ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Karayollarından kar mesaisi
Karayollarından kar mesaisi
Erzurum’da neler oluyor!
Erzurum’da neler oluyor!
HABERLER>EĞİTİM
6 Kasım 2009 Cuma - 03:19

Esengün, eserleriyle yaşıyor..

A.Ü.B.B/Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı tarafından organize edilen ve Doç. Dr. M. Ruhi Esengün’ün anısına ithaf edilen, “Edebiyatta Dil, Zaman ve Mekân” toplantıları başladı.Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, M. Ruhi Esengün’ün, sadece İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde görev yapmadığını, başta DİLMER olmak üzere onun Atatürk Üniversitesinin diğer kuruluşlarına da önemli katkıları olduğunu söyledi.

Esengün, eserleriyle yaşıyor..

 Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı tarafından organize edilen ve Doç. Dr. M. Ruhi Esengün’ün anısına ithaf edilen, “Edebiyatta Dil, Zaman ve Mekân” toplantısı başladı.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmaları bölümünde Doç. Dr. Ruhi Esengün’ün bir insan ve bir bilim adamı olarak kişiliği üzerinde duruldu.
//ERTAN ESENGÜN’ÜN HİZMETLERİNİ ANLATTI
İlk konuşmacı Doç. Dr. Mukadder Ertan, Ruhi Esengün’ün, 1963-2002 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde Hocalık yaptığını ve binlerce genci yetiştirdiğini hatırlatarak, “Ruhi Bey, bugünün işini yarına bırakmayan, güzide bir insandı” dedi.
//AYDIN:ESENGÜN UFUK ADAMIYDI
Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Aydın ise konuşmasında, yaşamın herkes için sınırlı olduğunu hatırlatarak, “Ruhi Bey, evet, erken bir yaşta aramızdan ayrıldı, fakat o, dolu dolu bir yaşam sürdü; insanlığa, ülkemize, üniversitemize, hocalarımıza ve öğrencilerimize çok şeyler ilave etti. Bu kubbede baki bir sada bırakıp gitti. Rahmetle anıyoruz,” diye konuştu.
//YOKLUĞUNU HİSSEDİYORUZ
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek ise konuşmasında, M. Ruhi Esengün’ü asistanlığı yıllarından tanıdığını hatırlattı ve “Yokluğunu derinden hissediyoruz. Erken ayrıldı aramızdan. Aslında bütün ölümler erkendir; keşke yaşasaydı diyor insan, aramızda olsaydı ve bu toplantıyı birlikte yapıyor olsaydık,” dedi.
Özbek, Türk edebiyatının bazı sorunlarına da değindiği konuşmasında, “Edebiyatımız sanki olduğu yerde duruyor, yeterince ilerleyemiyor. Hâlbuki edebiyatsız bir toplum düşünülemez; doğal ve toplumsal gerçeklerin estetik bir dilidir edebiyat; o dilden yoksun toplumlar yeterince gelişmemişlerdir. Edebiyat, beyni, yüreği geliştirir, ruha hitap eder; duygusal ve ruhsal sağlığı korur ve geliştirir. Bu nedenle edebiyatı ihmal etmemeliyiz” saptamasını yaptı.
//İNSAN KILIĞINA GİRMİŞ MELEK
Güzelsanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemalettin Yiğiter’de konuşmasında, aynı zamanda akraba olan ve Atatürk Üniversitesi’nin iki değerli öğretim üyesi M. Ruhi Esengün ile Süha Kamacı’nın ‘insan kılığına girmiş birer melek’ olduklarını söyledi.
Yiğiter, “Her ikisi de dostumdu; birbirimizden hep öğrendik, güzellikleri paylaştık. Evet, bu dünya bir sahne, herkesin bir rolü var, bu iki insan da rollerini gerçekten iyi oynadılar ve arkalarında güzellikler bırakarak aramızdan ayrıldılar. Her ikisini de rahmetle anıyorum” diye konuştu.
//ÖRNEK İNSAN
Prof. Dr. Seçkin Ergin ise konuşmasında, M. Ruhi Esengün’ü 23 yaşında tanıdığını ve çok uzun yıllar aynı bölümde hizmet ettiklerini hatırlattı. Ergin, Esengün, çok çalışkandı, özveriliydi, mesleğini çok seviyordu; bu toplantıyla değerli bir dostu bize hatırlatan organizasyonu yapan arkadaşlarımı teşekkür ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Gülden Ertuğrul ise, Esengün’ü, örnek bir insan olarak tanıdığını söyledi. Ertuğrul, “O, hep sakindi, huzurluydu, problemleri güler yüzle çözerdi. Asla yüzeysel değildi; sorumlu, saygılı ve sevgi dolu bir insandı” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Azize Özgüven ise konuşmasında M. Ruhi Esengün’ün geleneksel Türk terbiyesiyle yetişmiş “adam gibi bir adam” olduğunu ifade etti.
