer üretir hale getirmek için yürekli bir seferberliğin içinde olmalıyız.” dedi.