Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, yardımcılarıyla birlikte habercilerin karşısına geçti. Prof. Dr. Koçak ve kurmaylarının bir araya geldiği tanışma toplantısında hem çalışmalar anlatıldı, hem de habercilerle görüş alışverişinde bulunuldu.
ERZURUM TÜRKİYE’NİN YÜREĞİ
Erzurum’daki yerel ve yaygın basın kuruluşlarından temsilcilerle, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Feridun Fazıl Özsoy’un katıldığı tanışma toplantısının açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’un, Türkiye’nin stratejik bir öneme sahip illerinden olmasının yanında, basının da kalbi olduğunu söyledi.
ERZURUM ANADOLU’NUN BASIN MERKEZİ
Koçak, İstanbul’dan sonra Anadolu’da ilk gazetenin yayımlandığı ilin Erzurum olduğunu belirterek, “Erzurum 140 yıldan bu yana basının merkezi olmuş, yine Cumhuriyet’in kurulmasında bu şehir, basınıyla büyük rol oynamıştır” dedi. Milli mücadele ruhunun canlandırılmasında, özellikle Albayrak Gazetesi’nin büyük bir misyon üstlendiğini anlatan Koçak, gazetenin o dönemde yayımlanan nüshalarını göstererek, “Erzurum, Cumhuriyet’in kurulmasında önayak olmuş bir şehirdir. Cumhuriyet’in temelleri bu şehirde atılmıştır. Milli ruhun diri tutulmasında ve harekete geçirilmesinde ise, Erzurum basını rol almıştır” diye konuştu. Üniversitenin hizmet standardını yükseltmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Hikmet Koçak, bu süreçte basınla birlikte hareket etmenin önemine değinerek, “Hep birlikte güzel işlere imza atacağımıza inanıyoruz” dedi.
2011 KIŞ OYUNLARI’NA HAZIRLIK SÜRECİ
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’un, 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları gibi önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağını belirterek, organizasyona hazırlık sürecinde yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.
2011 Kış Oyunları’nın gerçekleştirileceği Erzurum’da, sporcuların ve Erzurum’da konuşlanacak olan katılımcıların barınma ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılan yurt yatırımlarının devam ettiğini anlatan Koçak, “Bu tür organizasyonlarda en çok önemsenen husus, sağlık hizmetleridir. Çünkü ilimize gelecek olan insanlar, dünya standartlarında hizmet isteyecekler. İşte biz bunun gereğini yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.
KIZILAY TESİSLERİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NE TAHSİS EDİLDİ
Üniversitenin, Türkiye’nin sayılı bilim yuvalarından birisi olduğunu, şehrin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına da önemli katkılar sunduğunu dile getiren Koçak, “Türkiye’nin fiziki yapı itibariyle en büyük yerleşkelerinden birine sahip olan üniversitemiz, bilim dünyasına bulunduğu katkıların yanında, yurt, sağlık ve dersane hizmetleri de vermektedir. Ayrıca Kızılay Başkanımız Sayın Mithat Turgutcan, Palandöken’de bulunan ve Kızılay’a ait olan tesisleri üniversiteye tahsis etti. Bundan büyük mutluluk duyduk” dedi.
Üniversite bünyesinde hizmet veren hastanelerin, Erzurum’daki sağlık hizmetlerinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Koçak, Yakutiye ve Aziziye Araştırma hastaneleri ile ilgili olarak çok ciddi çalışmalar yürütüleceğini belirtti.
ARAŞTIRMA HASTANELERİNİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK
Yakutiye Araştırma Hastanesi’nin yanında yapılan yeni hastane binasının yıl sonu itibariyle tamamlanacağını, ancak faaliyete bir dahaki yıl geçeceğini bildiren Hikmet Koçak, “Yakutiye Araştırma Hastanesi’ni yeni binaya taşıdıktan sonra boş kalan binada tadilat ve onarım işlemleri gerçekleştirilecek. Bununla ilgili olarak ilgili makamlara başvurumuzu yapmışız, kaynak için yanıt bekliyoruz. Yani bu binanın onarımı için açıkçası sponsor arıyoruz” diye konuştu. Hastanelerin yenilenmesinin ardından her iki binanın birbirine bağlanacağını belirten Koçak, “Hastanelerimiz bin 200 yatak kapasiteli olacak, ama bu yeterli değil” diyerek, Fizik Tedavi ve Onkoloji alanında ise, hastanelerden ayrı bir yapılanma düşündüklerini kaydetti.