//A.Ü. ESENGÜN’E MİNNETTAR
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, M. Ruhi Esengün’ün, sadece İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde görev yapmadığını, başta DİLMER olmak üzere onun Atatürk Üniversitesinin diğer kuruluşlarına da önemli katkıları olduğunu söyledi.
“Bir kişiyi anmak, onun hatıralarına sahip çıkmak demektir,” diyen Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin 120 bin mezunuyla büyük bir aile olduğunu, Atatürk Üniversitesi ailesine mensup insanların nerede olurlarsa olsunlar, Atatürk Üniversitesi’nden her zaman sitayişle söz ettiklerini hatırlattı.
//RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ
Koçak, “Kürsüye çıkan her hocamız, Atatürk Üniversitesini, şehrimizi, burada geçirdikleri dönemleri hep güzel duygular ve anılarla dile getirdiler. Bundan da ayrıca mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Makamlar, mevkiler, her şey gelip geçiyor; buradaki konuşmalardan bir kere daha anlıyoruz ki, önemli olan, kalıcı olan, bir eser bırakmaktır. Bu duygularla ben de M. Ruhi Esengün’ü bir kere daha rahmetle anıyor, toplantıyı düzenleyen arkadaşlarımızı tebrik ediyor um” şeklinde konuştu.
Son konuşmayı yapan eski bakanlardan Lütfü Esengün ise konuşmasında, ağabeyi M. Ruh Esengün’ün, sekiz nüfuslu bir ailenin en büyük çocuğu olduğunu ve kendilerine her zaman bir örnek teşkil ettiğini söyledi.
Lütfü Esengün, şunları kaydetti: “M. Ruh Esengün bir Erzurum Beyefendisiydi, milli ve manevi değerlerimize bağlı bir Anadolu çocuğuydu; rahmetli ağabeyimin aziz hatıralarını her andığımızda gözlerimiz ıslanır. Bu toplantıyı yapan vefalı arkadaşlarına ve Atatürk Üniversitesi yetkililerine teşekkür ediyorum.”
PROGRAMDA NELER VAR?
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünce düzenlenen “M. Ruhi Esengün Anma Toplantısı; Edebiyatta Dil, Zaman, mekân” konulu toplantıya, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerden çok sayıda bilim adamı katılıyor. Cuma gününe kadar devam edecek oturumlarda, bilim adamları, Batı edebiyatından yola çıkarak, Gerçek zaman/imgesel zaman; gerçek mekân/imgesel mekân; anlatı teknikleri açısından dil, zaman, mekân; tekanlamlılık/çokanlamlılık/anlamsızlık; geleneksel/modern/postmodern teoriler bağlamında dil, zaman, mekân; dil politikaları; sömürgecilik ve sonrası tartışmaları bağlamında dil, zaman ve mekân; bilim/teknoloji ile dil, zaman, mekân arasındaki ilişkiler; feminizm ile dil, zaman, mekân etkileşimleri; psikanaliz ile dil, zaman, mekân etkileşimleri; kimlik ile dil, zaman, mekân etkileşimleri; tarih, geçmiş, şimdi ve gelecek; çeviri ile dil, zaman, mekân etkileşimleri konularını çok yönlü ele alıp tartışacak.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü. TV yeni yayın dönemine başladı
İHA/ Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyetini yürüten ...
Esengün, panelle anılacak
GHA/Atatürk Üniversitesi ile İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün kurumsal ...
Erzurum’da “Usta Nefesler ziyafeti
İHA/ İzmir Devlet Opera ve Balesi, "Usta Nefesler" adlı etkinlik kapsamında ...
 
A.Ü’de Öğrenci Protestosu
İHA/Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğrencileri, ...
“Dünya ile yarışıyoruz”
Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak:“Atatürk Üniversitesi büyük bir üniversitedir. ...
Eğitimde domuz gribi yoğunlaşması
Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan 101 okulda, Domuz Gribi’ne karşısı ...
 
Okul öncesi eğitimde gerideyiz
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 5 yaş grubunun zorunlu eğitime dahil edilmesine ...
Çocukların suçu ne?
İHA/Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte soğuk algınlığı, nezle ve grip ...
A.Ü'den Tarımsal başarı
GHA/Türkiye’nin ilk biyolojik gübresi, Atatürk Üniversitesi’nin ortağı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva