BAŞBAKAN ERDOĞAN KATI ATIK TESİSLERİNDE
İLK TEMELİ ERZURUM’A ATTI
Erzurum Katı atık Tesisleri açılış törenine video sistemiyle katılarak bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kalkınma ve büyümenin, tabiatı sömürme olmadığına işaret ederek, "Şuursuzca bir kalkınma hedefine odaklanırsak 10 yıl, 20 yıl sonra yaşayacak bir çevre bulmak imkansız hale gelecektir" şeklinde konuştu.
ERZURUM’LA BİRLİKTE 5 İLDE TEMEL ATILDI
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan "Vahşi Depolamadan Entegre Katı Atık Bertarafına Geçiş Projesi" kapsamında içinde Erzurum’un da yer aldığı 10 ilde Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri'nin temeli atıldı. Erdoğan, sırasıyla Erzurum, Trabzon-Rize, Hatay, Aksaray ve Adapazarı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri'nin temellerini Ankara'dan attı.
KAT’LAR ÇEVRE VİZYONUNDA KİLOMETRE TAŞI
Başbakan Erdoğan bu tesislerin, çevrenin korunmasına yönelik verdikleri mücadele açısından kilometre taşı olacaklarını bildirdi. Çevrenin korunması ve tabiatla barışık bir kalkınma modelinin Türkiye'de yerleştirilmesinin maliyetli bir iş olduğunu vurgulayan Erdoğan, trilyonlarca lira harcayıp üretim tesisi, fabrika, altyapı kuran yatırımcıların bir o kadar daha harcayıp bir de arıtme tesisi kuracaklarına dikkat çekti. Çevre düzeniyle ilgili tedbirlerin olmazsa olmaz şartları olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Aksi takdirde kirlenen bizim çevremiz, bizim suyumuz olacaktır. Yaşadığımız ülke yaşanamaz hale gelecektir. Bu, korunması gereken felsefik altyapıdır aynı zamanda. Aslolan hayatın korunmasıdır. Hayatı korumak bütün canlıları korumayı gerektirir. Kalkınma ve büyüme, tabiatı sömürme değildir. Şuursuzca bir kalkınma hedefine odaklanırsak 10 yıl, 20 yıl sonra yaşayacak bir çevre bulmak imkansız hale gelecektir" şeklinde konuştu.
YEREL YÖNETİMLERE ÖNEM VERİYORUZ
Erdoğan, çevrenin korunmasını sadece ekonomik kaygılar çerçevesinde değerlendirmenin yanlış olacağını da dile getirdi. Yerel yönetimlere özel bir önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'de 3 bin 225 belediye bulunduğuna dikkat çekti. Bunların uzman, personel, araç-gereç, imkan ve kabiliyet noktasında aralarında korkunç farklar bulunduğuna işaret eden Erdoğan, bu belediyelere "gelin bu tesisleri kurun" diyebilmenin mümkün olmadığını söyledi. Bu durumda bazı hizmetlerin müşterek olarak yapılmasında zaruret ortaya çıktığını belirten Erdoğan, çevrenin korunması konusunun giderek daha fazla önem arzettiğini bildirdi.
ANADOLU YEŞİL ALANLARA KAVUŞACAK
Yapılan teknik çalışmalar ve vali ve belediye başkanları ile yürütülen çalışmalar sonucunda ülke genelinde birlik modeliyle 200 entegre tesis kurulmasına karar verdiklerini açıklayan Erdoğan, Anadolu illerinde yeşil alanların çöplerle ortadan kaldırıldığını, ırmakların, denizlerin çöple dolduğunu görmenin kendisini çok üzdüğünü vurguladı. Erdoğan şöyle konuştu: "Bunu aşmamız gerekiyor. Bunu aşmak için de vatandaşlık bilinci içinde tüm vatandaşlarımızın elele vermesi suretiyle bu süreci süratle ülkemizin lehine döndürmek zorundayız. Ülke genelinde çöp probleminin entegre bir sistematik içinde çözümü için start veriyoruz. Türkiye'nin tertemiz bir çevreye ve gülümseyen bir çehreye kavuşturulması bilinciyle işleri ertelemeden devam ediyoruz. Artık çöpün evden çıkartılması, onun gözden uzak bir alana atılması anlayışı bitmiştir. Önce çöpü azaltmalıyız. Daha az çöp çıkartmalıyız. Kaynaktan ayrıştırmak, geri kazanmak ve ekonomik değeri olmayan kısmının düzenli depolama yöntemi ile entegre bir yaklaşımla bertaraf edilmesi sürecini başlatıyoruz. Burdan birşeyler elde etmemiz gerekiyor. 1994-1999 döneminde İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde başlattığımız uygulamayla hem enerji hem kompost gübre elde ettik. Devasa çöplükler yemyeşil alanlara döndü."
