Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi'nin (ÇASGEM), “Sanayi / Ticaret Odaları ile İşbirliği Eğitimleri (SATOE) Projesi” kapsamında düzenlenen, "İş Sağlığı ve Güvenliğinin Genel Prensipleri" konulu seminer programı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) gerçekleştirildi.
//ÇALIŞMA GÜVENLİĞİ VE ÖNEMİ
Seminerin ilk bölümünde, ÇASGEM Yayın ve Dokümantasyon Şubesi Sorumlusu Ziya Mert, ÇASGEM’in kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Seminerde daha sonra ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vakur Alemdar bir konuşma yaptı. Konuşmasında, iş sağlığı ve iş güvenliği gibi önemli bir konuda ETSO ile işbirliği yapan, ÇASGEM yetkililerine teşekkür eden Vakur Alemdar, dünyada ve ülkemizde sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle işyerlerinde üretken faktör olan çalışan kişilerin sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir takım sorunlar ortaya çıktığını belirterek, “Başlangıçta fazla önemsenmeyen bu sorunlar iş verimini ve işletmeyi tehlikeye sokmasıyla önem kazanmış ve üzerinde düşünülmesi gerekliliği doğmuştur” dedi.
//İŞ GÜVENLİĞİ VE VERİMLİLİK
Yapılan çalışmalar sonucunda işyerlerinde çalışma düzenini ve koşullarını kapsayan birtakım kurallar ve kanunlar yürürlüğe konduğunu hatırlatan Vakur Alemdar şunları söyledi; “Ancak geçen zaman içinde bu düzenlemelerin yetersiz olduğu görülmüş ve soruna daha değişik açılardan yaklaşılması gerekliliği baş göstermiştir. Bunun üzerine yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda, ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’ kavramı doğmuş, konuya bilimsel olarak yaklaşılmaya başlanmıştır. ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’, tıbbın, tekniğin ve diğer bilim dallarının çalışma alanı olmuştur. Teknolojik gelişmenin süreklilik arz etmesi nedeniyle her gün çalışma alanlarına katılan yeni iş kolları, kimyasal maddeler, makine ve teçhizatlar bu konu üzerinde çalışmanın kesintisiz olmasını ve yeni teknoloji ile karşılaşılan yeni sorunların araştırılmasını ve çözümlenmeye çalışılmasını gerektirmektedir.”
//KORKMAZ SEMİNER VERDİ
ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vakur Alemdar’ın ardından, Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Genel Prensipleri” konulu seminer verdi. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal mevzuatın yeterli olduğunu vurgulayan Korkmaz, ancak uygulamadaki eksiklikler sebebiyle zaman zaman üzüntü verici durumların ortaya çıktığını söyledi. Konuşmasında konunun önemine dikkat çeken ve “Maalesef musibet nasihatten evla hale gelmiştir” diyen Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, “İşyerleri ancak iş kazası başına gelince tedbir alıp personelini eğitmeyi akıl eder oldu. Bu olumsuzluğun önüne geçilmesi için böylesine bilgilendirme toplantıları, seminerler büyük önem kazanıyor.” diye konuştu.
KORKMAZ’IN SUNUMU
. Prof. Dr. Korkmaz seminerin son bölümünde katılımcıların konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı.Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkmaz, seminerde yaptığı konuşmada, bir iş yerinde, iş eğitiminin öneminin ancak ölümlü ve büyük maddi kayıplı kazalarda anlaşıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Korkmaz, 'İşverenler en fazla 10 bin liralık masraf ederek, çalışanlarına iş eğitimi vermesi gerekiyor. Fakat bir çok iş yerinde, iş eğitimi verilmiyor. Ölümlü bir kaza olduğu zaman, iş yeri sahibi hem en az 400 bin lira tazminat ödemek zorunda kalıyor, hem de verim kaybı yaşıyor. Bunun için önceden önlemini alıp, iş eğitimi verilmeli' diye konuştu.
//‘MADEM EN ŞEREFLİ MAHLUKAT İNSAN...'
Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, bir iş yerinde mutlaka iş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. Genelde bütün iş verenlerin 'En şerefli mahlukat insandır' dediğini ifade eden Korkmaz, şöyle devam etti:
'Madem en şerefli mahlukat insan. O zaman para insandan sonra gelir, yani birinci sırada insan vardır. Bu durumda insana gereken kıymeti vereceksin, iş yerinde çalışma koşullarını en iyi şekilde düzenleyeceksin. İnsana paha biçilmez diyorsun. O zaman risk analizleri yapacaksın, iş kazalarından korunmanın yol ve yöntemini anlatacaksın. Personeline iş eğitimi ver ki, eylemin ile söylemin tutarlı olsun. İş kazalarının bir ülkeye yıllık maliyeti Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 3'üdür. Bu ciddi bir rakamdır. İş yerinde her türlü tedbirini alacaksın.'
İş sağlığı ve iş güvenliğinde temel prensibin, tehlikeli durumları ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Korkmaz, 'Kaza geliyorum dediği halde, siz hala önlemini almıyorsanız, gelişen teknolojiye göre iş yerinizi donatmıyorsanız, iş kazası yaşanır. O zaman tehlikeli durumları bertaraf edeceksiniz. Taşları bağlayıp, köpekleri salıvermenin bir anlamı yok' dedi.
//TEHLİKELİ DAVRANIŞLARDAN KAÇININ
İş sağlığı ve güvenliği için tehlikeli davranışlardan da kaçınılması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Korkmaz, konuşmasında, şunları kaydetti:
'İş yerinizde çalışanınız eşek şakası yapıyorsa, eşek şakası yapanının iş sözleşmesini feshetme hakkına sahipsiniz. Genelde sık rastlanır, bir iş yerinde çalışanlar birbirine şaka yapar. Birisi, arkadaşının ayağına çelme takar ve merdivenlerden düşer, birisi arkadaşının oturacağı yere sert bir cisim koyar. Bunlar eşek şakasıdır. Emniyetli çalışma ortamını sağlamak durumundasınız. Bunu için de eşek şakası yapan çalışanınızın iş sözleşmesini feshetme hakkına sahipsiniz. İşveren, çalışanlarına haftada bir gün, yılda 14 gün izin vermek zorundadır. Çalışanını dinlendirmek zorundasınız. Bu kanunda belirtilmiştir. Fakat işveren de sizi denetlemek durumundadır. Eğer işveren izin veriyor, çalışan da evde geç saatlere kadar televizyon izliyorsa, dinlenmiyorsa, iş kaybı yaşanıyorsa bu tespit edildiği takdirde iş sözleşmesi feshedilebilir.'