Hikmet Koçak, “Hastanelerimizde özellikle acil sağlık hizmetlerinde çok önemli yapılanmalar gerçekleştireceğiz. Hem fiziki olarak, hem de personel anlamında tüm eksiklikleri giderecek, hastanelerimizin çehresini değiştireceğiz” diye konuştu.
A.Ü.FEN EDEBİYAT FAKÜLTELERİ AYRILAN İLK ÜNİVERSİTE
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversitedeki fakülte, araştırma merkezleri ve enstitülerle ilgili olarak bilgiler de verdi. Fen Edebiyat Fakültesi’nin bundan böyle iki ayrı fakülte olarak eğitim vereceğini aktaran Koçak, “Türkiye’de Fen Edebiyat Fakültesi’nin birbirinden ayrıldığı ilk üniversite biz olduk. Bu da bizim için bir ayrıcalıktır” dedi.
Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Hemşirelik Meslek Yüksekokulu için de başvurularının olduğuna dikkati çekerek, “YÖK’ten karar çıktı, Bakanlar Kurulu’na sunuldu. Karar oradan da çıkınca, Hemşirelik Meslek Yüksekokulumuz Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak eğitim vermeye devam edecek. Horasan, Uzundere ve Pazaryolu’nda Meslek Yüksekokulu talepleri var. Şu an inceleme aşamasındayız. Yerel yönetimlerin ne gibi bir destek vereceğini inceliyoruz. Ayrıca Aşkale’ye maden bilimleri yüksekokulu kurma projemiz var” diye konuştu.
KAFKAS ENSTİTÜSÜ’NÜ KURMAK İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLANIYOR
Şu anda üzerinde önemle durdukları konunun, Kafkas Enstitüsü’nü kurmak olduğunu aktaran Koçak, Trakya Üniversitesi’nin bu yönde bir çalışması olduğunu anlatarak, “Trakya Üniversitesi, Balkan Ülkeleri Enstitüsü’nü kurma girişiminde bulundu. Onlar bizden bir adım öndeler, çünkü bu işe daha önce başladılar. Biz de Kafkas Enstitüsü’nü hayata geçireceğiz. Bu sayede Türki Cumhuriyetlerine açılacağız. İlkbaharla birlikte üniversitelerle temasa geçecek ve anlaşmalar yapacağız” şeklinde konuştu.
Koçak, Almanya ve Azerbaycan’da yüksekokul bölümleri açmayı düşündüklerini de belirterek, bu yapılanmada karşılıklı öğrenci mübadelesinin de mümkün olacağını ifade etti.
ÖZSOY: ERZURUM ÜNİVERSİTELER ŞEHRİ
Atatürk Üniversitesi’nin Cumhuriyet tarihinde kazanılmış en önemli bir eğitim yuvası olduğuna dikkat çeken Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ise, Erzurum’un bir kültür şehri olduğunu söyledi. Özsoy, şöyle konuştu: “Erzurum basını Cumhuriyet’in kurulmasında Milli Mücadele’nin kazanılmasında büyük görevler üstlendi. Bunun yanında Erzurum’da üniversitenin köklü bir geçmişi var. Yakutiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese o zamanlarda kurulan üniversitelerdir. Cumhuriyet’le birlikte Atatürk Üniversitesi’nin Erzurum’a kurulması ülke ve bölge için büyük bir kazanımdır. Atatürk Üniversitesi ekonomik ve sosyal anlamda bölgeye ve şehrimize önemli katkı sağlamıştır. Üniversitemiz aldığı bayrağı daha ileri götürecektir. Sorunlarımızdan çok yaşadığımız şehre karşı sorumluluklarımız vardır. Erzurum basını, bu sorumluluğun bilinciyle ülkemizi, ilimizi ve üniversitemizi daha güzel günlere taşıyacaktır”