MODERN DÜNYANIN EN BÜYÜK SORUNU: ÇEVRE
Erdoğan, bu süreci Çevre ve Orman Bakanlığı'nın belediyelerle beraber yürüteceğini anlattı. Modern dünyanın en büyük sorunlarından birinin çevre sorunu olduğuna işaret eden Erdoğan, bu sorunla mücadele için çevre bilincini artırmak zorunda olduklarını ifade etti. Çevre konusundaki yeni yaklaşımlarını hayata geçirmeye başladıklarını belirten Erdoğan, bu bağlamda çevreye karşı işlenen suçların yeni TCK'nın kapsamına alındığını kaydetti.
Katı atıkların tekniğine uygun şekilde bertaraf edilmemesinin, insanların nefes aldığı havanın, içtiği suyun kirlenmesine neden olacağını vurgulayan Erdoğan, bugüne kadar Türkiye'de sadece 15 katı atık entegre tesisi kurulduğunu hatırlattı. Artık çöplerin denize, göle, akarsuya atılmasını istemediklerini ifade eden Erdoğan, buna artık tahammül edemeyeceklerini ve bu fotoğrafı mutlaka değiştirmeleri gerektiğini bildirdi. Bundan sonraki sürecin de sıkı takibe alınması ve bu tesislerin biran önce işler hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, denizlerin, akarsuların kirlenmediği bir Türkiye'ye kavuşmak istediklerini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından açılış törenine geçildi. Diğer 4 ilde olduğu gibi Erzurum’daki temel atma törenlerine katılan milletvekili, Vali ve Belediye Başkanları ile canlı bağlantı kuruldu.
Bu illerin dışında Sinop, Bolu, Kırklareli, Kars ve Şanlıurfa'daki tesislerin temel atma törenleri de bugün yapıldı.
Çevre ve Orman Bakanı Pepe:
“BELEDİYELERİ ÇEVRE SORUNLARIYLA YÜZYÜZE BIRAKMADIK”
Aralarında Erzurum’un da yer aldığı 10 ilde yapılacak olan Katı atık Tesisleri temel atma töreninde bir konuşma yapan Çevre ve Orman Bakanı Pepe, evsel katı atıkların insan ve çevre sağlığı açısından en büyük tehlikeyi oluşturduğunu belirtti. Belediye Kanunu ile Büyükşehir Belediye Kanunu'nun, evsel atıkların ve çöplerin bertaraf yetkisini belediyelere verdiğini hatırlatan Pepe, buna karşın Bakanlık olarak kendilerinin de ilave sorumlulukları bulunduğunu bildirdi. "Bakanlık olarak belediyeleri sorunlarıyla yüzyüze bırakabilirdik" diye konuşan Pepe, buna karşın hükümetin AB sürecinde çevreye verdiği önemden dolayı bu işte lokomotif rolünü üstlendiklerini söyledi.
VAHŞİ ÇÖP DEPOLAMA ALANLARI TARİH OLUYOR
2006 yılında Türkiye'deki vahşi çöp depolama alanlarının ortadan kaldırılacağını vurgulayan Pepe, bu çalışmanın hedefinin çöpleri toprağa gömmek olmadığını, bunun, bir entegre projenin önemli bir adımı olduğunu ifade etti. Türkiye nüfusunun yüzde 65'inin çöpleri tabiata terkettiğine işaret eden Pepe, 1 yıl içinde bu tabloyu değiştireceklerini söyledi. Çevre sağlığına gösterdikleri titizliğin, insan sağlığına gösterebilecekleri en önemli duyarlılık olduğunu anlatan Pepe, 2006 yılından itibaren atık su tesisleri ile ilgili de gereken hassasiyeti göstereceklerini anlattı. Başlattıkları projenin, il özel idarelerince oluşturulan birlikler vasıtasıyla yürütüldüğüne işaret eden Pepe, bugün 10 ilde düzenli depolama tesislerinin temelinin atılacağını kaydetti. Pepe, Burdur-Isparta'nın çöp sorununu ortak olarak çözecek tesis ile Samsun'daki depolama tesisinin ise bitirilme aşamasına geldiğini bildirdi. Katı atık entegre projesi çerçevesinde metal ve kağıtların geri dönüşümünün sağlanacağını, enerji ve kompost gübre üretileceğini kaydeden Bakan Pepe, kompost gübre üretiminin organik tarım açısından da önemli olduğunu belirtti. Türkiye'nin 81 ilinde vahşi depolama alanlarını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini dile getiren Pepe, Türkiye'nin çevre anlayışında önemli bir hamleyi gerçekleştirdiklerini kaydetti.