//İLAÇ UZMANINDAN ÖNERİLER
Betis İlaçlama Genel Koordinatörü Mehmet Nuri Alim, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan kenelerin, artık hayatın bir parçası haline geldiğini söyledi. Kenelerden korkmak yerine, birlikte nasıl yaşanabileceği ve mücadele edileceğinin öğrenilmesi gerektiğini kaydeden Alim, bu konuda halkın bilinçlenmesinin gerektiğini söyledi. Kene mücadelesinin çok önemli olmakla birlikte oldukça zor göründüğüne dikkati çeken Alim, “Keneler yumurta dönemleri hariç diğer biyolojik evrelerinde insanlara hücum ederek kan emebilir. Hem mera keneleri hem de mesken keneleri gelişmelerini sürdürebilmek ve nesillerini devam ettirebilmek için konakçılarından kan emmek zorundadırlar. Bu nedenle öncelikle konakçılar kenelerden uzak tutulmalı ve kenelerin kan emmeleri engellenmelidir.” dedi.
Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınılması gerektiğini kaydeden Alim, hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücudun belirli aralıklarla kene yönünden kontrol edilmesi, vücuda yapışmamış olanların dikkatlice toplanıp öldürülmesinin şart olduğunu söyledi.
//ETKİN MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Diğer önemli hususlardan birisinin de, piknik amaçlı olarak su kenarları ve otlak şeklindeki yerlerde bulunanlarla ilgili olduğunu anlatan Mehmet Nuri Alim, “Çalı, çırpı ve gür ot bulunan yerlerden uzak durulmalı, bu gibi yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemelidir.Kenelerin çevrede çok olması halinde; mera, çayır, çalı, çırpı ve gür otların bulunduğu yerler gibi kenelerin yaşamasına müsait alanlarda, diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, çok dikkatlice akarisid uygulamalarına başvurulabilir. Mayıs ayı ile birlikte Ekim ayında kadar her 10 günde bir geniş çevre ilaçlamaları faydalı görülmektedir.” diye konuştu. Kenelere karşı yapılan ilaçlamaların, KKKA konusunda bilimsel ve teknik yeterliliğe sahip bir çerçevede yapılmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Alim, “İlkbahar ve sonbahar döneminde olmak üzere yılda en az 2 kez ağıllar ve ahırlarda, hayvan gübrelerinin döküldüğü alanlar, çeşme başları ve hayvan durakları ile parazitlerin bulunabileceği muhtemel alanlarda pülverizatör ile ilaçlama yapılmasının yetiştiricilere iyi bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Günümüze kadar kullanılan hiç bir mücadele yöntemi, bir kaç sınırlı alan hariç, tam bir kene eradikasyonu sağlayamamıştır. İnsan ve hayvanlardan kan emen kenelerin sayısını düşük maliyetlerle kabul edilebilir sınırlara indirilmesi hedeflenmelidir ki, geçen yıl Sağlık Bakanlığı’nın almış olduğu tedbirler doğrultusunda KKKA ölüm olayı çok asgari seviyede seyretmiştir.” ifadelerini kullandı.