//HAYVANCILIK KOMİSYONU RAPORU
Erzurum İl Genel Meclisi Hayvancılık Komisyonu tarafından hazırlanan “Şap Raporu” rün açıklandı. Komisyon Başkanı Mahmut Altan tarafından İl Genel Meclisi’nin dikkatine sunulan raporda, Erzurum’da Şap hastalığının ve buna bağlı hayvan ölümlerinin sayısında artış olduğuna işaret edildi. Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mahmut Altan, halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen, bütün çift tırnaklı hayvan türlerinde görülebilen bulaşıcı bir hastalık olan Şap’ın, Türkiye’deki en yaygın hayvan hastalığı olduğuna vurgu yaparak, “Şap Hastalığı, uzun yıllar sürdürüle gelen mücadele programlarına rağmen önemli ekonomik kayıplara neden olmaya devam etmektedir. İlimizde çok titizlikle yürütülen aşılama çalışmaları ile hayvan hareketlerinin kontrol ve denetimleri sonucunda son yıllarda Şap Hastalığı 2010 yılına kadar çok az görülmekteydi. Ancak ilimiz bölge ileri arasında geçit bölgesinde olmasından dolayı hayvan hareketlen yoğun olmakta ve bu nedenle de hastalık riski her zaman yüksek olmaktadır. İlimizde 2010 yılında 35 yerleşim yerinde bu hastalık görülmüştür. 16 yerleşim yerinde sona ermiştir.” diye konuştu.
//ALTAN, ŞAP HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalığın, et veriminde yüzde 30 ile 45, süt veriminde de, yüzde 15 ile 35 arasında verim kayıplarına neden olduğunu kaydeden Altan, “Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. İlimizdeki Şap vakalarının daha çok hayvan hareketleriyle ilgilidir. Şehre dışarıdan sokulan hayvanlar yoluyla bulaşan hastalığın, hastalıklı hayvanlarla birlikte ortak olarak kullanılan mera, çayır ve araziler vasıtasıyla da yaydım göstermektedir.
İlimizde yaz başında Şap vakalarıyla ilgili olarak bazı ilçelerde karantina ilan edilmiştir. Bu karantina bazı ilçelerimizde devam etmektedir, bazı ilçelerimizde de kaldırılmıştır. Şuan itibariyle kapalı olan hayvan pazarları mevcuttur. Şap hastalığına neden olan virüsün dönem dönem şekil değiştirmesinden dolayı mücadele iyice zorlaşmıştır. Bu nedenle hastalık mümkün mertebe kontrol altında tutulmalıdır.” dedi.
//VERİM KAYBI YÜZÜNDEN YÜKSELEN FİYATLAR
Raporda, Şap hastalığı yüzünden görülen verim kayıplarının süt ve süt ürünlerinin fiyatlarına yansıdığına işaret edilirken, Komisyon Başkanı Altan, “Erzurum'da bu yıl ciddi oranda artış gösteren Şap hastalığı, önce süt üretimini, ardından fiyatları vurdu. Erzurum'da geçen yıl kilosu 4 ile 5 TL arasında değişen Civil peynir, sezon ortasında 7,5 TL'yi gördü. Köylerde bu yıl sanki de kıtlık başladı. Köylülerin ürettiği Civil peynir, bazı köylerin kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma geldi.” şeklinde konuştu.
Şap hastalığına karşı alınması gereken koruyucu önlemlere ilişkin bilgiler de veren Mahmut Altan, ‘Bir yaşına kadar olanlara 4 ayda bir, bir yaşından sonra 6 ayda bir kombine aşılar yapılmalıdır. Aşılar soğuk zincir içerisinde taşınmalı ve kurallara uygun tatbik edilmelidir. Yeni satın alınan hayvanlar en az 10 gün karantinaya alınmalıdır. Ahırlara hayvan bakıcısından başkasının girmemesi, bakıcının ahırdı özel elbise, çizme kullanması gerekmektedir. Sağım öncesi ve sonrası malzemelerin mutlaka sıcak su ile yıkanması lazımdır. Hastalıklı bölgelerden asla hayvan alınmamalıdır. Ölen hayvanların yakılarak yahut derin çukurlara gömülüp üzerine kireç dökülmeli, kullanılan malzemeler 70 ile 80 derece arasında kaynatılmalıdır. Tarım Müdürlükleri tarafından yapılan ücretsiz aşı kampanyaları sürdürülmesi sağlanmalıdır. Hastalığın bulunduğu mihraklarda karantina tedbirlerine titizlikle riayet edilmelidir. Hayvan nakillerinde nakli yapanlar bilinçlendirilerek dezenfeksiyon kurallarına uymaları sağlanmalıdır.İlimizde bulunan hayvan pazarlarının ruhsatlandırmaları sağlanarak, kontrolsüz hayvan hareketlerinin önüne geçilmelidir.”