Erzurum Galeria Alışveriş Merkezi’nde stant açarak, halka Gıda Günü ile ilgili olarak bilgiler aktaran gıda mühendisleri, bilinçli gıda tüketimi hakkında çeşitli bilgilerin bulunduğu broşürlerin dağıtımını da yaptılar. Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Doç. Dr. Murat Karaoğlu ve Öğrenci Temsilcisi Özge Arslan’ın koordinatörlüğünde açılan stantta, Gıda Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler de bulundu.
//HALKA GIDA TÜKETİMİNİN ÖNEMİ ANLATILDI
Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Doç. Dr. Murat Karaoğlu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun 16 Ekim’i Dünya Gıda Günü olarak kabul ettiğini belirterek, “Dünya Gıda Günü’nde Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde açlık, gıda üretimi ve tüketimi gibi konular incelenir. Beslenme üzerinde durulur. Ülkemizde her yıl 16 Ekim günü gazete ve dergilerde konuya ilişkin yazılar yayınlanır. Radyo ve televizyonda konuşmalar yapılır. Okullarımızda beslenmenin, dengeli beslenmenin önem ve gereği anlatılır.” dedi.
//DÜNYADA 450 MİLYON İNSAN YETERLİ BESLENEMİYOR
Beslenmek için alınan hayvansal, bitkisel, madensel maddelere besin adı verildiğini anlatan Karaoğlu, Dünyada üretilen gıda maddelerinin artan nüfusa artık yetmemeye başladığını kaydederek, “Besin maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz beslenme sorunu vardır. Açlık, yetersiz beslenme, bedenin gerekli ölçü ve türde besin alamamasıdır. Açlık ve yetersiz beslenme konusu tüm ulusların ortak sorunudur. Bu soruna dikkati çekmek, çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletler'e üye tüm ülkelerde toplantılar düzenlenir. Toplantılardaki araştırma ve inceleme sonuçları dünya kamuoyuna duyurulur. Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının nedenleri, besin üretim ve dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, hızlı nüfus artışı, ekonomik güçsüzlük ve çevre sağlığının bozulmasıdır. Yapılan hesaplara göre dünyada yaklaşık 450 milyon insan yetersiz beslenmektedir. Sadece bu sayı bile dünyamızın en büyük ve en önemli sorununun açlık olduğunu gösteriyor. Dünyanın pek çok yerinde insanlar, açlıktan ölmekte, iyi beslenemedikleri için hasta olmaktadırlar.” diye konuştu.
//HALKA BROŞÜRLER DAĞITILDI
Dünya Gıda Günü dolayısıyla Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilciliği olarak Gıda Mühendisliği Bölümü ile ortak bir çalışma yaptıklarını anlatan Karaoğlu, “Açtığımız stantta, halkımızı gıdanın önemi ve gıda güvenliği gibi konularda bilgilendirilmelerini sağladık. Ayrıca bu hususta çok önemli bilgi ve uyarıların bulunduğu broşürlerimizi de, yine standımız aracılığıyla halkımıza ulaştırdık. Her konuda olduğu gibi, gıdanın önemi konusunda da, bilinçlenmeye büyük ihtiyaç bulunmaktadır.” dedi.