ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Karayollarından kar mesaisi
Karayollarından kar mesaisi
Erzurum’da neler oluyor!
Erzurum’da neler oluyor!
HABERLER>EĞİTİM
30 Ekim 2009 Cuma - 01:21

Tarımsal üretime yeni sinerji

GHA/Hırvatistan Tarım Bakanlığı, Zagrep Üniversitesi ve Japonya Gifu Üniversitesi ile de bilimsel araştırmalar yapan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Erzurum ve bölgedeki tarımsal üretime yeni soluklar kazandırmaya devam ediyor.

Tarımsal üretime yeni sinerji

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, bölgede yetiştiriciliğe yeni bir vizyon kazandırmak amacıyla bilimsel birçok çalışma yürütüyor. Son birkaç yıl içerisinde, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) başta olmak üzere TÜBİTAK, Bor Enstitüsü ve Avrupa Birliği ile ortak birçok araştırmayı yürüten Bahçe Bitkileri Bölümü, yurt dışı ortaklı çalışmalara da imzasını attı.
//TARIMSAL ÜRETİME DESTEK
Hırvatistan Tarım Bakanlığı, Zagrep Üniversitesi ve Japonya Gifu Üniversitesi ile de bilimsel araştırmalar yapan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Erzurum ve bölgedeki tarımsal üretime yeni soluklar kazandırmaya devam ediyor. 
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Güleryüz, Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen bilimsel araştırmalarla ilgili olarak bilgiler aktardı.
//9 YENİ PROJE
Prof. Dr. Güleryüz, “Bölümümüzün, halen yürütmekte olduğu 9 ayrı araştırma projesi bulunuyor. Bunların dışında 4 araştırma projemizi de, sonuçlandırdık.” dedi. Çalışmaları devam eden 9 ayrı projede, 36 araştırmacının görev aldığını, tamamlanan projelerde ise, 10 araştırmacının çalıştığını dile getiren Güleryüz, araştırmaların, uluslararası niteliğe sahip projeler olduğunu belirtti.
//DPT VE TÜBİTAK’LA ORTAK PROJE YÖNETİMİ
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Güleryüz, bölüm olarak, “Artvin ve ilçelerinde doğal olarak bulunan Nar kaynaklarının tespiti ve seçilen tipler arasındaki farklılığın RAPD markörlerle belirlenmesi” adını verdikleri ilk araştırma projesini, TÜBİTAK ortaklığıyla yürüttüklerini kaydetti. Güleryüz, “Devlet Planlama Teşkilatı ortaklığıyla, “Ilıman iklim meyve türlerinde soğuğa dayanımın termal analiz yöntemleri ile belirlenmesi” ve Bor Enstitüsü ortaklığıyla da; “Bor gübrelemenin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen buğday, slajlı mısır ve üzümde dona dayanım, verim ve verim unsurları üzerine etkisi” adlı projeleri yürütüyoruz. TÜBİTAK ortaklığıyla düzenlediğimiz “Orta ve Doğu Karadeniz’de kiraz ve vişne amaç ıslahı” isimli bir projenin yanında, yine TÜBİTAK’la “Karadut Bahçeleri kurulması” adı altında bir başka araştırma daha yapıyoruz.” diye konuştu.   
//ULUSLARARASI AÇILIM
Ahududu ve Çilekte bazı bitki büyümelerini konu alan bir başka araştırma projesini, yine TÜBİTAK’la yürüttüklerini aktaran Güleryüz, bunların dışında Hırvatistan Zagrep Üniversitesi ve Japonya Gifu Üniversitesi ile de, bitkilerdeki çeşitli hastalıklara ilişkin bir bilimsel araştırmaya ortaklık ettiklerini ifade etti.

Bahçe Bitkileri olarak, 4 araştırma projesini de sonuçlandırdıklarını kaydeden Prof. Dr. Muharrem Güleryüz, proje kaynaklarının ise, ortak destekleri olduğunu bildirdi. Bahçe bitkileri yetiştiriciliğine yeni bir boyut ve vizyon kazandırılmasını amaçlayan araştırma projelerine, önümüzdeki süreçte yenilerini ekleyeceklerini vurgulayan Güleryüz, “Şu ana kadar yürüttüğümüz bir çok çalışma, ödüle layık görüldü, sonuçları itibariyle yüz güldürdü. Bölgemizdeki yetiştiricilik açısından önemli hizmetler sunan bölümümüz, bilimsel araştırma projelerini hayata geçirmeye tüm hızıyla devam edecektir.” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü bilim adamına ödül
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enbiya ...
Tiyatroyla sağlık eğitimi
GHA/Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’ne bağlı Eğitim ...
Üniversitelilere hipnoz dersi
GHA/Erzurum’da hizmet vermeye başlayan İnsan Psikolojik Danışmanlık NLP ...
 
“Cumhuriyet en değerli mirasımız”
GHA/Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Geleceğin tarih ...
İİBF Vizyon büyüttü
GHA/Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne, 3 yeni ...
A.Ü. Uluç ve Özgentürk’ü ağırladı
Gazeteci-Yazar Hıncal Uluç ile Gazeteci, Sinema Eleştirmeni Nebil Özgentürk, ...
 
A.Ü’ye birincilik ödülü
İHA/AÜ Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri ...
MYO yatırımı
AB tarafından desteklenen İKMEP kapsamında donatılan Gıda İşleme Teknolojileri ...
Yeni sınav sistemini test ettiler
GHA/Üniversiteye hazırlanan öğrenciler, yeni sınav sistemi öncesinde ilk ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva