SAĞLIK BAKANI AKDAĞ,
BAKANLIK HİZMETLERİNİ ANLATTI
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin doktor yetersizliği yüzünden, aralarında Orta Asya ve Balkan ülkelerinin de bulunduğu 52 ülke arasında sonuncu olduğunu açıkladı.
REHİN KALMA OLAYI TARİHE KARIŞTI
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşların artık hastanelerde rehin kalmadığını söyleyerek, "Bilindiği gibi sağlık sigortası bulunmayan ve ödeme gücü olmayan vatandaşlarımız, hastanelerde rehin kalıyordu. Hastane masrafı ödenmediği için bebek cenazelerinin sahiplerine teslim edilmediğine şahit oluyorduk. Bu üzücü ve düşündürücü uygulamayı ortadan kaldırdık. Her ne sebeple olursa olsun hastaların veya cenazelerinin hastanelerde rehin tutulmasına son verdik" dedi.
AMBULANS HİZMETLERİ ÜCRETSİZ
Halkın artık acil servislerden geri çevrilmediğini, ambulans hizmetlerinin ücretsiz olduğunu, Yeşil Kartlılar'ın da artık devlet memurları gibi ayakta tedavilerine ve ilaçlarını serbest eczanelerden alabilmelerine imkan sağlandığını ifade ederek, "Artık Yeşil Kartlı vatandaşlarımız da diş tedavilerini yaptırabiliyorlar, diş protez ve gözlük için diğer sigortalı vatandaşlarımız gibi ücretsiz hizmetlerden yararlanabiliyorlar" diye konuştu.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROJESİ
"Acil Eylem Planı" çerçevesinde "Sağlıkta Dönüşüm" programı başlattıklarının altını çizen Sağlık Bakanı, bu çerçevede Sağlık Bakanlığı'nın sağlık hizmetlerini planlayan, standartları düzenleyip denetleyen bir kurum haline getirilmeye çalışıldığının altını çizdi.
Sağlıkta dönüşüm programlarının en önemli bileşenlerinden birinin Genel Sağlık Sigortası olduğunu da kaydeden Akdağ, bütün bu dönüşüm programıyla kır-kent, doğu-batı eşitsizliğini azaltmak, sunulan hizmetin niteliğini geliştirmek istediklerini belirtti.
HEKİM SAYISI YETERSİZ
Eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sağlık hizmeti götürmek için kanun çıkarıldığını ifade eden Bakan Akdağ, "Mahrumiyet sebebiyle yıllardır sağlık personeli gönderilmeyen sağlık tesislerimize 16 bin sağlık çalışanı tayin ettik. Bir çok ülkeyle mukayese edildiğinde, ülkemizde hekim sayısı ciddi yetersizdir. 100 bin nüfusa düşen hekim sıralamasında, Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nde yer alan 52 ülke içerisinde sonuncu sıradadır. Bu ülkeler arasında Orta Asya ve Balkan Ülkeleri de vardır. Yetersiz sayıdaki hekimler ağırlıklı olarak büyük şehirlerde çalışma isteği taşıdığından, ülkenin büyük şehirlerde çalışma isteği taşıdığından, ülkenin daha az gelişmiş bölgelerinde hekim istihdamı zorlaşmaktadır" açıklamasında bulundu.
AİLE HİKMLİĞİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Bakan Akdağ, Aile Hekimliği konusunda da çalışmaların sürdüğünü, projenin Düzce'de pilot bölge olarak başarıyla uygulandığını, halkın tepkisinin son derece olumlu olduğunu söyleyerek, "2006 yılında en az 10 ilimizde daha uygulamaya geçeceğiz. 2007 yılından itibaren Aile Hekimliği'ni tüm ülkeye yaygınlaştırma çalışmalarına başlayacağız" ifadelerini kullandı.
