SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Vakıflar Erzurum Bölge Müdürlüğü, aralarında Çifte Minareli Medrese’nin de bulunduğu birçok vakıf eseri için kolları sıvadı. Vakıf eseri olan tarihi yapıların restorasyonu için ihale hazırlıklarına koyulan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, işe yaklaşık maliyet belirleme çalışmasıyla başladı.
//ÇİFTEMİNARELER RESTORASYONU
Vakıflar Erzurum Bölge Müdürlüğü, vakıf eserlerinin bakım, onarım ve restorasyonu yönündeki çalışmalarına yenilerini eklemeye hazırlanıyor. Başta Çifte Minareli Medrese olmak üzere, merkez ve ilçelerdeki çok sayıda vakıf eseri için restorasyon seferberliği başlatan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yaklaşık maliyet belirleme çalışmalarının ardından ihale sürecini başlatmış olacak. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgilere, maliyet belirleme çalışmaları kapsamında yaklaşık 10’a yakın vakıf eseri bulunuyor. Çifte Minareli Medrese’nin restorasyonunu da kapsayan işlerin, önümüzdeki aylarda ihale aşamasına getirilmiş olunacağını söyleyen yetkililer, 2011 yılında da, önceki yıllarda olduğu gibi vakıf eserlerinin korunmasına yönelik önemli çalışmalar yapılacağını kaydettiler. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, sadece Erzurum değil, bölgenin diğer illerindeki vakıf eserlerinden de sorumlu olduğuna dikkati çeken konu ile ilgililer, “Vakıf eserlerinin korunması, gelecek nesillere aktarılması ve işlevselliklerinin sürdürülmesi noktasında kurumumuz çok önemli çalışmalara imzasını atıyor. Camiler, hanlar, hamamlar, medrese ve türbelerden oluşan bölgemizde vakıf eserleri, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından büyük bir itina ve özveri ile korunuyor.” diye konuştular.
//TARİHİ ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE, VAKIF MÜZESİ OLACAK…
Öte yandan Çifte Minareli Medrese’deki restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından uygulamaya sokulacak bir başka plandan da bahseden Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, tarihi medresenin daha sonra Vakıf Müzesi olarak kullanılmaya başlanacağını açıkladılar. Türkiye’deki sayılı eserler arasında bulunan Çifte Minareli Medrese’nin, Vakıf Müzesi haline getirilmesiyle birlikte, tarihi ve kültürel yapısına ek olarak sosyal açıdan da bir anlam kazanacağını kaydeden yetkililer, “Tarih ve vakıf müzeleri, geçmişle bugün arasında kurulan bir köprü niteliği taşırlar. Çifte Minareli Medrese’de, Erzurum’un tarihi geçmişinin günümüze ulaşan en önemli izlerinden birisidir.” ifadelerini kullandılar.
Çifte Minareli Medrese’de, zemin titreşimlerinden, taş yüzeylerinin oksitlenmesine, çinilerin sağlamlaştırılmasından, duvarların rutubetine kadar kapsamlı bir proje hazırlığının yapıldığına dikkati çeken konu ile ilgililer, bu ve bunun gibi daha bir çok soruna karşı önlem alınmak amacıyla entegre projeler hazırlandığını bildirdiler.