Erzurum'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında "Kadına Yönelik Şiddet" paneli düzenlendi.Pnele Vali Sebahattin Öztürk, kamu, kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultan Murat Aydın, şiddete uğrayan kadınlara yönelik yaptıkları kurumsal çalışmaları anlattı.
//ÖZTÜRK’ÜN VURGUSU
Vali Sebahattin Öztürk, kadınlara önem vermeyen toplumların varlığını sürdüremeyeceğini kaydederek, "Toplumu aileler oluşturur. Aileyi ise kadınlar ayakta tutar" dedi.
Daha sonra Aile Danışma Merkezi Müdürü Ayla Aydeniz, tarafından "Kadına Yönelik Şiddet" paneli verildi. Aydeniz, "8 Mart Dünya Kadınlar günü içinde bulunduğumuz yüzyılın başlarından bu yana tüm dünyada kadınların daha hakça daha insanca yaşam özlemlerini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır" dedi.
//KADINA ŞİDDET
Kadına yönelik şiddetin; kadının fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel olan hareketlerden kaynaklandığını ifade eden Aydeniz, "Tokat atmak, tekmelemek, yumruklamak, hırpalamak, kolunu bükmek, boğazını sıkmak, bağlamak, saçını çekmek, kesici veya vurucu aletlerle yaralamak, kezzap veya kaynar suyla yakmak, vücudunda sigara söndürmek, ellerini ayaklarını ezmek, sakat bırakmak, işkence yapmak, sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakmak, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olarak bedensel zarar görmesine neden olmak gibi eylemler fiziksel şiddettir. Ülke genelinde fiziksel şiddet oranı yüzde 39, Batı Marmara’da fiziksel şiddet oranı yüzde 25, Kuzey Doğu Anadolu’da bu oran yüzde 53’tür. Evlenmiş kadınlar arasında cinsel şiddet oranı yüzde 15, ülke genelinde psikolojik şiddet oranı yüzde 44’dür. Ülke genelinde ekonomik şiddet oranı yüzde 23, Türkiye’de Aile İçi Suçların yüzde 90’ı kadına karşı işlenmektedir." diye konuştu.
//18 KADIN ŞEFKAT EVİNE SIĞINDI
Erzurum İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü 2009 yılı itibari verilerine göre 18 kadın'ın şefkat evi başvurusu yaptığını belirten Aydeniz, "Alo 183 Kadın ve Çocuk Danışma hattına ilimizden 87 başvuru yapılmış olup bu başvurulardan 30 tanesi kadınlarla ilgilidir. İl Emniyet Müdürlüğü verilerine göre 2009 yılı itibariyle Erzurum genelinde 7 bin 288 olay meydana gelmiş olup, bu olaylarda 13 bin 053 kişi mağdur veya müşteki durumundadır. Bunlardan 3 bin 198’i kadındır. Kadınların maruz kaldığı olaylara bakıldığında genelde kasten yaralama, darp, cinsel istismar, aile fertlerine kötü muamele, kişi hürriyetinden yoksun bırakma ve hakaret gibi suçların ilk sıralarda olduğu görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Programda son olarak konuşan Erzurum Baro Başkanı Naci Turan da kadın erkek eşitliğinin her alanda olması gerektiğini vurguladı.