Yol iş sendikası Erzurum Şube Başkanı Daşkaya:
KAMU YATIRIMLARI ARTIRILMALI
Yol iş sendikası Erzurum Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, özelleştirme çalışmalarının doğuda ekonomik anlamda olumsuzluklar oluşturduğunu; bölgenin daha fazla istihdam oluşturacak kamu yatırımlarını ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.
Yol iş sendikası Erzurum Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, Avrupa Birliği sürecinde örgütlenme çalışmaları değişik engellerle karşılaşıldığını da belirterek, doğuda özelleştirmenin işsizlik ve yoksulluğu artırdığını söyledi.
Sendikalaşmanın önünde ciddi engeller oluşturulduğunu öne süren Daşkaya, “Bize ulaşan bilgilere göre, yalnızca 2004 yılında örgütlenme nedeniyle iş akdi fesh edilen işçi sayısı 11.968’dir. Bu rakam 2005 yılının ilk altı ayında yaklaşık 2 bin olmuştur. Sosyal adaletin sağlanmasının temel araçlarından biri olan sendikalaşma hakkına getirilen bu kısıtlama, ülkemizde endüstri ilişkilerinin gelişimine de büyük darbe vurmaktadır. Sendikalar olarak bu hakkımızın kullanılmasını engelleyenleri insafa davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.
BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET GÖÇÜ ARTIRIR
Asgari ücretin insanca yaşamaya uygun kriterlerde olması gerektiğini belirten Daşkaya, “Ülke çapında 1974 yılından bu yana uygulanan tek asgari ücret yerine şimdi kamuoyunda tartışmaya açılan ‘bölgesel asgari ücret’ uygulanması talebi, asgari ücreti daha da düşürmeye yöneliktir. Asgari ücretin bölgelere göre belirlenmesi, asgari ücretin genel anlam ve felsefesine aykırıdır. Asgari ücret bölgesel olarak belirlendiğinde, ücret farklılığından dolayı daha yüksek asgari ücretin ödeneceği bölgelere iç göç hızla artacaktır. Bu düşünce adil ve sosyal olmadığı gibi ekonomik de değildir. Bunlara evet dememiz ya da tartışmamız söz konusu bile olamaz” dedi.
KAYITDIŞI İSTİHDAM SORUNU GİDERİLMELİ
İşsizliğin Türkiye’nin en önemli sorunu olduğunu belirten Daşkaya, “Ülkede birkaç yıldır sağlanan ekonomik büyümeye rağmen istihdam artmamış ve istihdamsız bir büyüme ortaya çıkmıştır. Özelleştirme ile birlikte yaygınlaşan işten çıkarmalar, IMF’nin dayatmaları sonucunda emekli olanın yerine yeni işçi alınmaması, kamu yatırımlarındaki azalma gibi nedenlere bağlı olarak son bir yıl içinde kamuda istihdam edilenlerin sayısı önemli oranda azalmıştır. Doğuda bu durum daha hissedilebilir boyuttadır.İşsizliğin azaltılmasında en etkili çözüm sadece ekonominin büyümesi değil, yeni ve kalıcı yatırımların yapılması, yeni iş alanlarının açılmasıdır. Siyasal iktidarın öncelikli hedefi, insan onuruna yaraşır iş olanaklarının yaratılması için çaba göstermek olmalıdır..Türkiye’de kayıtdışı istihdam önemli bir sorun olarak gündemdedir. Türkiye, ücretten yapılan kesintilerin yüksekliği bakımından OECD üyesi ülkelerin başında gelmektedir. Bugün ücretliler üzerinde taşınmaz boyutlarda vergi yükü bulunmaktadır. Ülkemizde, istihdam vergisine dönüşen ücretler üzerindeki ilave yükler düşürülmeli ve AB ülkeleri düzeyine getirilmelidir. İşverenlerin SSK’ya verdiği bildirgelere göre, kayıtlı her üç işçiden ikisinin geliri asgari ücret düzeyindedir. 2004 yılında sağlanan 644 bin kişilik istihdam artışının sadece 28 bini kayıtlı istihdam olarak gerçekleşmiştir. Kayıt dışı istihdamın bir diğer yönü de, kayıt dışı çalışanların sendikal haklardan yoksun olmasıdır” dedi.