Erzurumlu esnaf, tüccar ve işadamlarını biraya toplamak amacıyla ETB tarafından hayata geçirilen ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir ilk olan, ihtisas esnaflığında yeni konsept İlk Öncüler İş Merkezi’nin yol ve çevre düzenlemesi belediyelerce yapılmadı. Devasa yatırım Başbakan Erdoğan’ın açılış programına da alınmadı. ETB yatırım yaptı, bürokrasi ve yerel yönetimler yatırımı sahiplenmedi.
ERZURUM, YATIRIMINA
SAHİP ÇIKMIYOR
SUNUŞ
Erzurum Ticaret Borsası tarafından Hilalkent’te inşa edilen İlk Öncüler İş merkezi kolektif çalışma ruhunun en önemli örneklerinden birini oluşturuyor. 135 işyerinin kurulduğu iş merkezinde işyeri sahiplerine tapu verildiği halde, yol ve çevre düzenlemesi yapılmadığı ve doğalgaz çekilmediği için faaliyetlerine başlanamıyor. İşyeri sahipleri ise 9 Kasım’da Erzurum’a açılış için gelecek olan Tayyip Erdoğan’ın iş merkezinin açılışını yapmasını istiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hınıslıoğlu, “ Biz Erzurumlu yöneticilerden bu konuda destek ve vefa görmediğimiz için açılışın Sayın başbakan tarafından açılış yapılacağını da düşünemiyoruz. Kayseri ve Sivas’ta böyle bir iş merkezi kurulsaydı, Başbakan ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanı’da giderdi. Erzurumlu siyasiler bu konuda aktif değil. Yatırımcıya bin bir türlü zorluk çıkarılıyor. Kentin yatırımları sadece belediyelerle sınırlı değil” dedi. Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu ile, ilk Öncülerdeki son durumu ve mali krizin Erzurum’a yansımalarını ele aldığımız söyleşiyi aktarıyor iyi haftalar diliyoruz.
G.İ
FOTOĞRAF:
FOTOĞRAF:
Gamze İSPİRLİ-ERZURUM gazetesi
YÖNETİCİLERE KIRGINIZ
ERZURUM: Sayın Hınıslıoğlu, borsanız tarafından inşaa edilen İlk öncüler İş Merkezi kolektif çalışma ruhu açısından önemli bir hizmet olarak görülüyor. 135 işyerinin kurulduğu iş merkezinde son durum nedir, işyeri sahipleri ne zaman çalışmalarına başlayacak?
HINISLIOĞLU: “Sizin de bildiğiniz gibi İlk Öncüler İş merkezinde 135 işyeri kuruluyor. Bu işyerleri 20 milyon dolara mal oldu. Altyapısını kendi imkanlarımızla yaptık. Yapımını 2 yılda tamamladık. Ama bürokrasi yüzünden ne doğalgaz getirebildik ne de asfalt döktürebildik. Biz Erzurum için yaptığımız çalışmalarda hiçbir şey talep etmedik, sivil toplum örgütü yöneticiliği fedakarlık gerektirir. Maaş ve huzur hakkı almadan Erzurum’a hizmet etmeye çalışırken bin bir türlü güçlükle karşılaşıyoruz. İş merkezinde tüm çalışmalar bitmesine rağmen, yolar asfaltlanmadı, çevre düzelmesi yok ve doğalgaz çekilmedi. Bundan dolayı işyeri sahipleri çalışmalarına başlayamıyor. Bazı gözler ya yapılanları görmüyor ya da görmek istemiyor. Kimsenin makamında gözümüz yok. Ancak bizim çalışmalarımız görülsün ve desteklensin sadece bunu istiyoruz. Kolektif çalışma ruhu açısından önemli bir yere sahip olan bu örnek niçin görmezden geliniyor? “Erzurum’da yatırımcı bir araya gelemiyor” diyenlerin idarecilerle yatırımcının birliktelik ruhu olup olmadığını sorgulamasını istiyoruz. . İşyerinin faaliyete geçmesiyle 150 kişiye istihdam sağlanacak. İstihdam ve yatırım niçin engellenmeye çalışılıyor.? Böylesine önemli bir iş merkezine gereken desteğin verilmediği için Erzurum’a gerçekten kırgınız”
KAYSERİ OLSAYDI CUMHURBAŞKANI AÇILIŞ YAPARDI
EERZURUM: Sayın Başkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Kasım'da Erzurum'a geleceği ve Büyükşehir Belediyesi yapımı tamamlanan 15 tesisin açılışı için organizasyon düzenleyeceği açıklandı. 135 işyeri sahibi de Başbakan’ın İş Merkezini açmasını istiyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
HINISLIOĞLU: “ Biz Erzurumlu yöneticilerden bu konuda destek ve vefa görmediğimiz için açılışın Sayın başbakan tarafından açılış yapılacağınıda düşünemiyoruz. Kayseri ve Sivas ta böyle bir iş merkezi kurulsaydı, Başbakan ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanı’da giderdi. Erzurumlu siyasiler bu konuda aktif değil. Yatırımcıya bin bir türlü zorluk çıkarılıyor. Kentin yatırımları sadece belediyelerle sınırlı değil”
ETB’NİN PROJELERİ
ERZURUM: Sayın Başkan, Erzurum Ticaret Borsasının bundan sonra ne gibi projeleri hayata geçirecek?
