ERZURUM NEREDE
Dünyanın kullandığı en büyük arama motoru olan google’da Erzurum’un edebi, tarihi şahsiyetleriyle ilgili bilgilerin çok büyük bir bölümü yüzeysel. Biyografilerde Erzurum’un beşeri değerleriyle ilgili ifadelerin ekserisi bilimsel dayanaktan yoksun. İlle ilgili kaynak taramalarında öne çıkanlar ya amatörce yapılmış değerlendirmeler, ya da sıradan araştırmalar. Dahası değerlerimizin bir futbolcu, bir aktör kadar bile tanıtımı yok.
AMATÖRCE TANITIM OLMAZ
İnternette Erzurum’u okumak isteyenler, yeterli, bilimsel tabanlı ve doyurucu bilgilere ulaşamıyorlar. Amatör heyecanlarla hazırlanmış ve arama motorlarında yer bulmuş dokümanların neredeyse tamamı eksik ve hatalı. Mesela, İbrahim Hakkı gibi evrensel bir değer haline gelmiş olan Erzurum’un iftiharı olan şahsiyetle ilgili olarak bile aleyhte yorum ve haberlere rastlanıyor.Cevap veren yok, gerçek bilgi sunan yok. Erzurum, bilişimde de sahipsizliğinin gereği olarak, olup bitenlere ve yazılıp çizilenlere sadece seyirci kalıyor.
SANAL ORTAMDA YOKUZ
Şair Nef’i, İbrahim Hakkı Hz.leri başta olmak üzere Erzurum’un yetiştirdiği müstesna değerlerle ilgili bilgiler, onlar ve yetiştikleri İl hakkında doyurucu bilgiler içermiyor. Biyografi ve ansiklopedi türünde işlev üstlenen bazı sitelerin aktardığı bilgiler yetersiz. Bilişim ortamında Erzurum kayıp…
GÖREV ÜNİVERSİTENİN
Erzurum Atatürk Üniversitesi, ilin ve bölgenin bilimde ifadesi. Üniversitede görev yapan ve çok değerli bilimsel çalışmalara imza atan yüzlerce tarihçi, edebiyatçı, arkeolog, sosyal bilimci bilim adamlarımız var. Buna rağmen Üniversiteye ait sitede, Erzurum’a ait değerleri aktaran, tanıtan ve akademik düzeyde bilgi veren çalışmalar yok. Varsa da sıradan vatandaşın ulaşması mümkün değil. Üniversitenin bile yeterince tanıtmadığı Erzurum, adeta sahipsiz..
DOSİAD 14 YIL ÖNCE UYARMIŞTI
DOSİAD tarafından 1996’da gündeme getirilen Erzurum kütüphanesi ya da kitaplığının sanal ve reel boyutta artık kurulması önerisinin yerine getirilmesi tarihi bir görev. İle ait tarihi dokümanlar, kaynaklar dağınık halde. Tüm bunların bir araya toplanacağı ve sanal ortama da aktarılacağı bir hizmete ihtiyaç var. Bunu gerçekleştirecek yegane kurum ise Atatürk Üniversitesi.
ERZURUM ANSİKLOPEDİSİ İHTİYACI
Yine DOSİAD tarafından kamuoyuna deklare edilen, “Erzurum ansiklopedisi”nin hazırlanması önerisi, yıllardır, bu görevi üstlenecek kurumları bekliyor. Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesinin ortaklaşa yürüteceği bir çalışmayla bu ansiklopedinin hazırlanması mümkün. Üniversitenin bilimsel gücü Erzurum Ansiklopedisinin hazırlanması için en büyük dayanak. Ne ki, bu yolda atılmış ne bir adım var, ne de bir çaba. Erzurum internet okyanusunda kaybedilmiş bir inci, reel boyutta bulunmaya mahkum bırakılmış bir hazine durumunda.
YENİ NESİL VE ERZURUM
İnternet’le iç içe yaşayan yeni nesil, ne Şair Nef’i’yi, Ne İbrahim Hakkı’yı tanıyor..Mülhemi’den, İrşadi’den haberleri yok.. Emrah kayıplarda..Pertev Paşa, Ziya Paşa unutulmuş..Solakzade sadece camilerde anılıyor.. Hazık Efendi meçhullerde..Kadı Darir’den haberdar olanlar sessiz bir azınlık. Reel boyutta olduğu gibi sanal boyutta da Erzurum kayıp..Ve Erzurum kayıp..
KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM..
Değerlerine sahip çıkma kültürünü yitiren, görevini unutan Erzurumlu sadece hikayeler ve kulaktan dolma rivayetlerle adeta uyuyor. İle ait kavramların içi boşaltılıyor. Bilişim imkanları geliştikçe değerlerimiz yitiyor. Erzurum interneti tanıtımında kullanamıyor. Bu süreç kesintiye uğramazsa, birkaç on yıl sonra sosyo kültürel boyutta Erzurum’dan geriye bir şey kalmayacak. Artık kendimizi avutmak ve kandırmaktan kurtulmak ve sıyrılmak zamanı. Atatürk üniversitesi tarihi bir görevle karşı karşıya..