Ekonomik durumu iyi olan vatandaşlar, tonu 350 TL’den satılan kesme çam odunu tercih ederken, geçimin asgari ücretle sağlandığı evleri ise puşta odunlar ısıtıyor. Kereste artıklarından elde edilen ve halk arasında puşta olarak adlandırılan odun, 180 ile 200 TL arasında değişen fiyatlarıyla dar gelirli ailelerin adeta gözdesi haline geldi.
Erzurum’un Sanayi semtinde kerestecilik yapan 68 yaşındaki Salim Güllü isimli keresteci, puşta odunun senelerden bu yana fakir ailelerin gözbebeği olduğunu söyledi.
Kereste artıklarından elde edilen puştanın, son yıllarda daha çok tercih edildiğini belirten Salim Güllü, “Şu anda bir ton çam kesmesinin tonu 350 TL. Ekonomik gücü yerinde olmayan vatandaş, 350 TL’yi çam oduna vermek yerine, gelip bizden 2 ton puşta alıyor ve bir ton parası ödüyor.” diye konuştu.
//PUŞTA TİCARETİ YAPAN ATÖLYELER
Çam ve kavak ağacından elde edilen puşta odunun, hafif olduğu için miktar olarak daha uzun süre kullanıldığına dikkati çeken Salim Güllü, “Bir ton çam kesmesi odun, bir pikap aracı dolduruyorsa, bir ton puşta neredeyse 2 pikap gerekiyor. Çabuk tutuşması ve kesildiği için hemen yakmaya hazır olan puşta odun, geçmişte bu kadar değerli değildi. Ancak son yıllarda gösterilen ilgi nedeniyle neredeyse yeni bir iş kolu haline geldi. Şu anda Sanayi semtinde sadece puşta odun üzerine ticaret yapan atölyeler bile bulunuyor.” şeklinde konuştu.
Kışlık yakacak ihtiyaçlarını puşta odun şeklinde temin yoksul vatandaşlar ise, kömürü zaten fondan aldıklarını, kışlık odunlarını ise 180 TL’ye mal ettiklerini dile getirdiler.
Vatandaşlar, “Biz de isteriz çam odun yakarak daha iyi ısınalım, ama buna gücümüz yetmiyor. 180 TL ödeyerek bir kış mevsimi boyunca ihtiyacımız olan odunu temin etmiş oluyoruz. Kömürü tutuşturma kalitesi çam oduna göre çok düşük olsa da, en azından işimizi görüyor.” diye konuştular.