Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Şube Müdürü Dr. Ece Gürgüt, son günlerde nezle, grip, farenjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığının artmaya başladığını söyledi.
//KIŞ AYLARINDA ÜST SOLUNUM YOLU RAHATSIZLIKLARI ARTIYOR
Erzurum il geneline Eylül ve Aralık ayı karşılaştırmalı hasta kayıt verilerine göre, soğuk algınlığı, farenjit ve sinüzit vakalarında yaklaşık 2 kat artış görüldüğünü kaydeden Gürgüt, bronşit, bronşiolit ve zatürre gibi alt solunum yolu enjeksiyonlarında ise, yaklaşık 4 kat artış gözlendiğini dile getirdi. Enfeksiyonların özellikle, çocukları, yaşlıları, hamileleri ve kronik sağlık sorunları olanları olumsuz yönde etkilediğini anlatan Gürgüt, “Virüslerin neden olduğu bir üst solunum yolları enfeksiyonu olan nezle, Sonbahar ve Kış hastalıklarının başında gelmektedir. Soğuk algınlığı ismiyle de bilinmektedir. Hastalık, ani burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı ile başlar, gözlerde de kızarma, sulanma ve yanma olabilir. Ateş genellikle normaldir, ama bazı kişilerde hafif olarak yükselebilir. Birçok hasta kendini yorgun, keyifsiz ve bitkin hissedebilir. Baş ağrısı olabilir. Birkaç gün süren belirtiler bir hafta içinde tamamen kaybolur.” dedi.
//NASIL KORUNACAĞIZ
Soğuk algınlığından korunmak için hasta kişilerle tokalaşmak ve öpüşmek gibi yakın temastan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Dr. Ece Gürgüt, insanların toplu olarak bulundukları kalabalık ortamlara girilmemesi, ellerin sıkça ve bol su ile iyice yıkanması uyarısında bulundu. Gürgüt, odaları her gün havalandırmanın, kuru havanın solunum yollarını tahriş etmesinden dolayı kaloriferler yandığında radyatörlere su kapları koyarak ortamın havasının nemli olmasını sağlamanın büyük önem taşıdığını belirterek, “Soğuk algınlığının tedavi sürecinde bolca su, A ve C vitamini açısından zengin (soğan, sarımsak, havuç, limon, portakal, mandalina, greyfurt, yeşil biber, marul) sebze ve meyveler tüketilmelidir. Antibiyotik kullanmak gereksizdir. Bu ilaçlar, sinüzit, ortakulak iltihabı varsa, doktor denetiminde kullanılmalıdır.” diye konuştu.
Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde yarar olacağına vurgu yapan Gürgüt, yaşlıların, çocukların, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişilere, havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamaları önerisinde bulundu.
//AŞIRI TERLEMEDEN KAÇININ
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Şube Müdürü Dr. Ece Gürgüt, şunları kaydetti: “Giyime özen gösterilmeli, soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanı sıra aşırı terlememeye dikkat edilmelidir. Kış ve soğuk diye fazla enerji almak iyi olur. Ancak aşırı yağlı yemek ve az hareket, kilo almaya neden olur. Bu yüzden öğünler muntazam yenilmeli, sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine de ağırlık verilmelidir. Soğukta özelikle hamileler mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermeli, toplu yerlerden uzak durmalı, maske ile korunmalıdır. Astımı olanların ilaçlarını düzenli almaları, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava kirliliğinden, soba ve kömür etkisinden sakınmaları gerekmektedir. Kalp hastalığı olanların çok soğukta yürümemeleri önerilir. Yüksek tansiyonu olanların da, ilaçlarını titizlikle kullanmaları, direnç artsın diye diyeti bozmamaları, tuzlu yememeleri büyük önem taşımaktadır.”