HAYVANCILIK MERKEZİNDE SÜT SIKINTISI...
ERZURUM’UN SÜTÜ SİVAS’TAN GELİYOR
Türkiye'de hayvancılığın merkezi olarak bilinen Erzurum'da, süt entegre tesislerinde ham madde sıkıntısı yaşanıyor.
Mevsimler arası süt üretiminde büyük farklılıkların bulunduğu bölgedeki süt entegre tesisleri, ham madde sıkıntısı nedeniyle üretim kapasitesini tam olarak kullanamıyor.
Özellikle kış mevsiminde süt üretiminin yüzde 80 oranında azaldığı, firmaların ellerindeki pazarı tutabilmek için yurdun diğer bölgelerinden süt getirttiği bildirildi.
Erzurum'daki en büyük süt entegre tesislerinden Çizmelioğlu Süt Fabrikası Genel Müdürü Emre Çizmelioğlu, fabrikasının günlük 150 ton süt işleme kapasitesine sahip olduğuna, kış aylarında süt üretiminin azalması nedeniyle günlük 3 ton süt işleyebildiklerine dikkati çekti.
Bu nedenle ellerindeki pazarı tutmakta sıkıntı çektiklerini anlatan Çizmelioğlu, ''Yaz döneminde günlük 30 ton süt işlerken, kışın bu rakam 3 tona kadar düşüyor. Fabrikamız tam kapasiteyle çalıştırılamadığı için sıkıntı yaşıyoruz'' dedi.
''KAYSERİ VE SİVAS'TAN SÜT ALIYORUZ''
Çizmelioğlu, bölgede düzenli olarak süt üretimi yapılmadığını, bu nedenle kış aylarında görülen süt sıkıntısını aşmak için yurdun diğer bölgelerinden süt almak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Sivas ve Kayseri'den her hafta 20 ton işlenmemiş süt satın aldığını kaydeden Çizmelioğlu, şöyle devam etti: ''Türkiye'de en fazla büyükbaş hayvan Erzurum'da bulunuyor. 538 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu bölgemizde bilinçli olarak hayvancılık yapılmadığı için süt üretiminde bir dengesizlik var. Süt üretimi daha çok yaz aylarında gerçekleşiyor. Kış aylarında ise neredeyse süt bulmak imkansız oluyor. Bu nedenle süt entegre tesislerinde üretim durma noktasına geliyor. Elimizdeki pazarı kaybetmemek için zararına da olsa diğer illerden süt alıyoruz.''
Erzurum'da süt piyasasının çok kaygan bir zemini olduğunu, süt ürünlerine talebin fazla olmasına rağmen pazar ağını genişletemediklerini bildirdi.
''ERZURUM'DA SÜT BULAMADI, ÇANAKKALE'DE FABRİKA KURDU''
Çizmelioğlu, ayrıca batıdaki firmaların yılın her döneminde süt bulabildiğini, bu nedenle onlarla rekabet edebilmek için firma olarak Çanakkale'de süt fabrikası kurduklarını kaydetti.
Çanakkale'de ürettiği süt ürünlerini Erzurum'da satışa sunduğunu anlatan Çizmelioğlu, şöyle devam etti: ''Bir dönem Türkiye'nin et ve süt ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Erzurum'da diğer bölgelerden getirilen süt ürünlerinin satılması herkesi düşündürmeli. Biz firma olarak bu sektörü ayakta tutabilmenin gayreti içindeyiz. Bir an önce hayvancılık faaliyetleri iyileştirilerek eski ihtişamlı günlerine kavuşturulmalıdır.''
Çizmelioğlu, Tarım İl Müdürlüğünün hayvancılık faaliyetlerinin iyileştirilmesi için çiftçilere yönelik eğitim programları düzenlediğini, ancak şimdiye kadar bunun olumlu etkisini göremediklerini ifade etti.
''ÇİFTÇİ GÖRDÜĞÜNE İNANIYOR''
Yıllardır çiftçilere hayvancılık faaliyetlerini nasıl yapılması gerektiğinin anlatıldığına dikkati çeken Çizmelioğlu, şunları kaydetti: ''Bu eğitim programlarından sonuç alınamamasının nedeni, çiftçilerin anlatılana değil gördüğüne inanmasıdır. Bu yüzden biz devletin 3 köyde örnek çiftlikler oluşturmasını istiyoruz. Böylece buradaki gelişmeleri gören diğer köylüler geleneksel yöntemleri terk edeceklerdir. Bu köylerin sütünü de piyasa değerinin üzerinde satın almayı garanti veriyoruz. Yeter ki bu önerimizi gerçekleştirilsin.''