ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sakaryaspor, Atanas Kabov'u kadrosuna kattı
Sakaryaspor, Atanas Kabov'u kadrosuna kattı
Serkan Asan, Iğdır FK'da
Serkan Asan, Iğdır FK'da
Karagümrük, Salih Dursun'u duyurdu
Karagümrük, Salih Dursun'u duyurdu
Boluspor’da Kahraman dönemi sona erdi
Boluspor’da Kahraman dönemi sona erdi
Pendikspor, Stelios Kitsiou'yu kadrosuna kattı
Pendikspor, Stelios Kitsiou'yu kadrosuna kattı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Kasım 2009 Perşembe - 00:01

Organ bağışı, can bağışı

İHA/İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Vançelik, “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayısının yetersizliğinin bir çok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine sebep olduğunu bildirdi.

Organ bağışı, can bağışı

Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Serhat Vançelik, “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayısının yetersizliğinin bir çok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine sebep olduğunu bildirdi.
//VANÇELİK HAFTA DOLAYISIYLA AÇIKLAMA YAPTI
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarının başında yer aldığını dile getiren Dr. Vançelik, “Türkiye’de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybetmekte veya hastaların bir kısmı tedavi olabilmek amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmak istemektedir” dedi.
//ORGAN VE DOKU NAKLİNİN ÖNEMİ
Organ ve doku nakli hizmetlerinin ülkemiz açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Sağlık Müdürü Doç Dr. Serhat Vançelik daha sonra şunları kaydetti; “Tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır. Bu hastaların bir kısmı uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını kaybetmekte, bir kısmı ise tedavi olmak amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmaya çalışmaktadır. Yurt dışı tedavileri, ülkemize trilyonlarca liralık maliyet getirmektedir. Yurt dışına tedaviye giden bazı hastalar ise uygun olmayan koşullarda yapılan nakiller nedeniyle hayatlarını kaybetmektedirler. Organ ve doku nakli ile ilgili hizmetler 2238 sayılı kanun ile yürürlüktedir. Bu kanunla organ ve doku nakli ile ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir. 18 yaşından büyük ve mümeyyiz olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az iki tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın bir hekim tarafından imzalanması gereklidir. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Cins, ırk, din, zengin-fakir ayırımı yapılmaz 2008 yılı istatistiki verilerine göre ülkemizde 1613 böbrek, 598 karaciğer ve 12 kalp nakli yapılmıştır.”
//ERZURUM’DA 85 ORGAN NAKLİ YAPILDI
Erzurum’da son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde 70 böbrek, 15 karaciğer nakli yapıldığını kaydeden Vançelik şunları söyledi,” Ancak Türkiye’de, yaklaşık 40 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak ‘böbrek nakli olabilmek umuduyla’ yaşamını sürdürmeye çalıştığı düşünülürse organ bağışı konusunda çok fazla duyarlı bir toplum olduğumuz söylenemez. Çünkü, bu hastaların yılda sadece 600’ü bu olanağa kavuşuyor. Türkiye’de yeterli sayıda ‘Organ Nakli Merkezi’ ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü olarak “Her Organ Bir Hayattır, Her Hayat Bir İnsandır” sloganımızla organ bağışına destek olmanızı ve duyarlılık göstermenizi bekliyoruz.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşı’da ayırımcılık iddiası
CİHAN/Domuz gribine karşı, sadece sağlık kuruluşlarında çalışan kadrolu ...
Onkoloji'de Erzurum farkı
GHA/Erzurum Numune Hastanesi’nde hizmete açılan Tıbbi Onkoloji Ünitesi’nde, ...
Kar altında soba telaşı
İHA/Kış, Doğu Anadolu Bölgesinde yaşamı güçleştiriyor. Yoksulluğun kol ...
 
Doğu’da aşı seferberliği sürüyor
Ağrı'da domuz gribi nedeni ile tüm sağlık çalışanları aşılandı.
Akdağ aşı oldu, Başbakan olmadı..
İHA/Sağlık Bakanı Akdağ, pandemik H1N1 gribi 'domuz gribi' aşısı yaptırdı. ...
Bağış bilincimiz zayıf
İHA/Organ Nakli Bölge Koordinatörü Op. Dr. Aslan, Türkiye de organ bağışı ...
 
Kara kış hastaneleri doldurdu
İHA/Erzurum'da erken bastıran kara kış bronşit ve astım hastalarını da ...
Güvercinler yaşamlarının ayrılmaz parçası
Erzurum'un soğuk kış günlerinde "Kuşçular Kıraathanesi''nde toplanan ...
Domuz Gribi aşısı seferberliği
Doğu Anadolu Bölgesi illerinde Domuz Gribi aşılama çalışmaları başladı. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva