Erzurum Atatürk Üniversite Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Salim Başol Tekin, Güneş Vakfı’nda düzenlenen konferansta kanser hastalığı ve kansere yol açan sebepler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
//VAKIF SAĞLIK SORUNLARINA YOĞUNLAŞTI
Güneş Vakfı’nın geleneksel olarak düzenlediği Cuma konferanslarının bu haftaki konuğu Türkiye’nin önemli onkologları arasında gösterilen Prof. Dr. Salim Başol Tekin oldu.
Kanser hastalığına yol açan sebepler, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Salim Başol Tekin, kanserin hala şanssız bir hastalık olduğunu belirterek tedavisinde oldukça zorlandıklarını belirtti.
Erken teşhisin tedavide başarıyı artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Tekin, kanserin vücudun herhangi bir organında bulaşabileceğini söyledi.
//ASRIN BELASI:KANSER
Kadınlarda en fazla meme kanseri türünün görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Tekin, erkeklerde ise prostat kanserinin en fazla görülen kanser türü olduğunu belirtti.
Kanserin en önemli sebeplerinden birisinin sigara içilmesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tekin, hastalığın genellikle 40 yaş üzerinde yaşandığını, kanserin bir ileri yaş hastalığı olduğunu söyledi. Kanser hastası vakalarının büyük bir bölümünün 60 ve üzeri yaşlarda olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tekin, dünyada her yıl 10.5 milyon insanın kansere yakalandığını ve her yıl 1.5 milyon insanın bu hastalık yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti.
Dünyada ölüm oranlarında ilk sırada kalp damar hastalıklarının geldiğini, ikinci sırada ise kanser vakalarının bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Salim Başol Tekin, son yıllarda kanser vakalarındaki artış sayısı ve ölüm oranının kalp hastalıklarının önüne geçtiğini söyledi.
//KANSER VE ALIŞKANLIKLARIMIZ
Kanserin insanların alışkanlıkları sonucu ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Salim Başol Tekin, “Sigara kanserde en önemli risk faktörlerinden birisi. Sigara dumanında 35 farklı kanserojen madde var. Tuzlu yiyecekler, turşu, çok kızarmış et, yanmış et, isli ekmek, bayat yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Yiyecekleri mutlaka çeşitlendirmeliyiz. Bugün Buzdolabı yiyeceklerin taze saklanması konusunda önemli bir avantaj sağlıyor. Taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Sigarayla birlikte alışılmış yemeklerden de vazgeçilmelidir” diye konuştu.
//RADYASYON BEYİN TÜMÖRÜ RİSKİNİ ARTIRIYOR
Prof. Dr. Salim Başol Tekin, kanser vakalarında en önemli ikinci etkenin ise radyasyon olduğunu söyledi. Günümüzde hayatın bir parçasına dönüşen cep telefonları, televizyon, bilgisayar, yüksek gerilim hatları, baz istasyonlarının bu anlamda önemli bir tehlike oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Salim Başol Tekin, radyasyona maruz kalan insanlarda beyin tümörü riskinin ciddi oranda arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Salim Başol Tekin, 2Cep telefonları ile çok kısa konuşulmalı, sürekli cep telefonu ile konuşma alışkanlıklarından vazgeçilmelidir” dedi.
MERMERLER RADON GAZI YAYIYOR
Prof. Dr. Salim Başol Tekin, öte yandan evlerde kullanılan mermer, granit taşlarında radon gazi bulunduğunu ve bu gazında özellikle sigara içen ev hanımlarında akciğer kanserlerine yol açtığına dikkat çekti. Havalandırma sistemlerinin çok iyi olmadığı evlerde bu gazın sürekli tenefüs edilmek zorunda kalındığını dile getiren Prof. Dr. Salim Başol Tekin, ev hanımlarını uyardı.
// MAKYAJ MALZEMELERİ KANSERE YOL AÇIYOR
Prof. Dr. Salim Başol Tekin, obezitenin özellikle bayanlarda meme kanserlerine yakalanma riskini artırdığını kaydederek, bu grupta bulunan bayanları daha sık kontrole gitmeleri konusunda uyardı. Bayanların kullandığı makyaj malzemelerinin de kansere yol açan maddeler içerdiğini anlatan Prof. Dr. Salim Başol Tekin,bayanların makyaj malzemesi kullanırken de çok dikkatli olmalı gerektiğini ifade etti.
//KANSER RİSKİNİ ARTIRAN ETKENLER
Prof. Dr. Salim Başol Tekin, boya maddelerinin, çözücülerin, kimyasal ve endüstride kullanılan bir çok ürünün kanser riskini artırdığını ifade ederek, hava kirliliğinin de kansere zemin hazırlayan faktörler arasında bulunduğunu belirtti.
Konferans sonunda konuşan Güneş vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, birinci dönem konferanslarının tamamlandığını ve ikinci dönem konferanslarının Mart ayı ile birlikte yeniden başlayacağını söyledi.
Prof. Dr. Salim Başol Tekin’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Ceylan, ikinci dönemde farklı konu ve konuşmacılarda geleneksel Cuma konferanslarını sürdüreceklerini bildirdi.