Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Kara, yaz aylarındaki beslenme düzeninin, kışın gelmesiyle birlikte değişime uğradığını belirterek, kışın sağlık bir biçimde geçirilebilmesi için doğru ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
//İYİ VE YETERLİ BESLENME
Özellikle Domuz Gribi’nin görülme oranlarının arttığı şu günlerde, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirici besinler alınması tavsiyesinde bulunan Kara, “Sağlam bir bağışıklık mekanizmasının temelinde yeterli ve dengeli beslenme vardır. Hastalıklardan korunmak için vitamin ve minerallerden zengin beslenmek gerekir. Özellikle A, C, E, B vitaminleri; çinko ve selenyum gibi minerallerden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızılâhana, karnabahar, beyaz lahana, havuç, marul, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçını günlük beslenmelerde tüketmeye özen gösterilmelidir.” dedi.
//GÜNEŞLENME İHMAL EDİLMEMELİ
Kuru baklagillerin de iyi birer lif ve protein kaynağı olduğunu aktaran Kara, “Kış mevsiminde haftada en az 3 gün mutlaka nohut, mercimek ve kuru fasulye. tüketilmesi gerekmektedir.
Özellikle tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınmalı, yemeklerimizde zeytinyağı ve diğer sıvı yağlar tüketilmelidir. Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Kış mevsiminde daha fazla tüketilmeye başlanan salam, sosis, sucuk, kuruyemişler, çikolata, sakatat, yağlı, hamurlu ve şekerli besinlerden sağlıklı beslenme için mümkün olduğunca uzak durmak gerekmektedir.” diye konuştu. Kış mevsiminde D vitamini, Omega 3 ve Omega 9 yağ asitlerinin alımını sağlamak için balık tüketimini artırmanın şart olduğunu vurgulayan Diyetisyen Kara, haftada en az 2 gün mutlaka balık tercih edilmesini istedi. Ayrıca havanın güneşli olduğu günlerde en az 20 dakika güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Kara, “Günde en az üç öğün yemek yenilmeli, sabah kahvaltısından asla vazgeçilmemelidir. Üç ana öğünün arası, meyve veya süt ve yoğurt gibi besinlerle desteklenmelidir. Kış aylarında gün içerisinde en az 8 ile 10 bardak su tüketmeye özen gösterilmelidir.” şeklinde konuştu.
//KIŞ AYLARINDA BESİN TÜKETİMİNİN ÖNEMİ
Kış aylarında soğuktan korunmak için belirli bir ısıya ulaşma ihtiyacı hisseden vücudun, ek enerji gereksinimi olacağını ve bunu da besinler yoluyla elde edeceğini anlatan Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, “Soğuk kış aylarında vücudumuz kendisini soğuklardan korumak için gerekli bir ısıya ulaşmak zorundadır. Bu ısıya ulaşmak içinde ek olarak enerjiye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacını da besinlerden alır. Biz üşüdükçe enerjiye olan gereksinimiz artar ve daha fazla besin tüketmeye başlarız. Fazla miktarda besin tüketimi ile kilo almak kaçınılmaz olur. Ayrıca demir minarelerinin önemli fonksiyonlarından biri de, bağışıklık sistemimizdeki enzimlerin bir parçası olarak bizi enfeksiyonlardan korumasıdır. Bu yüzden beslenmemize demir ihtiva eden besinleri ilave etmemiz ve maksimum biyo yararlılık sağlayabileceği için de, demir ihtiva eden besinlerin, C vitamini içeren besinlerle birlikte alınması gerekmektedir.” diye konuştu.