BEBEK DOSTU HASTANELER
Anne sütünün özendirilmesi ve bebek dostu sağlık kuruluşlarının çalışmalarına hız verdiklerini, programın başlangıcından itibaren yapılan hizmetlerden daha fazlasını 2 yılda gerçekleştirdiklerini, 1991-2002 yılları arasında toplam 141 hastanenin "bebek dostu" olduğunu, bu rakamın 2003-2005 yılları arasında 284 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Çocuk çağında yapılan aşılarda, yurt genelinde yüzde 68 olan aşılı çocuk oranının, ortalama yüzde 90'a çıktığını, göreve geldiklerinde aşılamada yüzde 40'ların altına inmiş illerde bu rakamın yüzde 80'lere çıktığını söyleyen Akdağ, "Kızamık hastalığının kökünü kazımak için başlattığımız 'Kızamık Eliminasyon Programı' ile 18 milyondan fazla çocuğumuzu aşıladık. Hedef yaş grubunun yüzde 95'ine ulaştık. Gerçekleştirdiğimiz kızamık aşısı organizasyonu, Avrupa Bölgesin'nin en büyük aşı kampanyası olarak tarihe geçti. OECD rakamlarına göre Türkiye, ülkelerin cari sağlık harcamaları içinde koruyucu ve halk sağlığı hizmetlerine ayırdıkları pay bakımından Avusturya, İtalya, Norveç, İspanya ve İsviçre gibi gelişmiş ülkelerin önüne geçmiştir" diye konuştu.
HASTANELERDE KAPASİTE KULLANIMI YÜKSELDİ
Hastanelerin "Sağlıkta Dönüşüm" programı çerçevesinde birleştirildiğini ifade eden Bakan Akdağ, devirden önce hastanelerde günlük ortalama 125 bin kişinin muayene edildiğini, bugün bu rakamın 160 bine çıktığını belirterek, doktorların durumunun iyileştirilmesine de çalıştıklarına işaret etti. Bakan Akdağ, şöyle konuştu: “Son 25 yılda ilk defa bu yıl, kamuda tam zamanlı çalışan hekim sayımız, yarı zamanlı çalışan hekim sayısını geçmiştir. Bugün itibariyle yarı zamanlı görev yapan uzman hekim sayımız 11 bin 200, tam zamanlı görev yapanlar ise 11 bin 800'dür. Kamuda çalışan sağlık yöneticilerinin tam zamanlı çalışmalarını sağlamaya yönelik düzenleme yaptık. "
MİLLİ SAĞLIK ENSTİTÜSÜ KURULUYOR
Bakan Akdağ, yaptığı açıklamada, Milli Sağlık Enstitüsü kurma çalışmalarının sürdüğünü, bu enstitünün sağlık politikaları geliştireceğini ve hükümetlere danışmanlığın yanı sıra araştırma ve analizlerle izleme ve değerlendirmeler yapacağını kaydederek, bu enstitü sayesinde sektörün ihtiyaç duyduğu insan gücünün mezuniyet sonrası eğitimlerinin de en iyi şekilde yapılacağına inandıklarını belirtti. Bakan Akdağ, açıklamalarında, ilaç fiyatlarına da değindi. İlaç fiyat kararnamesinde değişiklik yaptıklarını belirten Bakan Akdağ, "İlaç fiyatlandırmasında objektif ve kabul edilebilir esaslar getiren İlaç Fiyat Kararnamesi'ni yayınladık. Yapısal değişiklikler yaptığımız yeni kararnameyle ilaç fiyatlarında yüzde 1 ila yüzde 80 orasında değişen fiyat düşüşleri gerçekleştirdik, kamunun ilaç harcamalarında yıllık 900 milyon doları aşan tasarruf sağladık. İlaçta KDV oranını yüzde 8'e düşürerek ilaç fiyatlarında önemli bir düşüş daha sağladık" dedi.
Bakan Akdağ açıklamalarında, 2005 yılı bütçe konuşmasında tamamlayacağını bildirdiği 27 hastanenin 17'sinin tamamlandığını, ek olarak 25 hastane inşaatının daha bu yıl sonuna kadar tamamlamaya çalıştıklarını, böylece 2005 yılı hedefinin aşılacağını kaydetti.