Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, bölgede yetiştiriciliğe yeni bir vizyon kazandırmak amacıyla bilimsel birçok çalışma yürütüyor. Son birkaç yıl içerisinde, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) başta olmak üzere TÜBİTAK, Bor Enstitüsü ve Avrupa Birliği ile ortak birçok araştırmayı yürüten Bahçe Bitkileri Bölümü, yurt dışı ortaklı çalışmalara da imzasını attı.
//TARIMSAL ÜRETİME DESTEK
Hırvatistan Tarım Bakanlığı, Zagrep Üniversitesi ve Japonya Gifu Üniversitesi ile de bilimsel araştırmalar yapan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Erzurum ve bölgedeki tarımsal üretime yeni soluklar kazandırmaya devam ediyor.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Güleryüz, Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen bilimsel araştırmalarla ilgili olarak bilgiler aktardı.
//9 YENİ PROJE
Prof. Dr. Güleryüz, “Bölümümüzün, halen yürütmekte olduğu 9 ayrı araştırma projesi bulunuyor. Bunların dışında 4 araştırma projemizi de, sonuçlandırdık.” dedi. Çalışmaları devam eden 9 ayrı projede, 36 araştırmacının görev aldığını, tamamlanan projelerde ise, 10 araştırmacının çalıştığını dile getiren Güleryüz, araştırmaların, uluslararası niteliğe sahip projeler olduğunu belirtti.
//DPT VE TÜBİTAK’LA ORTAK PROJE YÖNETİMİ
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Güleryüz, bölüm olarak, “Artvin ve ilçelerinde doğal olarak bulunan Nar kaynaklarının tespiti ve seçilen tipler arasındaki farklılığın RAPD markörlerle belirlenmesi” adını verdikleri ilk araştırma projesini, TÜBİTAK ortaklığıyla yürüttüklerini kaydetti. Güleryüz, “Devlet Planlama Teşkilatı ortaklığıyla, “Ilıman iklim meyve türlerinde soğuğa dayanımın termal analiz yöntemleri ile belirlenmesi” ve Bor Enstitüsü ortaklığıyla da; “Bor gübrelemenin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen buğday, slajlı mısır ve üzümde dona dayanım, verim ve verim unsurları üzerine etkisi” adlı projeleri yürütüyoruz. TÜBİTAK ortaklığıyla düzenlediğimiz “Orta ve Doğu Karadeniz’de kiraz ve vişne amaç ıslahı” isimli bir projenin yanında, yine TÜBİTAK’la “Karadut Bahçeleri kurulması” adı altında bir başka araştırma daha yapıyoruz.” diye konuştu.
//ULUSLARARASI AÇILIM
Ahududu ve Çilekte bazı bitki büyümelerini konu alan bir başka araştırma projesini, yine TÜBİTAK’la yürüttüklerini aktaran Güleryüz, bunların dışında Hırvatistan Zagrep Üniversitesi ve Japonya Gifu Üniversitesi ile de, bitkilerdeki çeşitli hastalıklara ilişkin bir bilimsel araştırmaya ortaklık ettiklerini ifade etti.
Bahçe Bitkileri olarak, 4 araştırma projesini de sonuçlandırdıklarını kaydeden Prof. Dr. Muharrem Güleryüz, proje kaynaklarının ise, ortak destekleri olduğunu bildirdi. Bahçe bitkileri yetiştiriciliğine yeni bir boyut ve vizyon kazandırılmasını amaçlayan araştırma projelerine, önümüzdeki süreçte yenilerini ekleyeceklerini vurgulayan Güleryüz, “Şu ana kadar yürüttüğümüz bir çok çalışma, ödüle layık görüldü, sonuçları itibariyle yüz güldürdü. Bölgemizdeki yetiştiricilik açısından önemli hizmetler sunan bölümümüz, bilimsel araştırma projelerini hayata geçirmeye tüm hızıyla devam edecektir.” dedi.