Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP) tarafından hazırlanan "Türkiye'de Yükseköğretim: Eğilimler, Sorunlar ve Fırsatlar" başlıklı raporunu, yedi bölgede bulunan yedi üniversitenin ev sahipliğinde ve diğer üniversitelerin katılımıyla tanıtıyor.
RAPOR 25 HAZİRAN’DA A.Ü’DE TANITILACAK
TÜSİAD'dan yapılan açıklamaya göre Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) desteğiyle düzenlenen toplantılar çerçevesinde, 15 Haziran 2009 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde rapor kapsamındaki konuların tartışılacağı bir toplantı düzenlenecek. Toplantının açılış konuşmaları Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, TÜSİAD Eğitim Çalışma Grubu Üyesi Müjde Gürlek ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş tarafından yapılacak.
Türkiye'deki yükseköğretim sistemi üzerine gözlemler ve öneriler içeren rapor, Çanakkale'de düzenlenecek toplantının ardından, 18 Haziran 2009 tarihinde Trabzon'da, 25 Haziran 2009 tarihinde Erzurum'da, 30 Haziran 2009 tarihinde Gaziantep'te ve 1 Temmuz 2009 tarihinde ise Kayseri'de tanıtılacak. Bu kapsamda, 2 Haziran 2009 tarihinde İzmir'de Ege Üniversitesi'nde, 4 Haziran 2009 tarihinde ise Antalya'da Akdeniz Üniversitesi'nde rapor ile ilgili toplantılar düzenlendi.
YÜKSEK ÖĞRETİMDE FIRSAT VE SORUNLAR
"Türkiye'de Yükseköğretim: Eğilimler, Sorunlar ve Fırsatlar" başlıklı rapor, 28 Ekim 2008 tarihinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen bir toplantı ile kamuoyuna tanıtılmıştı.
Rapor ile EUA tarafından daha önce değerlendirilmiş olan 17 Türk üniversitesinin inceleme raporları analiz edildi. Türkiye ve Avrupa'da yükseköğretim ile ilgili yakın zamanda yayımlanmış çeşitli çalışmaları da dikkate alan rapor, yükseköğretim sisteminin güçlü ve zayıf noktalarını analiz edip öneriler sunarak, sistemin Avrupa bağlamında gelişimini desteklemeyi amaçlanıyor.
Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA), "Kurumsal Değerlendirme Programı" (IEP) kapsamında yapılan çalışmalar, üniversitelerin özerkliğini ve stratejik yönlendirme kapasitesini artırmayı ve yükseköğretim sistemlerini güçlendirmeyi hedefleniyor. Bu çerçevede program, üniversiteleri ve ülkelerin yükseköğretim sistemlerini değerlendiriyor. Yapılan değerlendirme çalışmaları, yükseköğretim kurumlarının stratejik yönetimlerinin ve kalitelerinin sürekli gelişimine yönelik. EUA Kurumsal Değerlendirme Programı
kapsamında bugüne kadar 39 ülkede 250 değerlendirme yapıldı. Türk üniversitelerinin bir bölümü de kendi girişimleri ile EUA değerlendirme sürecine dâhil oldu.