HINISLIOĞLU: “Son konu bizi çok yıprattı. Gerçekten hiçbir çalışmaya imza atamak istemiyoruz. Borsa olarak Tarım ve hayvancılıkla ilgili önemli projelerimiz var. arada Erzurum Ticaret Borsamız tarafından, çiftçimiz için alternatif gelir kaynağı olarak gördüğümüz ve Eylül 2006 tarihinde, Avrupa Birliği (AB) Hibe programları çerçevesinde ilimizde gerçekleştirilen,Tiritikale tarımının tanıtımı ve yaygınlaştırılması projesi kapsamında şu ana kadar 10 köyde uygulandığı ve toplam 200 dönüm alana Tritikale ekimi yapılmakla birlikte başlatılan projenin Eylül 2007 tarihinde tamamlandı. Borsamızca 2003 yılı itibariyle faaliyete geçirdiğimiz satış salonu vasıtasıyla üreticiler gerçek değeri üzerinden hububatlarını satmaktadırlar.Bugünkü maliyeti yaklaşık1 milyon, YTL 'ye mal olan laboratuvarımızda ise hemen her türlü gıda ve tahlil analizi yapmaktadır. Ayrıca mülkiyeti Borsamıza ait Canlı Hayvan Pazarı’mızda ilimizdeki hayvan tüccarlarının alım satımları gerçekleşmektedir. Bu arada hayvancılık ve yüncülük sektörünün Erzurum’da hala dinamik ve canlı olabilmesi için köylerde el sanatlarının geliştirilmesine yönelik etkinliklerin başlaması ve Borsanın gündeme getirdiği ve projelendirdiği, Organize Hayvancılık Merkezi’nin kurulmasıyla yüncülük ve dericilik sektörünün gelişebileceği ve hatta istihdam oluşturacak boyuta taşınabileceği gözardı edilmemelidir. Ayrıca Borsamız tarafından üzerinde çalışmakta olduğumuz, Alternatif Enerji kaynağı olarak gösterilen Kanola üretiminin geliştirilmesiyle kanola yağından Biodizel üretimi yapılabilmekle birlikte hayvanların ve kanatlıların yem ihtiyaçlarıda karşılanabilmektedir. Borsamızca bu projeler üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir, inşallah en kısa zamanda bu projeler hizmete girecektir.Bölge ekonomisinin aynası olan ticaret borsamız, yörede ekonomik atılım yapmak amacıyla birçok proje üzerinde çalıştı”
HINISLIOĞLU’NDAN EKONOMİK KRİZ DEĞERLENDİRMESİ
ERZURUM: Sayın Hınıslıoğlu, dünya ekonomik krizin Erzurum’daki boyutları konusunda neler söyleyeceksiniz?
HINISLIOĞLU: “Krizin Erzurum’daki boyutları daha fazla olacaktır. Her fırsatta ifade ediyoruz. Türkiye hapşırdığında Erzurum grip oluyor. Doğalgaza yapılan son yüzde 22 lik zam krizin etkisidir. Yakıt giderlerinin artma sorunu Erzurum’u diğer yörelere göre daha fazla etkileyecektir. Kriz alım gücünde düşüşe, fiyatların yükselmesine ve istihdamın azalmasına neden olacaktır. O açıdan Erzurum da önemli derecede hissediliyor. Zaten Erzurum’da işsizlik oldukça fazla. Türkiye nüfusunun yüzde 50’ye yakın bir kısmının asgari ücretin biraz üstünde geçim standardına dahil, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir ve rekabet edebilir bir ekonomi ile gerçekleşebilir. Kişi başına düşen milli gelirin artık atadan ve dededen kalma metotlarla artırılamaz”
TOBB ÜNİVERSİTESİ
ERZURUM: Sayın Başkan TOBB’un ekonomi üniversite kurulması yönündeki çalışmalar ne aşamada?
