OLTU’DA KIRMIZI PATATES ÜRETİLDİ
Oltu ilçesi semt pazarında meyve ve sebze satan Mahmut Kısa, kendi tarlasında ürettiği kırmızı patatesi görücüye çıkardı."Amerikan patatesi" adını verdiği patatesin yörede ilk üreticisi olduğunu söyleyen Kısa(46), "Evimizde her türlü yemeği yapılan patatesin kırmızı rengini gören müşteriler bir hayli şaşırıyor. Mutfak ve damak zevkimize katkıda bulunmak güzel birşey. Müşterilerime tavsiye ediyorum. Alıp bir denesinler, çok güzel bir tadı var." şeklinde konuştu.
KIRMIZI PATATTES’İN VERİMLİLİĞİ YÜKSEK
Kırmızı patatesin zengin mutfaklarını süslediğini ileri süren Mahmut Kısa, "Bugün turistik yörelerde kırmızı patatesin kilosu 29 YTL'den satılıyor. Kendi tarlamda ellerimle ektiğim kırmızı patatesin kilosunu 75 YKr'tan satıyorum. Ziraatten aldığım kırmızı patates tohumlarını 10 dönümlük arazime ektim. 10 ton ektiğim tarladan 40 ton ürün kırmızı patates aldım."dedi. Kısa, vatandaşın patatese biraz temkinli yaklaştığını söyledi.
PATATESİN HİKAYESİ
Edinilen bilgilere göre patates Türkiye'ye Almanya'dan geldi. Adapazarı' nda ilk üretilen patates buradan ülke geneline yayıldı. Patatesler arasında en makbulü sarı patates olarak biliniyor.. Türkiye'de patates en çok Adapazarı, Bolu, İzmit, Niğde, Erzurum, Trabzon, Kayseri, Ege Bölgesi ve Ürgüp, Ödemiş dolaylarında yetiştiriliyor. Yurdumuzda, ortalama olarak yılda 300 ila 500 bin ton sarı patates elde edilmektedir. Patates, dış kabuk rengine göre sarı ve kırmızı olarak ikiye ayrılıyor. Kırmızı patates daha tatlı. Ayrıca kabuk altı rengine göre de ikiye ayrılan patates sarı ve beyaz olarak da sınıflandırılır. Beyaz patates daha çok Bolu yöresinde yetiştiriliyor. Düzgün ve oval. Buna aynı zamanda "Bolu Patatesi" de deniyor. Bu patates yemeklerde daha dayanıklıdır, yani çabuk dağılmıyor. Sarı patates, kızartmalarda, pürelerde tercih ediliyor.
PATATES YEMEKLERİ
Türk mutfağında önemli bir yeri olan patatesten çok sayıda yemek yapılıyor. İşte bazıları: Patates çorbası, buğulama, etli, musakka, patates bastı, püre , köfte, pane, salatası, tava, sote, rüşti, kibrit, cips,gofret, silkme, oturtma, pilaki, fırında, sufle, haşlama,