2009 YILI FİTRELERİ
2009 Ramazan ayında verilecek sadaka-ı fıtır miktarı 6.50 kuruş olarak belirlendi.Din İşleri Yüksek Kurulu, asgari ücret geçim standardı ve gıda fiyatları gibi kriterler ile, bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önüne alınarak, 2009 Yılı Ramazan ayının başlangıcından, 2010 Yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede Sadaka-ı Fıtır miktarının 6.50 Kuruş olarak belirlenmesine, Sadaka-ı fıtrın ayni olarak ödenebileceği gibi nakden de ödenebileceğine karar verdi.
RAHMET VE BEREKET İKLİMİ
Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Ramazan ayının müstesna bir zaman dilimi olduğunu belirterek, “ İradeleri merhametle eğiten ve özgürleştiren oruç ibadetinin yerine getirildiği evrensel mesajını anlamak ve içselleştirmek üzere Kur`an-ı Kerim`in daha çok okunduğu, insani ve ahlaki erdemlerin daha güçlü bir şekilde hayata yansıdığı, sosyal yardımlaşmanın ve paylaşmanın arttığı, birlik ve beraberlik ruhunun canlandığı müstesna bir zaman dilimi olan ramazan ayına erişmenin hazzını yaşıyoruz.” dedi.
BARDAKOĞLU’NUN MESAJI
Bardakoğlu, Diyanet aylık Dergisi’ne yaptığı açıklamada, “ Baştan sona bir feyz, rahmet ve bereket mevsimi olan bu günlerde iradeleri güçlendiren oruç, cömertliği, ikramı ve paylaşmayı öğreten iftar, ibadetin neşe ve coşkusunu bütün topluma yayan teravih, hayır ve bereketin ne olduğunu gösteren sahur, bütün bu yüksek değerlerin manevi dünyamızı kuşattığı Kadir Gecesi, akıl ve gönülleri manevi bir atmosferde zirveye taşıyan ve dinî duygunun kolektif olarak paylaşılmasını sağlayan hatim ve mukabeleler, toplumun sosyal yaralarını saran zekât ve fitreler, toplumun birlik ve beraberliğini pekiştiren bayram ile ramazan ayı, ferdi hayatta dindarlığın, sosyal hayatta dayanışma ve kaynaşmanın yoğun olarak yaşanmasına ve Müslümanlar olarak arınma ve yenilenme bilincimizin tazelenmesine vesile olur.” ifadelerini kullandı.
ERZURUM ÇARŞILARI CANLANDI
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte Erzurum’da da ticari hayat canlandı. Üniversitenin tatile girmesiyle birlikte durgunluğa giren, krizin etkisiyle ciddi bunalım yaşayan sektör Ramazan ayının bereketiyle yeniden hareketlendi. Geleneksel Ramazan kültürünü yaşatmak ve yaşamak isteyen Erzurumlular, özellikle iftar ve sahur sofraları için alışverişe yoğunlaştı. Hayırseverler de yoksul evlerine ulaştırılmak üzere gıda paketleri hazırlığına başladı.
ERZURUM’DA SOSYAL YARDIMLAŞMA
Sosyal yardımlaşmanın doruk noktasına ulaşacağı Ramazan ayında bazı sivil toplum kuruluşları, kaymakamlıklar ve belediyelerin iftar çadırları açacağı öğrenildi. ERVAK, ERGİAD, DASİDEF iftar çadırlarıyla yoksulları sevindirecek. Yakutiye Kaymakamlığı 4 bini aşkın dar gelirli ve ihtiyaçlı aileye yardım ulaştıracak. SYDV yoksullara gıda paketi dağıtımına ağırlık verecek.
MÜFTÜLÜK RAMAZAN’A HAZIR
Ramazan ayı dolayısıyla Erzurum Müftülüğü bir dizi tedbir aldı. 220 Camide ramazan ayı boyunca mukabeleler okunacak. Lalapaşa ve Ulucami’de merkezi olarak gerçekleştirilecek vaazlar tüm camilere ulaştırılacak. Şehit ve Gazi aileleri başta olmak üzere, cezaevleri, hastaneler ve yurtlarda Ramazan ayı boyunca ziyaret programları hazırlayan Erzurum Müftülüğü, yoksul ailelere yönelik iftar programları düzenleyecek.
MERKEZİ SİSTEM TEPKİSİ
Ezanın bir merkezden okunması uygulamasını iki yıl önce başlatan Müftülük, geçen yıl olduğu gibi Ramazan vaaz programlarını da merkezi sistemden gerçekleştirecek. Vatandaşların bir bölümü uygulamanın Ramazan ibadetlerinde heyecanı yok ettiğini belirtirken, bir kesim vatandaş da merkezi uygulamayla bilgilendirme yanlışlığının önlendiğini savunuyor.
KAHVEHANE GELENEĞİ BU YIL YOK..
Erzurum’da sahura kadar açık kalan kahvehaneler ise bu yıl önemli bir değişim yaşayacak. Kapalı alanlarda sigara içilmesi yasağı sebebiyle, dışarıda müşteri ağırlama imkanı bulunamayan çok sayıda kahvehane bu yıl kapalı kalacak. Bu alanlarda Ramazan gecelerini geçiren vatandaşlar da başka eğlence alanlarına yönelecek. Bir diğer değişimde içme suyunda yaşanacak. Şebeke sularındaki belirsizlik sebebiyle iftar saatleri öncesinde çeşme başlarında yoğunluk yaşanacak.