İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ UZMANLARINDAN
BAYRAMDA BESLENME UYARISI
Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Okşan Çalıkoğlu, Ramazan Bayramı'nda sağlık problemi yaşamamak için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, özellikle yağ ve kalori oranı yüksek gıdalar tüketilmemesi tavsiyesinde bulundu.
BAYRAM NEŞENİZ KAÇABİLİR
Ramazan ayı süresince açlığa alışan ve beslenme alışkanlıkları değişen insan metabolizmasının bayramla birlikte yeni beslenme düzenine geçişte güçlük çektiğini ifade eden Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Okşan Çalıkoğlu, "Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte yağ oranı ve kalori içeriği yüksek gıdaların, hızlı ve fazla miktarda tüketilmesi ile birçok sağlık problemi yaşanabilir. Beslenme alışkanlıklarının ani olarak değişmesiyle yaşanılan sağlık sorunlarının başında hazımsızlık, mide yanması, kusma, ishal,kabızlık, reflü gibi mide-bağırsak sistemine ait hastalıklar gelir. Bayram ikramlarının genellikle tatlı ağırlıklı olması ve artan yeme isteği; kan şekeri ve kolesterol düzeyini arttırarak kilo artışı ile birlikte diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon gibi ciddi sağlık risklerini de beraberinde getirebilir. Bayram ve bayram sonrası sağlık problemi yaşamamak için sağlıklı beslenme ilkelerine uyarak, eski yemek alışkanlıklarına yavaş yavaş geçiş yapmak en doğru davranış olacaktır" dedi.
HAFİF TATLILAR TERCİH EDİLMELİ
Dr. Çalıkoğlu, bayram ve bayram sonrası beslenme düzenine uyumu kolaylaştırmak için şu önerilerde bulundu: “Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı. Yemekler birden ve çok fazla miktarda değil, gün içerisinde az az miktarlarda öğünlere dağıtılarak tüketilmelidir. Öğle ve akşam yemekleri yağ miktarları düşük, kan şekerini hızla yükseltmeyecek besinlerden oluşmalı; öğünler tüm besin grupları (karbonhidrat, yağ, protein) kapsamalıdır. Ramazan süresince kişilerde sıvı alımı düşer. Bu yüzden mutlaka bayramlarda ve sonrasında başta su olmak üzere ayran, komposto gibi su oranı yüksek sıvı gıdalar ile
günlük ihtiyacımız olan 2 litreye, 2.5 litreye ulaşmak gerekir. Bayram ziyaretleri sırasında çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketim miktarı artmaktadır. Fazla miktarda alınan kafein içerikli içecekler uykusuzluk, kalpte ritim bozukluğu, huzursuzluk yapabilmektedir. Bu yüzden çay, kahve yerine yeşil çay, rezene, adaçayı, ıhlamur gibi içeceklerin tüketimi tercih edilmelidir. Ramazan Bayramı boyunca şerbetli tatlılar ve çikolata tüketimi artar. Bu tür besinler, glisemik indeksleri yüksek olduğundan dolayı
kan şekerini hızla yükseltir. Ayrıca bu besinlerin şeker, yağ, un miktarları daha fazla olduğundan kalorileri de çok yüksektir. Tatlı tüketilmek isteniyorsa yine miktarlarına dikkat edilerek sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Tüm bu ilkelere ilave olarak posalı yani lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Posalı besinler kan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardımcı olurlar. Her öğünde de salata yenilmeye özen gösterilmelidir."
METABOLİZMA HIZININ ARTMASI VE SONUÇLARI
Bayram ve bayram sonrası eski yemek düzenine geçerken metabolizma hızının artması ve sağlıklı yaşam için düzenli egzersize başlanması gerektiğini vurgulayan Dr. Çalıkoğlu, "Düzenli egzersizin, alınan kiloların verilmesi, metabolizma hızının artması, kan şekerinin düzenlenmesi gibi sağlığa birçok olumlu etkisi olacaktır. Diyabet, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı, mide rahatsızlığı olan bireyler bayramda varolan diyetlerini bozmamaya özen göstermelidirler" diye konuştu.