Domuz gribi virüsüne karşı koruyucu bir önlem olarak yurt dışından sipariş edilen aşıların Erzurum'da uygulanmasına başlandı. İlk aşıyı, İl Sağlık Müdürü Dr. Serhat Vançelik oldu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Serhat Vançelik, Polis Amca İlköğretim Okulu spor salonunda yapılan 'Domuz Gribi Koruma ve Önlemleri' konulu bilgilendirici çalışmada, sağlık çalışanları, öğretmenler ve velilere domuz gribi hakkında bilgi verdi.
//ERZURUM’DA AŞILAMA BAŞLADI
Domuz gribinde, temel koruyucu önlemin ilkinin aşılanma olduğunu belirten Vançelik, "Domuz gribi aşılama çalışmaları kapsamında ilk olarak bugün sağlık çalışanlarımızın aşılanmasına başladık. Daha sonra 15 Kasım tarihinde 6 ay-2 yaş arası çocuklarımızı aşılayacağız. Ardından da Aralık ayında okullarımızda aşılama çalışması yapacağız. Özellikle okullarımızda domuz gribi aşısını red oranını en az seviyeye düşürmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle bu tarz bilgilendirici çalışmalar yapıyoruz." Dedi.
//BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI
Erzurum Sağlık Müdürlüğü Polis Amca İlköğretim Okulu'nda veli ve sağlık çalışanları domuz gribi konusunda bilgilendirilirken, sağlık çalışanları da gribe karşı aşılandı. Gribin belirtileri, domuz gribi ile mevsimsel grip belirtilerinin nasıl olduğu gibi konularda bilgilendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, bugün tüm sağlık çalışanlarına domuz gribi aşısı yapıldığını dile getirdi.
//AŞI SONRASI ÖNLEMLER
Aşı yapıldıktan sonra iki üç haftaya kadar gripten korunulması gerektiğine vurgu yapan Vançelik, aşının şimdi yapılmak istenmesinin sebebi olarak, grip virüsünün daha hızlı yayıldığı ocak ve şubat aylarına kalmamak için olduğunu açıkladı. Önümüzdeki ay çocuklara aşı yapılacağını dile getiren Vançelik, 9 ve altı yaş grubundaki çocukların iki doz aşılanacağını, 10 yaş üzerindekilerin ise bir doz aşılanacağını belirtti. 10 yaşın üzerindekilere yapılacak aşının yüzde 90 oranında ömürboyu koruma yapacağının altını çizen Vançelik, bu aşının geciktirilmemesi gerektiğini dile getirdi.
//AŞININ ÖNEMİ
Domuz gribi ile mevsimsel gribin bulaşıcılığının temelde aynı yollarla gerçekleştiğine dikkat çeken Vançelik, "Domuz gribi de mevsimsel gripler gibi hapşırık, öksürük, cansız yüzey denilen masa, kapı kolu, musluk gibi elle temas eden yüzeyler, öpüşme gibi yollarla kolaylıkla bulaşabilir." dedi. Bu yüzden bireysel temasın yoğunlukta olduğu yerler ile okul ve kreşlerin en riskli mekanlar olduğunu ifade eden Vançelik, öncelikle buralarda aşı yapılacağını açıkladı.
//AŞI SONRASI ŞİKAYETLER
Domuz gribinde ani ve şiddetli bulantı, baş dönmesi, kusma, çocuklarda süt emmeme, su içmeme, cildin mavimsi olması gibi belirtilerin görüldüğünü dile getiren Vançelik, bu tür şikayetlerin ortaya çıkması halinde hastaneye başvurulması tavsiyesinde bulundu. Önümüzdeki günlerde vaka sayısının binleri bulacağına dikkat çeken Vançelik, vakalara odaklanılmaması gerektiğini ve bu hastalıktan korunma yöntemlerine önem gösterilmesini istedi.