HINISLIOĞLU, “ Bu öneriyi TOBB’a bizler ilettik Ancak TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ifadelerin sizde yakından takip ettiniz. İşin bundan sonraki aşaması siyasileri ilgilendiriyor. Siyasiler Erzurum’un sorunları konusunda daha duyarlı olmalı”
KRİZ NASIL AŞILIR?
ERZURUM: Sayın Başkan kişi başına milli gelirin ata deden gelen metotlarla artırılamayacağını ifade ettiniz, krizin aşılması için sizce neler yapılmalı?
HINISLIOĞLU;“ Ekonomi zamlarla finanse edilmemeli, üretim artırılmalıdır. Üretimden başka kalkınama reçetesi olamaz. Kriz üretimle aşılabilir.”
KRİZİN ERZURUM’A YANSIMASI
ERZURUM: Sayın Başkan, Erzurum’da ekonomik sorunların aşılması için her fırsatta tarım ve hayvanlık sektöründeki optimizasyondan ve verimliliğin artmasından bahsediyorsunuz. Ekonomideki olumsuz profilin aşılması için son gelişmeleri değerlendirdiğinizde neler ifade edeceksiniz?
HINISLIOĞLU: “Erzurum’da krizin etkilerin daha az hissedilmesi için tarım ve hayvancılıkta üretim artırılmalıdır. Teşvik yasasındaki düzenlemelerle sektörel teşvik uygulamasına geçilmesiyle bu yöndeki sorun aşılacaktır. Ayrıca doğu ve batı arasındaki kalkınmışlık farkının azaltılması için doğalgazda KDV oranı doğuda yüzde 1 e düşürülmelidir. Bu uygulama diğer yakıt türleri içinde geçerli olmalıdır. Yurt dışında bazı ülkeler kar ve kış sayesinde turist çekerek ekonomilerini ayakta tutmaktadırlar. Dünyanın hiçbir kayak merkezinde olmayan özellikler Palandöken dağında mevcuttur. Örneğin hiçbir kayak merkezi Palandöken dağı kadar yakın değildir. Devlet düzenlenen uçak seferlerine alternatif olarak Ankara–Erzurum arası hızlı tren sistemini eğer gerçekleştirir ise Erzurum, gerçekten ekonomik anlamda hak ettiği yere kavuşacaktır. 2011 kış oyunları bu konuda önemli bir fırsattır”
2011 KIŞ OYUNLARI BÜYÜK FIRSAT
ERZURUM: Sayın Başkan, 2011 kış oyunları konusundaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
HINISLIOĞLU: “2011 Dünya Kış Oyunları’nın Erzurum'da düzenlenmesine karar verilmesi, bölge halkının ekonomik alanda makus talihini yenmesi için önemli bir fırsattır. Kış olimpiyatlarının Erzurum Palandöken'de yapılması özel sektörün de hiç şüphesiz ilgisini bölgemize çekecektir. 2011 tarihine kadar yaklaşık 350 milyon dolarlık bir yatırımın yapılacağı ve oyunlarla birlikte bölgede çok ciddi sportif ve turistik alt yapı çalışmaları ile turizm ve ekonomi sektörü önemli ölçüde canlanacaktır. Böylece Erzurum, cumhuriyet tarihinde ilk defa büyük bir yatırıma sahip olacaktır. Bu yöndeki çalışmalara daha fazla hız verilmelidir. Turizmi ve hayvancılığı ile birlikte Erzurum'un kalkınmasını Türkiye'nin meselesi olarak belirleyip, bu fırsatı çok iyi bir şekilde değerlendireceğimiz inancındayım . Palandöken kayak merkezinin dünyanın en önemli kayak merkezleri arasında yer alması için yediden yetmişe herkesin üzerine düşen görevi layıkıyla yapacağına ve en önemlisi Erzurumluların el ele vererek bu organizasyonu başarıyla yürüteceklerine inanıyorum.
Yıllardır çilesini, cefasını çektiğimiz karı külfet değil, nimet olarak sunmamız gerektiği bilinci ve bu yolda gösterdiğimiz kararlılık sayesinde 2011 Erzurum'un olmuştur. Artık yepyeni bir yol haritası çizmek zorundayız”
ERZURUM: Sayın Hınıslıoğlu son olarak söyleşimize eklemek istediğiniz bir mesajınız var mı?
HINISLIOĞLU: “ Yatırımın önündeki bürokratik engellemeler kaldırılmalı, herkes bu noktada üzerine düşeni yapabilmelidir. Erzurum’un kalkınması noktasında herkes üzerine düşeni yapabilmelidir”
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.